Intel EMEA Bölgesi Lideri Ve Genel Müdürü Frans Scheper, yarı iletken üretiminde sürdürülebilirlik gereksinimine değindi ve Intel’in gerçek ve tesirli bir değişim yarattığını vurguladı;
“İklim değişikliğiyle baş etmeye yönelik daha kararlı hareketlerin aciliyeti tartışılmazdır. Dünyanın ileri gelen yarı iletken tasarım ve üretim şirketlerinden biri olarak hedefimiz, yeryüzündeki her insanın hayatını uygunlaştıran ve dünyayı değiştiren teknolojiler üretmektir. Intel olarak daha sürdürülebilir bir işletme olma yolunda büyük adımlar attık ama, birebir vakitte doğal dünya üzerindeki etkimizi azaltmak için daha fazlasını yapabileceğimizi, yapmamız gerektiğini ve yapacağımızı da biliyoruz.
Yenilikçi teknoloji, gerek elektrikli otomobiller, gerekse güneş panelleri yahut rüzgar türbinleri olsun, hepimizin daha yeşil bir dünyaya giden yolda karşılaştığımız zorluklarının üstesinden gelmemize yardımcı oluyor. Daha yeşil gücün ve bu enerjiyi kullanmanın daha yeşil yollarının yaratılması, hepimizin değişiklikler yapmasına yardımcı olacak. Lakin bu yeni teknolojik gelişmelerin ortak bir tarafı var: Yarı iletken yongalar kullanıyorlar. Yani yarı iletken yongalara yönelik talep arttıkça, bunların üretiminin de kullanıldıkları teknoloji kadar çevreci olmasını sağlamamız gerekiyor.
Intel, önümüzdeki on yıl boyunca, dönüm noktası niteliğindeki AB teşebbüsümüzün bir kesimi olarak son teknoloji yarı iletken araştırmaları, tasarımı, üretimi ve sanayi bağlarına 80 milyar Euro’ya kadar yatırım yapacak. Hasebiyle, tedarik zincirini artan talebi karşılayacak kadar dirençli olmasını sağlamak için çeşitlendirerek sanayiyi tekrar şekillendirmeye çalışırken, mevcut iş yapma biçimimizi yine kıymetlendirme, teknoloji tahlilleri oluşturma ve ölçeklendirme ve daha yeşil bir hale getirme talihine da sahibiz.
Gerçek ve tesir yaratan bir değişim yapmamızın üç yolu var:
Su değerli bir kaynak olmasının yanında, yarı iletken üretim sürecinin de merkezinde yer almaktadır. Münasebetiyle biz de, sanayideki pek çok öbür kuruluş da süreci nasıl daha sürdürülebilir hale getirebileceğimizi düşünürken suya odaklanıyoruz. Intel’in sürdürülebilir su idaresi çalışmaları son yirmi yılda milyarlarca galon su tasarrufu yapmamızı ve su kullanımımızın yaklaşık %80’ini topluluklarımıza geri döndürmemizi sağladı. Intel’in daha geniş RISE stratejisi ve amaçlarının bir kesimi olarak, 60 milyar galon su tasarrufu sağlayarak ve tükettiğimizden daha fazla tatlı suyu mahallî su havzalarına geri kazandıran su projelerini finanse ederek 2030 yılına kadar net olumlu su kullanımına ulaşmak için çalışıyoruz.
2021 yılında operasyonlarımızda 9,3 milyar galon su tasarrufu sağladık ve havza onarım projeleri sayesinde 2,3 milyar galon suyun geri kazanılmasına imkan tanıdık. Bu muvaffakiyetler bizi net müspet su amacımıza yaklaştırırken, global tatlı suyun %99’unun (hacim olarak) arıtılarak toplumlara ya da etrafa geri dönmesini ve havza projeleri yoluyla restore edilmesini de sağladı. Şimdiye kadar net olumlu su kullanımına üç ülkede ulaştık: ABD, Hindistan ve Kosta Rika.
Doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarımızı daha da azaltma ve daha sürdürülebilir teknoloji tahlilleri geliştirme planlarımızı Nisan ayında açıklamıştık. Güç verimliliğinin ve tasarrufunun artırılması, daha yeşil bir üretim paha zincirinin sağlanmasında ve çevresel ayak izimizin azaltılmasında hayati bir kıymet taşıyor. Lakin tipik bir yarı iletken üretim tesisi ya da fabrikası bir yılda yaklaşık 50.000 konutun kullandığı enerjiyi kullanabilir, bu nedenle güç verimliliği ve tasarrufunun sanayi için bir diğer değerli odak alanı olması şaşırtan değil. Operasyonel gücün azaltılması halihazırda Intel’in genel iklim stratejisinin temelini teşkil ediyor. 2030 yılında operasyonlarımızda %100 yenilenebilir elektrik elde etme gayemize ulaşarak, yonga üretiminde güç kullanımının tesirini azaltmak için kıymetli adımlar atabiliriz.
2021 yılında ABD, Avrupa, İsrail ve Malezya’da yenilenebilir elektrik tedarikimizi %100 düzeyinde tuttuk ve global olarak %80 yenilenebilir elektriğe ulaştık. Geçtiğimiz beş yılda, 2,8 milyondan fazla ABD hanesine bir yıl boyunca yetecek ölçüde, 30 milyar kWh yenilenebilir elektrik satın aldık. 2022 yılında 100 milyon kWh daha elektrik tasarrufu sağlayacak yeni ve yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam etmeyi planlıyoruz.
Intel olarak, toplam emisyonları azaltmak üzere harekete geçmek için tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle paydaşlık kurmakta kararlıyız. Bu işbirliğinin hayati bir değer taşıyacağının farkındayız. Bu kadar çok farklı ülke, şirket, tedarikçi ve insan varken, emisyonları somut bir biçimde azaltmak için tüm tedarik zincirinin her kademesinde harekete geçilmesi gerekiyor. Değişim tek başına gerçekleştirilemez ancak, birlikte çalışarak ilerlemeyi hızlandırabiliriz. Faaliyetlerimiz genelinde 2040 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak için gayret göstereceğimiz heyecan verici bir periyoda giriyoruz. Kimyasal ikamesi, azaltım, güç tasarrufu ve süreç optimizasyonu da dahil olmak üzere sera gazı azaltımlarını teşvik etmek için kıymetli yenilikler ve yatırımlar yapma kararlılığımız hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Bu adımların tümü, kümülatif Kapsam 1 ve 2 emisyonları azaltmaya büyük bir katkı sağlayabilir ve hasebiyle ayak izimizi küçültmeye yardımcı olabilir.
Intel olarak, zorlukların üstesinden gelmek için ilerlemeye, yeni karşılıklar aramaya ve yenilikler yapmaya devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Teknoloji, yarı iletken sanayisini daha sürdürülebilir üretime yanlışsız yönlendirmenin merkezinde yer alıyor. Bu sürdürülebilirliğe, akıllı teknolojilere yapılan yatırımlarla yarar sağlayan “zekâ verimliliği” yoluyla ulaşabiliriz. Akıllı teknolojilere örnek olarak bina güç idare sistemleri, endüstriyel proseslerin güç tüketimini azaltabilen IoT (Nesnelerin İnterneti) sensörleri ve yenilenebilir gücün daha da fazla kullanılmasını sağlayan elektrik şebekesi kontrolörlerini verebiliriz.
Yarı iletkenlere yönelik talep ve üretim artmaya devam ettikçe, yenilikçi teknolojiye yaptığımız yatırım da artacaktır. Bu artan talebi, iklim değişikliğinin tesirleriyle gayret uğraşlarımızdan ödün vermeden karşılamalıyız.
Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimiz, ailelerimiz ve topluluklarımız bunu hak ediyor.“