Son Konu

IMF, Türkiye İçin 2021 Büyüme Tahminini Yüzde 5,8'e Düşürdü

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-62adeb14417c4959148205cc56375daf4bf5bf0f.jpg


Milletlerarası Para Fonu (IMF), Temmuz ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye için öngördüğü 2021 gerçek ekonomik büyüme varsayımını 0,2 puan aşağı çekerek, yüzde 5,8'e düşürdü.






IMF, Türkiye iktisadına dair 2022 büyüme varsayımını de düşürdü. IMF'nin Temmuz ayı raporuna nazaran, Türkiye iktisadının 2022'de yüzde 3,3 büyüyeceği iddia ediliyor.

IMF'nin Nisan ayı raporunda, Türkiye iktisadının 2021 yılında yüzde 6, 2022'de ise yüzde 3,5 büyüyeceği kestirimi yapılmıştı.


Global iktisat kestirimleri sabit tutuldu



IMF, global iktisadın 2021 yılında yüzde 6, 2022'de de yüzde 4,9 büyüyeceği istikametindeki varsayımını sabit tuttu.

Fakat raporda, başta Asya olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme beklentisi aşağı yanlışsız revize edilirken, gelişmiş ülkelerde ise yükseltildiği belirtildi.

IMF'nin gelişmiş ülkeler ortasında büyüme beklentisini en çok yükselttiği ülke İngiltere oldu. IMF, İngiltere'ye dair 2021 büyüme beklentisini 1,7 puan artırarak yüzde 7'ye çıkardı.

IMF: "En büyük etken aşıya erişim"



IMF, yayımladığı raporda, Kovid-19 pandemisinin global iktisattaki "fay hatlarını" derinleştirdiğine dikkat çekti.

Raporda, aşıya erişimin global iktisattaki "en değerli fay hattı" olduğu ve bunun ülkeleri kabaca iki kampa ayırdığı belirtildi.

IMF, "Bu kamplardan birinde bu yılın ilerleyen devirlerde olağanlaşma sürecini devam ettirmek isteyenler (gelişmiş iktisatların neredeyse tamamı), başkasında ise Kovid-19 hadise ve can kaybı sayılarının yükselmeye devam ettiği ülkeler yer alıyor. Bununla birlikte, virüs dünyanın farklı yerlerinde yayılmaya devam ettiği sürece, olay sayılarının düşük olduğu yerlerde bile ekonomik toparlanmaya kesin gözüyle bakamayız" dedi.

IMF'ye nazaran, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler ortasındaki makası açan bir başka etken de pandemi nedeniyle uygulanan mali dayanak paketleri ortasındaki farklılıklar.

IMF; ABD, Almanya, İtalya, Güney Kore ve İngiltere üzere ülkelerin pandemi nedeniyle kaydadeğer mali takviye paketleri yürürlüğe soktuğuna dikkat çekti.

IMF, "Bununla birlikte, birçok gelişmekte olan ülke ise mali istikrarları esirgeyici tedbirleri tekrar yerine koymaya odaklandı. Ortalarında Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye'nin de olduğu birtakım gelişmekte olan ülkeler, üst istikametli fiyat baskılarını hafifletmek için para siyasetlerini olağanlaştırmaya başladı" dedi.

IMF, son periyotta dünya genelinde görülen fiyat baskılarının büyük oranda pandemi kaynaklı inanılmaz gelişmeler ve arz-talep istikrarında meydana gelen dengesizlikten kaynaklandığını vurguladı.

IMF, "Fiyatlar üzerindeki bu rahatsızlıkların ortadan kalkmasıyla birlikte 2022 yılında enflasyonun birçok ülkede pandemi öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor. Lakin çok sayıda belirsizlikler varlığını sürdürüyor. Buna ek olarak, besin fiyatlarındaki artışa bağlı olarak kimi gelişmekte olan ülke ve gelişmiş ülkelerde enflasyonun yüksek düzeylerde kalacağı iddia ediliyor" dedi.
 
Üst Alt