Son Konu

ilkbahar ile ilgili hikaye

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ilkbaharla ilgili oyku

İlkbahar Hikayesi

Bir İlkbahar Hikayesi
Gunun birinde yemyeşil dut yapraklarının arasında, bir kelebek ailesi gelmiş dunyaya Hepsinin amacı, kısa omurlerinin tadını doya doya cıkarmak icin bir an once harekete gecmekmiş Hemen bir araya gelip konuşmaya başlamışlar Bugun neler yapsak diye duşunmeye dalmışlar
Anne kelebek :Vakit kaybetmek gibi bir luksumuz yokdemişBir taraftan kahvaltı yaparken diğer taraftan, soylenecek butun guzel sozleri soylemeye, yapılacak butun guzel davranışları yapmaya calışmışlar Bu kadar kısa bir omurde bundan daha farklı davranmak da olamazmış
Gezmiş,eğlenmiş,birbirlerine zaman ayırmış ve gunun tadını cıkarmaya calışmışlar Butun olumsuzlukları gozardı etmişler Cunku olumsuzluklara ayıracak kadar zaman yokmuş ellerinde Baba kelebeğin aklına cok guzel bir fikir gelmiş Ailece doğumgunu partisi yapalım, demişBugun geldik dunyaya ve bugun bir daha yaşanmayacak, diyerek de tamamlamış sozlerini İlk ve son kez kutlamışlar doğumgunlerini dut yapraklarının yeşil yaprakları arasında
Rengarenk bedenleri ile, geldikleri dunyanın rengini değiştirip yeryuzunu bir renk cumbuşune boğmuşlar Hareket eklemişler kainata,kucucuk bedenleri ile
İlk ve son kez yatmışlar akşam olunca Mutlu bir şekilde kapatmışlar gozlerini sonsuza dek Cunku kısa omurlerinin tadını doya doya cıkarmışlar

İlkBahar Oykusu

Ayı kardeş kış uykusundan uyandı Gerindi ve inin kapısına koştu
Oooo!dedi, Bahar gelmiş
Gercekten de bahar gelmişti Hava ılıktı Guneş cok olmasa da ısıtıyordu Ayı kardeş guneşte ısındı Ciceklenmiş kırları, ağacları seyretti Kuşların cıvıltılarını dinledi, bu sırada gurul gurul sesler duydu
Hmmm, acıkmışım dedi
Hemen armut ağacına koştu Armut ağacı ona :
“ Daha yeni cicek actım Yaz mevsimini beklemelisin “ dedi
Ne yapsın? Bu kez de buyuk bir ağaca gitti Arılar bu ağacın govdesindeki catlağa bal yaparlardı Şimdi de balları olabilirdi diye duşundu Her taraf ciceklerle doluydu cunku Ayıcık arılarda biraz bal istedi
“Olmaz dedi arılar “Bal yapmaya daha yeni başladık Hele bir yaz mevsimi gecsin sonbaharda gel Ayıcık biraz cicek, biraz yaprak yedi, ama doymadı Leyleklerden yardım istedi Leylekler :
“ Biz buraya yeni geldik Nerde yiyecek bulabilirsin, bilmiyoruz dediler
Ayıcık aclıktan kıvrana kıvrana dere kıyısına indi Taşların uzerinde gezerken birden başı dondu ve dereye duşuverdi Su cok soğuktu, hemen dışarı fırladı Ama gomleğinin icine bir şey girmişti Baktı : Kocaman bir balık
“ Yaşasın! diye bağırdı
Ayıcığın karnı doyunca, taşların uzerine yattı Guneşte kurundu
“ Baharı şimdi daha cok seviyorum dedi ve bildiği bir ilkbahar şarkısını mırıldanmaya başladı

Kuş sesleri , ovalara yayılır
İnsan buna hayran olur bayılır
Bal yapanlar ciceklere konarlar
Kuzucuklar taze cimen ararlar
Yeşillenmiş ağaclarda yapraklar
Amber gibi mis kokuyor topraklar

