İmplant Tedavisi
Diş implantları, diş eksikliklerinin telafisi amacıyla kullanılan, titanyumdan hazırlanmış suni diş kökleridir.Günümüzde en başarılı ve koruyucu tedavi alternatifi olarak kullanılmaktadır. Çene kemiğine lokal anestezi altında küçük bir operasyonla yerleştirilen implantlar, kemik ile hücresel düzeyde bağlantı kurarak vücudun bir parçası olur ve kemik-implant bağlantısı (3 ile 6 ay arasında) tamamlandıktan sonra üst yapı olarak da adlandırılan protez yapılır.
Eksik diş varlığında implant yapılmasına engel olacak bir sağlık durumu yoksa en doğru ve koruyucu yöntem implant yapılmasıdır.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Tek diş eksiklikleri, birden fazla diş eksiklikleri veya total diş eksikliklerinde implant tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.
1) Tek diş eksikliklerinde geleneksel köprü protezi ile boşluğa komşu iki diş kesilerek köprü protezi dişlere yapıştırılır Tek diş eksikliklerinde implant uygulaması, şu avantajları sunar; *Komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaz *Çürüme sözkonusu olmaz *Görüntü ve fonksiyonu doğal dişe en yakın formdadır *Köprü tedavisine göre temizlenebilirliği daha iyi ve hijyeniktir.
2) Birden çok sayıda diş eksikliği olması halinde, implantlar tarafından taşınan protezler, hareketli protezlere göre daha üstündür.Hareketli protezler, kemik erimesini hızlandırır. Hareketli protezlerde dişlere yerleştirilen tutucu parçalar (kroşeler), dişlere fazla yük binmesine neden olarak dişleri zayıflatır.
3) Tam diş eksikliklerinde hastalar, bütün dişlerini kaybetmiş oldukları için total protez olarak adlandırılan takıp çıkartılabilen protezler kullanırlar ki bu protezler hastalar için konforsuz, kullanılması göreceli zor protezlerdir.
*Total protezler; yemek yerken, konuşurken ağızdan çıkma gibi hastaların sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyebilecek durumlara sebep olabilir. Bu durum, kişide bir güvensizliğe sebep olabilir.
*Total protezler ağızda geniş bir alana yayıldıkları için ağızda büyük bir kitlenin varlığı hastalar için her zaman tolare edilemez.
*Kemik eridikçe protezin uyumu bozulur ve tutuculuğu azalır.
*Tam diş eksikliklerinde implantlar tarafından desteklenen total protezler;klasik protezlere göre daha stabil ve tutucudur.Ayrıca damağın örtülmesi şart olmadığı için hastalarda tad alma duyusu daha iyidir.
İmplant Tedavi Süreci Nasıldır?
İmplantlar, lokal anestezi altında çene kemiğinde uygun yerlere yerleştirilir. Operasyon sonrası bölgede hafif bir şişme olması doğal olmakla birlikte çoğu hastada implant tedavisi sonrası günlük yaşam kalitesi olumsuz etkilenmez ve ağır bir iyileşme süreci olmaz. Standart tedavi yönteminde implantlar iyileşme süresi boyunca dişetinin altında bekletilir ve süre tamamlanınca üzerlerine iyileşme başlığı adı verilen bir metal parça takılır. 7-10 gün arası bir sürenin ardından dişetleri protez yapılmasına hazır hale gelir ve implantların protez yapım aşamasına geçilir.