İmplant günümüzde doğal dişe en yakın tedavi alternatifidir. İmplant yapılan diş; klâsik köprülere ve takmalı çıkarmalı protezlere nazaran daha uygun konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. Yanlışsız teşhis, ehil haber ve tecrübe, gerçek ve ehil ekipmanla uygulandığında diş implantı hasta ve tabip açısından başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi halidir.
Kısaca tanım etmek gerekirse implant; eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak hedefiyle çene kemiğine yerleştirilen ve münasebetli materyalden yapılan yapay diş kökleridir.
Diş implantı çok itina gösterilmesi gereken hassas bir tedavi halidir. Bu tedaviyi yapmayı planladığımızda tıpkı vakit ortamın sterilizasyonu tam olarak sağlanmalıdır. Gerekli eğitimi almış başarılı bir dental ekiple ve steril bir ortamda yaptıracağınız implantlarınızı uzun yıllar dertsiz bir formda kullanabilirsiniz.
İmplantın yerleştirilme mühleti, yani ameliyat müddeti hastanın durumuna, muhtaçlığına ve yapılacak olan işlere bağlı olarak değişebilir. Bir tek diş implant operasyonu ortalama yarım saat sürebilir. Hasta ağzında tek diş ya da çoklu diş eksikliği olduğunda implant yerleştirilebilecek kadar kemik olduğu sürece implant uygulanabilir. Diş implantlarının zahir kalınlığı ve genişliği vardır. İmplantın yerleştirileceği bölge de çene kemiğinin implantı taşıyabileceği yükseklik ve genişlikte kemik olması gerekmektedir. Var olan kemiğin kalitesi de implantın muvaffakiyetini tesirler. Başkaca tedavi öncesinde ve implantın ağızda kaldığı vadede diş etlerinin külliyen sağlıklı olması gerekir.
Denetim altında olmayan şeker hastalarına, kan pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara, uzun yıllar kortizon almış ve hala almaya devam eden hastalarda implant pratiği yapılamaz. Daha akıllıcası durumun denetim altına alınması, takip yapan hekimden müsaade alınması ve gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Tüm aşamalara dikkat edilirse rastgele bir sorun olmayacaktır.
Evvelce kemik yüksekliği ehliyetsiz olan hastalara da implant yapılamazdı. Ama günümüzde kemiğin yüksekliği de genişliği de arttırılabiliyor. Operasyon evvel alınan röntgenlerde inceleme yapılıp klinik muayene de yapılarak kemik greftine muhtaçlık duyup duyulmadığı belirlenir. Ve gereken kemik kalınlığı ve yüksekliği elde edilebilir.
Günümüzde implant için gerekli teknik gereç ve tecrübeli bir takımla operasyon yapılırsa muvaffakiyet nispeti %99’lara ulaşmaktadır.
Hastanın umum sıhhat durumu güzel olduğu sürece diş implantı pratiğini engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur lakin kemik gelişimini tamamlamamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir. Zira implantın yapıldığı mahalde kemik gelişimi duracağı için öbür kesimlerde kemik yükseldikçe implantın yapıldığı diş vesair dişlere nazaran alt seviyede kalacaktır.
İmplantların bakımı için birinci olarak doğal dişlerde de olduğu üzere ağır hijyenine ehemmiyet verilmelidir. İmplantlarını ve dişetlerini; şişlik, kızarıklık ve kanama olmaması için titiz bir formda fırçalamalıdır. Aksi takdirde kemikte erime olur ve diş implantı kaybedilir. Sair değerli husus ta sigaradır. Münhasıran diş implantı operasyonundan sonra operasyon yerinin uygunlaşması için sigara kullanılmamalıdır.
‘İmplant ameliyatı yapılırken ağrı olacak mı?’ sorusu birçok hastasının endişeli rüyasıyken bu operasyon esnasında aslında hiç ağrı hissedilmemektedir. İmplant hasta ağzına lokal anestezi yapılarak çene kemiğine yerleştirilirler. Anestezi yapıldığı için hastanın operasyon sırasında ağrı hissetmesi mümkün değildir. Operasyon sonrasındaki birkaç gün ağrı hissedilebilir. Bu da tabibin önereceği yalın ağrı kesici ilaçları kullanarak yok edilebilecek bir derttir.
Diş implantlarının kemik ile tam birleşmesini sağlamak için düzgünleşme periyodu olan 2 ila 6 ay boyunca diş implantının üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Bu sebeple güzelleşme süreci sonrası diş doktorunuz ile diş implantınıza nazaran yapılacak olan protez diş belirlenir ve pratiğe geçilir. Diş implantlarının üzerine yapılacak olan diş protezleri vakanın özelliğine nazaran değişir. Tedaviye başlamadan evvel diş tabibi diş implantına nazaran diş protezinin planlamasını yapar. Planlama sonrası diş protezi tedavisine başlanır.
Merak edilen bir bahiste eksik her diş bölgesine implant yapılıp yapılamayacağıdır.
Eksik diş sayısı birden ziyade olduğunda her eksik diş başına bir implant yapılması kural değildir. İmplantlar destek alınarak da köprü pratiği yapılabilir. Fakat bu durumu belirlemek külliyen diş implantının yapılacağı nahiyeye bağlıdır. Tabip tarafından tüm çene röntgeni incelenerek karar verilir.