Mevsimlerin Masalı

Cok eski zamanlarda, dunyada henuz hic kimse yokken tıpkı bugun olduğu gibi dort mevsim varmış İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış Bu dort kardeş her gun gule oynaya vakit gecirirmiş Bir gun hep beraber saklambac, bir gun evcilik, bir gun top oynarlarmış Bazen parka bazen bahceye bazen pikniğe giderlermiş
Gunlerden bir gun bu dort kardeş yine bir araya gelmiş Sonbahar o gun sapsarı bir elbise giymiş Sacına sarı sarı yapraklar takmış Kış ise bembeyaz bir elbise giymiş Onu uzaktan gorenler bir geline benzetirlermiş Kış boynuna da kar tanesi gibi beyaz, parlak bir inci kolye takmış İlkbahar ise tepeden tırnağa yeşile burunmuş Uzerindeki yeşil elbise ile cok guzel duruyormuş İlkbahar da sacına zumrut yeşili bir kurdele takmış Yaz mevsimi ise uzerinde farklı renklerin olduğu gokkuşağına benzeyen bir elbise giymiş Onu goren herkes renklerinin guzelliğine hayran kalırmış
İlkbahar bu guzel gunde boş durmaktan cok sıkılmış Diğer uc kardeşine donerek:
— Haydi, demiş Hep beraber pikniğe gidelim
Kış itiraz etmiş:
— Ama ben cok uşuyorum Evimizde sıcacık sobamızın yanında otursak olmaz mı?
Yaz, hemen soze atılmış:
— Aman sen de Kış Ne kadar tembelsin Bak hava ne guzel Bence de pikniğe gidelim

