Son Konu

İncili Cavuş Fıkraları

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İncili Cavuş'un Yazdığı Fıkralar

Turk mizah yazınının başlangıcını oluşturan unlu isimlerden biri olan İncili Cavuşun yazdığı fıkralardan ornekler:

ELCİ KİM?

İncili Cavuş Aceme gittiğinde, Şah İsmailin fermanıyla bozuk yumurta ile yapılmış bir yemek ikram ederler Sohbet sırasında İncili Cavuş, elinde olmadan bir zarta ceker Ancak derhal makadına donup, “Eğer şahı alişana elciliğe sen gelmiş isen biz sukUt edelim, sen şahım ile dilleş, eğer biz gelmiş isek sen biraz sukUt eyle, biz konuşalım demiş

YABANCI ELCİ

Bir yabancı elciyi padişah kabul edecekti

Bu elci, ulkesinin cok varlıklı olduğunu gostermek icin; ne kadar altın, inci, elmas gibi sus eşyası varsa, bunları ustune başına takıp takıştırıp huzura cıkmak istedi

Saray gorevlileri bu adamın yaptığı garipliğin onune gecmek istiyorlardı ama ne yapacaklarını bilmiyorlardı Hemen akıllarına İncili cavuş geldi :

Aman cavuş, şu adamı sen yola getirirsin Ne yapacaksan yap şu haline engel ol İncili,

Caresini buluruzdedi Bir sure duşundu Sonra altıninci karışımı sedef kakmalı bir cift takunyayı onun gireceği tuvalete koydu

Adam tuvalete girip bunları gorunce şaşırdı Cıkınca İncili Cavuş'a sormadan edemedi:

Altın, inci, sedef kakmalı nalın tuvalete konulur mu? Yazık değil mi?'' İncili, taşı gediğine koyacağı zamanı bulmuştu Hemen cevabını yapıştırdı:

Bizim padişahımız boyle sus eşyasına değer vermez

Elci, verilen cevabı duyunca, uzerine bakındı, sonra sessizce bunları cıkarıp, huzura girdi

İSTANBULDA FARSCA KONUŞAN VAR MI?

İncili Cavuş Acem Şahına vardıkta Şah İsmail sualden sonra “İslambolda Farisi bilir kimse var mıdır demiş İncili de “İslambolun kopekleri bile Farisi bilip soylerler diye cevap vermiş Şah da “Kopekler nasıl Farisi bilip soylerler diye sorunca Cavuş da şoyle konuşmuş: “Ortalıkta bir laşe gorulduğu zaman kopeklerin buyukleri harrum, harrum deyu bağırır Kucukleri cend, cend deyu sual ederler Tekrar buyukleri heft, heft deyu cevap verir İşte boyle Farisi soylerler deyu Şahı mat etmiş

ASSANIZ OLMAZ MI?

Padişahın isteği uzerine bir gun İncili Cavuş, vezirlerden birinin taklidini yapmış
Taklidi yapılan vezir bunu duyunca cok kızmış ve:
— Ben onu oldureyim de aleme ders olsun, demiş
İncili Cavuş vezirin bu sozlerini işitince can derdine duşmuş ve Padişaha gidip durumu anlatmış Padişah İncili Cavuş'a:
— Sen korkma, o seni olduremez, eğer o seni oldururse ben de ona kısas uygularım,demiş
Bunun uzerine İncili Cavuş, şoyle bir istekte bulunmuş:
— Aman Padişahım, o beni oldurmeden once siz onu assanız olmaz mı?

POH MU VAR?

İncili Cavuş zamanında Acemden elci gelmiş, name getirmiş İncili Cavuşu elciye nedim tayin etmişler Bir gun elci ile İncili bir aradayken ezan okunmuş İkisi de abdest almak icin ayağa kalkmışlar İncili Cavuş ayağını yıkarken, elci “Ayağını ne yıkarsın, ayağında poh mu var demiş Meğer elci de bu sırada yuzunu yıkamaktaymış İncili Cavuş da “Ya sen yuzun yıkarsın, yuzunde poh mu var “ diyerek cevap vermiş

Üst Alt