Son Konu

İmam Nikahı Kavramı Hakkında Soru Cevaplar

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Soru: İmam nikâhı hakkında “İmam nikâhı kavramı, Hıristiyanların Kilise Nikâhı kavramına karşılık icat edilmiştir!' demişsiniz. Bu cümleyi söylerken neye dayanarak söylediğinizi merak ediyorum? Böyle bir şey yoktur. İcat edilmemiştir. Peygamber efendimiz zamanında da imam nikâhı yapılmıştır ve imam nikâhı Allah’ın emridir. Söylediğiniz bu sözü gerçek bir İslam ilmihaline dayandırmadığınız sürece yanlış bir düşüncedir. Buna hiç bir İslam ilmihalinde rastlanmaz! Sözlerinizde daha dikkatli olun. Sözlerinizi gerçeklere dayandırın!

Cevap:

Hassasiyetiniz için teşekkür ederiz.

Yalnız yazıda anlaşılmayan bir şey olduğu muhakkak. Dikkat edememiş olabilirsiniz. Orada nikâhtan değil; “imam nikâhı kavramı“ndan bahsedilmektedir. “Evlilik” anlamına gelen “nikâh” dini bir kelimedir. Bu kelime ayetlerde de hadislerde de defalarca kullanılmıştır. Peygamberimiz hayattayken Medine’deki nikâhları kendisi kıyardı. Fakat ne ayetlerde ne hadislerde ne de fıkıh kitaplarında bu nikâhtan “imam nikâhı” olarak bahsedilmez. Bunun adı sadece “nikâh”tır.

İmam nikâhı kavramı dilimize Medeni Kanun’un tercümesi esnasında girmiştir. Zira Türk Medeni Kanunu, İsviçre Medeni Kanunu’nun tercümesinden ibarettir. Hıristiyanlarda nikâh, kilisede ve papaz tarafından kıyıldığı için bu, kanunlara Kilise Nikâhı, Papaz Nikâhı şeklinde geçmiştir. Fakat Türk halkı Müslüman olduğu için bu kavram Türkçe’ye tam olarak çevrilememiş, buna İmam Nikâhı denmiştir. Hâlbuki dinimizde nikâhları imamlar değil; yetkililer kıyar. Devlet başkanı veya onun tayin ettiği görevliler..


Soru: Ben Hıristiyan eşimle imam nikâhı kıymak istiyorum. 1 ay sonra resmi olarak evleneceğiz. Ama burada imam nikâhı kıydıracak imam bulamıyorum ve bir ilişkimiz var. Türkiye'ye gelme imkânımız çok zor. Ne yapmam lazım?


Cevap:

Nikâh, mutlaka “yetkili” birileri tarafından bir kayıt ve “denetim” altında kıyılmalıdır. Bugün bu denetimi nikâh memurlukları aracılığıyla belediyeler yapmaktadır. Resmi nikâhınızı kıydırdığınızda bu şartı yerine getirmiş olursunuz.

Dini nikâhta olan mehir, resmi nikâhta olmadığı için bir de mehir, yani erkeğin evleneceği eşine vereceği bir mal belirleyerek eksiği gidermiş olursunuz.

İmam nikâhı diye bir kavram dinimizde yoktur. Bu kavram, 1926′da İsviçre Medeni Kanununun kabul edilmesi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Kanundaki “kilise nikâhı”, dini nikâh diye tercüme edilmiş, daha sonra bu kavram imam nikâhı olarak anılır olmuştur.

İslam Hukukuna göre nikâh, kızın velisinin onayıyla ve bir tören eşliğinde kıyılır. Veli karşı çıkıyorsa yetkili makama başvurulur. Velinin onayını aldıktan sonra bir mehir belirleyin, tıpkı resmi nikâhta olduğu gibi evlenme beyanlarınızı bildirin ve bunu şahitler ve davetliler huzurunda açıklayın. Mehir miktarını, şahitlerin adını vs. bir kâğıda yazıp kayıt altına alın. Karı koca olarak siz ve şahitler bunu imzalayın. Evliliğiniz için hayır dualar ederek töreni tamamlayın.
alıntı
 
Üst Alt