Sonbahar da Kışın aklına uyup evde kalmak istese de İlkbahar ve Yaz bu tartışmanın galibi olmuş Dort kardeş hep
beraber ormanın derinliklerinde yurumeye başlamışlar Yemyeşil ağacların, rengarenk ciceklerin arasından gecmişler Sonunda bir ağac bulup golgesine oturmuşlar
İlkbahar piknik icin getirdiği yiyecekleri bohcasından cıkarmış:
— Bakın Size cilek, yeşil erik, cağla, boğurtlen getirdim
Yaz da getirdiklerini saymış:
— Ben de kayısı, kiraz, şeftali, karpuz getirdim
Sonbahar durur mu hic? O da acmış bohcasını
— Ben de ayva, uzum, incir getirdim
Kış da getirdiği yiyecekleri cıkarmış:
— Bakın benim meyvelerim de pek tatlı Nar, elma, portakal, mandalina, greyfutDaha neler neler getirdim
Dort kardeş de kendi meyvelerini cıkarıp ortaya koymuş Yemişlerin hepsi de baldan tatlıymış Bu dort kardeş guzel guzel yiyeceklerini yerken İlkbaharın aklına bir fikir gelmiş:
— Haydi, oyun oynayalım
— Aaa bence de, demiş Yaz
Zaten hep boyle olurmuş İlkbahar ne dese Yaz da onu onaylarmış Ya da Kış ne derse Sonbahar onun fikirlerine katılırmış Kardeşler arasında en cok İlkbaharla Yaz, Sonbaharla da Kış cok iyi gecinirlermiş
Bu oyun fikrine Sonbahar sıcak bakmış Fakat hep aynı oyunları oynamaktansa farklı şeyler yapmayı duşunmuş
— Guzel kardeşlerim Bugun farklı bir oyun oynayalım
— Ne gibi mesela, demiş Kış
— Yarışma yapalım, demiş İlkbahar
— Aaa cok guzel fikir, demiş Sonbahar
— İcimizde en guzel mevsim hangisi? İşte bunun yarışmasını yapalım, demiş Yaz
— Tamam o zaman demiş, İlkbahar Herkes kendi ozelliklerini saysın İnsanların neden en cok kendini sevdiğini anlatsın
— Kimin guzellikleri daha fazla cıkarsa o mevsim yarışmanın birincisi olsun, demiş Yaz
Butun bu konuşmalardan sonra yarışmaya başlamışlar Anlatmaya İlkbahar başlamış:
— Benim en guzel mevsim olduğumu zaten herkes biliyor Her yıl olen cicekler ben gelince yeniden dirilir Yapraklarını doken ağaclar benimle birlikte yeniden yeşillenir Havalar ısınmaya başlar, ırmaklar coşkuyla yeniden cağlar Bocekler yuvalarından cıkar, kuşlar otmeye başlar Yeniden dirilişin en buyuk mujdecisiyim ben
Yaz hemen soze karışmış:
—Aaa İlkbahar Kendini cok ovdun; ama sıra bende artık Asıl ben geldiğim zaman ortalık şenlik alanına doner Beni gorunce guneşin yuzu guler En tatlı meyveler benim zamanımda yetişir Hem ekilen başaklar da dolgun dolgun olur Herkes guler oynar, piknik yapar, tatile gider
Sonbahar durur mu? O da başlamış kendini ovmeye:
—Siz kendinizi ove ove bitiremediniz Oysa asıl guzellikler hep bende Ben ne Kış gibi uşuturum ne de Yaz gibi terletirim En guzel mevsim benim Ben gelince her yer altın gibi sapsarı olur Serin serin ruzgarlar eser ben geldiğim zaman
Sonbahar boyle heyecanlı heyecanlı konuşurken Kış onun sozunu kesivermiş:
—Aaa yeter ama Bana hic sıra gelmeyecek sandım Ne bu boyle Bana hic fırsat bırakmadınız Şimdi sıra bende En guzel mevsimin Kış olduğunu herkes biliyor Hem buyukler icin hem de cocuklar icin en eğlenceli şey bende: Kar tabi ki Kardan adam da bende, kızak da bende, kayak da Portakal, mandalina, nar, greyfurt, kestane hep bende Ben gelince temizlenir her şey Ben gelince bembeyaz olur her yer
Mevsimler kendilerini yarışmaya oyle bir kaptırmışlar ki artık birbirlerine ne soylediklerini duymaz olmuşlar İlkbahar Yaza bağırır olmuş, Sonbahar Kışa Kış İlkbahara, Yaz da Sonbahara Mevsimlerin sesi yukselmiş Tatlı bir heyecanla başlayan bu yarışma bencil bir kavgaya donuşmuş
İlkbahar bağırıyormuş:
— En guzel mevsim benim!
—Hayır hayır benim!
Yaz onun sesini bastırıyormuş:
Sonbahar daha cok bağırıyormuş:
—İkiniz de yalan soyluyorsunuz Benim en guzel!
Kış herkesin sesini bastırır olmuş:
—Hayııır! En guzel mevsimim ben Ben! Ben!
Mevsimlerin cığlıkları dunyayı rahatsız eder olmuş Bu bencil, kibirli, sesleri duyan bir kişi daha varmış: Tabiat Ana Evet; tum mevsimlerin, ağacların, ciceklerin, boceklerin annesi Tabiat Ana bu kavgayı nasıl bitireceğini biliyormuş Kardeşce gecinemeyen, guzellik duygusuyla bencilleşen, birbirleriyle kavga eden mevsimlere iyi bir ders vermek istemiş Sihirli asasını kaldıran Tabiat Ana, yaptığı ayrılık sihrini kavga eden mevsimlerin uzerine uflemiş
O gunden sonra dort kardeş birbirini hic gormemiş O gunden sonra mevsimler hep birbirini aramış Biri her zaman otekini kovalamış İlkbahar Yazı, Yaz Sonbaharı, Sonbahar Kışı ve Kış İlkbaharı Mevsimler hatalarını anlayana dek, belki dunya durana dek bu boyle surup gidecekmiş

Senem Gezeroğlu

Üst Alt