Eksik olan dişlerin konumuna çene kemiğine yerleştirilen ve müsait materyalden yapılan yapay diş kökleridir. Daha sonra bu kök diş üzerine yerleştirilen protez dişler ile kaybedilmiş diş fonksiyonu yine kazanılmaktadır. Günümüzde diş implantları, doğal dişlere en âlâ alternatiftir. Estetik açıdan da eksiksiz sonuçlar elde edilen . implant pratikleri kuron, körü ve takılıp çıkarılabilen protezlzlere nazaran daha düzgün konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlamaktadır. İmplant vidaları belli kalınlığa ve genişliğe sahip yapılardır. Bu nedenle implant konulacak olan ortamda, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. İlgili kesimdeki kemiğin kalitesi de implant muvaffakiyetini etkilemektedir. Ayrıyeten tedaviden evvel ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin külliyen sağlıklı olması gerekmektedir.
Hastanın umum sıhhat durumu düzgün olduğu sürece implant pratiğini engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur lakin kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmemektedir. Muvaffakiyet orantısı % 95 seviyesindedir ve implant vidası düzgün bir ağız hijyeni sağlanması kaidesi ile ağzınızda bir ömür uzunluğu kalacaktır.
Diş implantlarının avantajları:
1. Alt çenede dişlerini külliyen kaybedip protez taşıyan hastalarda protezin hareketine bağlı olarak daima ağrıdan (vuruk) ve yeterli çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayetler vakit içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artarmektadır. Bu tip hastalarda implant tedavisi tüm bu şikayetleri ortadan kaldırmasının yanı sıra kemiğin erimesini de durdurmaktadır
2. Üst çenede dişlerini külliyen kaybedip protez taşıyan hastalarda üst protezler alt çene protezlerine orantıyla daha stabil olsa da misal şikayetler yeniden de gözlenir. Bu hastalarda da implant tedavisi tüm bu şikayetleri ortadan kaldırmasının yanı sıra kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
3. Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin estetik olmayan imgesidir. Bu hastalarda implant tedavisi takılıp çıkarılan protezlerin mekanına sabit protezlerin yapılarak hastanın daha rahat etmesine ve tesirli çiğnemesine imkan sağlar.
4. Alt ya da üst çenede daha az sayıdaki dişlerini kaybetmiş hastalarda ise klâsik tekniğin yol açtığı mesele, köprü protezi yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğudur. Bu hastalarda implant tedavisi sağlam dişlere hiçbir halde dokunulmadan eksik olan dişlerin yanına implant vidalarının yerleştirilebilmesine imkan sağlar.
5) Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda kalan hastalardır Tek bir implant’ın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı üzere daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da imkan sağlar.