Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası. Sosyal medya hesaplarının güvenliği zaman zaman sorun olabiliyor. Platformlar kullanıcıların hesaplarının ya da verilerinin çalınmaması için bir çok önlem alıyor. Instagram kurtarma kodu da bunlardan biri. Kurtarma kodu iki faktörlü kimlik doğrulama sistemiyle doğrudan ilişkili bir yöntemdir. İki faktörlü kimlik doğrulamasını kurduysanız, bir kişi bilinmeyen bir cihaz üzerinden Instagram, hesabınıza erişmeye çalıştığında sizden bir giriş kodu girmenizi ya da bu girişi onaylamanızı talep eder. İki faktörlü kimlik doğrulamanın kullanamadığı durumlarda kurtarma kodlarından yardım alabiliriz. devreye girer. Bu hesaba giren kişinin siz olup olmadığınızı teyit etmek içindir. Peki “Instagram kurtarma kodu nedir, nasıl kullanılır?” Soruların cevabını sizler için derledik.
Instagram iki faktörlü kimlik doğrulama nedir?
Gelelim “Instagram iki faktörlü kimlik doğrulama nedir?” sorusunun cevabına. Instagram hesabınızda birkaç tane iki faktörlü kimlik doğrulama yolu vardır. İki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanabilmek için:
-Cep telefonunuza gelen SMS kodları
-Üçüncü taraf bir kimlik doğrulama uygulamasından gelen giriş kodları (Google gibi) seçeneklerinden en az birini ayarlamanız gerekir.
İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirdikten sonra kod alma konusunda bir sorun ile karşılaşırsanız hesabınızın kurtarma kodlarına erişebilirsiniz.
İki faktörlü kimlik doğrulama sistemi güvenli olsa da telefonunuzu kaybettiğinizde ya da sim kartınız bloke olduğunda kimlik doğrulama için gerekli kod size mesaj olarak gönderilemeyecek. Dolayısıyla da Instagram hesabınıza erişemeyeceksiniz.
Instagram kurtarma kodu nedir?
Instagram kurtarma kodu ise bu noktada devreye giriyor. Söz konusu durumları önlemek için Instagram hesabınızda kurtarma kodu yer alıyor. Doğrulama SMS’ine ulaşamazsanız bu kod ile de hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Peki Instagram kurtarma kodu nedir ve nasıl alınır?
Kurtarma kodu, iki faktörlü kimlik doğrulamanın kullanamadığı yani bağlantı veya iletim sorunlarından dolayı kod gönderilemeyen durumlarda işleminizi tamamlamanıza yardımcı olacak olan koddur. Bu kodlara erişmek için en az bir kere hesabınıza giriş yapmış olmanız gerektiğini de hatırlatalım.
Instagram kurtarma kodu nasıl alınır?
Peki Instagram kurtarma kodu nasıl alınır? Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:
-Profilinize girin ve sağ üst köşede yer alan üç çizgiyi seçin.
-Ayarlar başlığını açın.
-Güvenlik’i seçin sonrasında ise “İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması”nı seçin.
Uygulama mağazasından bir kimlik doğrulama uygulaması indirin. Duo Mobile ve Google Authenticator’u tercih edebilirsiniz. (İndirdikten sonra kimlik doğrulama uygulamanızı açmayın yalnızca Instagram’a dönün.) Ya da kısa mesaj yolunu seçin.
Kimlik doğrulama uygulamanızda yer alan 6 haneli kodu girin ya da SMS seçeneğini seçtiyseniz telefonunuza gönderilen 6 haneli kodu girin.
İki faktörlü kimlik uygulamasının artık açık olduğuna dair ekran karşınıza çıkacak. Artık yabancı bir cihazdan hesabınıza girilmeye çalışıldığında Instagram tarafından bir giriş kodu istenecek. Şimdi ekranda yer alan “ileri” butonunu seçin.
“Kimlik doğrulama kodlarını nasıl almak istiyorsunuz?” sorusuna ve üç seçenek ile karşılaşacaksınız. Bunlar:
Gelelim uygulama ile Instagram kimlik doğrulama işlemine. Bu seçenek ile Duo Mobile’ı açıp ve kodu kopyalamalısınız.. Sonrasında giriş yapmak için tekrar bu ekrana dönebilirsiniz.
Kısa mesaj ile kimlik doğrulama
Instagramda kısa mesaj ile kimlik doğrulama seçeneği ile telefonunuza gelen SMS ile kodu elde etmiş olacaksınız.
Instagram yedek kodlar ne işe yarar?
Kısa mesaj ya da kimlik doğrulama ile bir güvenlik kodu alınamaması durumlarında yedek kodları kullanabilirsiniz. Telefonunuzu kaybetmeniz ya da kısa mesaj ile bir kod alamamanız durumunda hesabınıza tekrar erişmek için işte bu kodları kullanabilirsiniz. Bu kodları ekran resmi alarak ya da güvenli herhangi bir şekilde saklamanız gerekir.
Kod setinizin çalındığından endişe etmeniz ya da bir çoğunu kullanmış olmanız halinde “yeni kodlar al” seçeneği ile yeni bir kod seti alabilirsiniz.