Son Konu

İnsanların Kan Grupları Niçin Farklıdır

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
İnsanların Kan Grupları Birbirlerinden Neden Farklı

İnsanların Kan Grupları Neden Farklıdır, Niçin İnsanların Kan Grupları Birbirlerinden Farklıdır – Kan Grupları Niçin Farklıdır

Vücudumuzda hayatımız boyunca hiç durmadan çalışan bir kasımız bulunmaktadır. Yani tek bir kastan meydana gelen kalbimiz. Kalbimiz soluk ile alınan oksijeni -akciğerlerimizden gelen kanı- vücudumuzun her noktasına pompalar. Bir dakikalık zaman diliminde ciğerlerin aldığı hava ile kalbin pompaladığı kan yaklaşık hacimdedirler, yaklaşık olarak 6 litre civarındadır.

Gerginlik durumunda ciğerlerin alıp verdiği hava, kalbin kan kapasitesinin üstündedir. Peki nasıl oluyor da bu kan insandan insana farklılık gösteriyor ve hatta birbirleri ile hiç benzemiyor? İnsanların kan grupları doğum gerçekleşmeden önce genetik olarak saptanmıştır. Kanımızda yabancı maddeleri, mikropları ortaya çıkarıp bunlarla mücadele eden hücrelerimiz, yani kırmızı kan hücreleri, bir diğer deyişle alyuvarlar vardır. Bu alyuvarlar yalnızca 120 gün yaşarlar. Bu sebeple vücudumuzda sürekli alyuvar üretilir.

Ortalama bir hayat süresi boyunca, insan vücudunda yarım tonun üstünde alyuvar üretilir. Bu alyuvarların yüzeylerinde ‘antijen’ adı verilen proteinler ve lipidler bulunuyor. İşte bu antijenlerin varlığı veya yokluğu kan gruplarını belirler.

Gerçekte bilinen 300 kan grubu vardır ama AB 0 adı verilen en yaygın gruplama sistemi, ebeveynlerden miras kalan A ve B ismi verilen iki antijenin varlığı veya yokluğu üzerine kuruludur. Bu sistemi ilk kez 1902 yılında Avusturya doğumlu ABD’li bilim insanı Kari Landsteiner ortaya çıkarmıştır. Bu gruplamada kanlar A, B, AB ve 0 (sıfır) olmak üzere dört şekilde gruplandırılır.

İnsanın haricindeki hayvanların da farklı kan grupları . Örnek olarak, domuzlarda 16, ineklerde 12, köpeklerde 7, kedilerde ise 2 değişik kan gurubu tespit edilmiştir. Bu gruplamada bazıları birbirleri ile uyum gösterebilir ve diğer gruptan kan alabilir ya da verebilir.

Uyum göstermeyen gruplarda ise diğer tarafın savunmacı antijenleri gelenleri düşman algılayıp savaş açıp kanda pıhtılaşmaya, böbrek hastalıklarına hatta ölüme sebep olabilirler.

Şimdi ise kimin kimden kan alabileceğine, kimin kime kan verebileceğine bakalım. Kan grubu => Kan alınabilecek grup => Kan verilebilecek grup A => A, 0 => A, AB B => B, 0
Görüldüğü üzere AB grubu herkesten kan alabilmektedir, 0 grubu ise tüm kan gruplarına kan verebilmektedir.

Savaş gibi kan ihtiyacının çok fazla, test zamanının olmadığı zamanlarda, kan bankasında mümkün olabildiğince çok sıfır grubu kan depo edilir.
 
Üst Alt