İmplantlarla yapılan tedavi planlamaları daha hami usullerdir. Diş çekim boşluğuna komşu dişlerin kesilmesi ile yapılacak köprü restorasyonlarına ya da hareketli protezlere orantıyla çok daha kollayıcı bir sistem olarak kabul edilmektedir.
İmplant tedavisi dişe en çok benzeyen tedavi seçeneği olması ve ağızda hareket etmeyen protez tasarrufuna müsaade vermesi sebebi ile hastanın hayat kalitesini de arttırmaktadır.
İMPLANTLARIN AVANTAJLARI NELERDİR?
İmplantlar kendi dişleriniz üzere görünür ve hissetirir.
İmplantlar kemik içine yerleştirildiğinden, diş çekimi sonrası meydana gelen kemik kaybını önlemektedirler.
Esirgeyici bir sistemdir; implantlar çekim boşluğuna yerleştirildiği için köprü protezlerinden farklı olarak mevcut gayrı dişlerinize dokunulmadan tedavi gerçekleştirilir.
Çoklu diş eksikliği durumlarında ya da tüm çene diş eksikliği durumlarında yerleştirilen implantlar üzerine yapılan total (damak), parsiyel yahut sabit protezler hiç oynamaz. Tutuculuk maksimumdur. Başkaca tüm çene dişsizlik durumlarında uygulanan en az 2 ve daha çokça sayıda implant destekli protezlerin ağızda kapladığı yüzey ortamı çok daha az olmaktadır. Böylelikle hasta daha konforlu bir halde hayatını sürdürebilmektedir.
KİMLER İMPLANT YAPTIRABİLİR?
İmplant için en iyi adaylar dişeti marazı ve umumi sıhhat sorunu olmayan ya da varsa denetim altında olan bireylerdir.
Şayet Periodontal (dişeti), Diabet (şeker) yahut misal bir hastalık mevcut ise marazın denetim altında olması implant pratiği için kafidir.
İmplant planlanan nahiyede kâfi ölçüde kemik olması gerekir. Diş çekiminden sonra çene kemiğini (alveol) erimesi hızlanır bu nedenle çekim yapılan nahiyeye en kısa vade içerisinde implant yerleştirilerek kemik erimesinin önüne geçilmesi önerilir.
İMPLANT YAPTIRMADAN EVVEL DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;
Şayet ağır sigara kullanan bir hastaysanız implant pratiği öncesi ve çabucak sonra bir mühlet sigarayı bırakmanız ve takip eden düzgünleşme sürecinde de günlük sigara sayınızı en çok 5 adete kadar düşürmeniz istenecektir. Şayet denetim altında olmayan Diabet hastasıysanız kıymetlerinizin diyetinize itina göstererek ve/veya kullandığınız ilacın hekiminiz ile konsültasyon yapılarak değişimi yada dozu ile oynanması ile mümkün olduğu kadar referans aralığına çekilmesi istenecektir.
İMPLANT YAPTIRDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;
İmplantın uygulandığı operasyon, ağız içi dokular üzerinde kolay bir diş çekimi ile yaklaşık olarak tıpkı etkiyi yaratmaktadır.
Yerleştirilen implantın çok yükten korunması ve yara yüzeyinin rastgele bir travmadan mümkün olduğu kadar etkilenmemesi için bir mühlet daha yumuşak besinler ve likit besinlerle beslenmeniz istenebilir.
Size reçete edilen ilaçların saatine dikkat edilerek alınması kıymetlidir.
Tüm cerrahi süreçler sonrası olduğu üzere implant operasyonu sonrası hekiminizin önereceği müddet boyunca sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
DENTAL İMPLANT TATBIK VADESI NE KADARDIR VE AŞAMALARI NELERDİR?
İmplant operasyon müddeti diş eksikliği sayısına bağlı olarak değişir. Ortalama bir implantın yerleştirilmesi 10 dakika kadar bir hengam almakta ve hasta için diş çekiminden daha az travmatik olmaktadır. Ama kemik zayıflığının olması durumlarında bu müddet operasyon esnasında uygulanan ek cerrahi süreçlerden ötürü artabilmektedir. Bu tatbikler vadeyi biraz uzatsa bile tekrar hasta için ağrısız bir süreçlerdir. Çene kemiğinize yerleştirilen implantın kemiğe kaynaması (osseointegrasyon) için beklenmesi gereken vade yaklaşık 8 haftadır. Lakin bu mühlet beklenilmeden derhal protezin yerleştirildiği durumlar olabildiği üzere yaklaşık 4 ile 6 ay üzere uzun bir düzgünleşme sürecinin bekleneceği durumlarda olabilmektedir. Bekleme mühletini etkileyen faktörler implantın yerleştirileceği çene kemiğinizin mevcut hacmi ile ilgilidir. Bu müddetin tamamlanmasından sonra 2. aşamada küçük bir müdahale ile implantı ağız içine açan bir kapak yerleştirilerek dişeti şekillendirilir. Dişetinin şekillenmesi için geçen 1-2 hafta akabinde ise ölçü alınarak rutin protez süreçlerine geçilir.