Son Konu

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

IPTV Nedir?​

IPTV, internet protokolü televizyonu anlamına gelir ve kullanıcıların antenler, uydu çanakları veya fiber optik kablolar kullanmadan internet üzerinden televizyon programlarına ulaşabilmesi adına verilen hizmet olarak adlandırılır. Bir başka deyişle iptv videoların, grafiklerin, seslerin, medyaya içeriğinin veya canlı televizyon yayınlarının bir IP ağı üzerinden kullanıcıya sunulmasıdır. Kısacası IPTV şifreli veya şifresiz kanallarını uyduyla izleyiciye iletmek yerine bir IP adresi üzerinden ulaştırır
IPTV, geleneksel TV hizmetlerinde kullanılan uydu sinyali ve kablolu televizyon formatlarının yerine LAN veya internet gibi ağ sistemleri üzerinden internet protokolü kullanarak aboneler tarafından talep edilen programlara yönelik yayın yapmaktadır. Bu sistem ilk olarak 1994 yılında ABC'de yayınlanan "World News Now" isimli Amerikan gecesi haber yayınında kullanılmıştır. Ülkemizde ise 2008 yılında Türk Telekom tarafından kullanılmaya başlanan ip tv, 2010 yılında itibaren Tivibu ismiyle yayın hayatına başlamıştır.

IPTV Nasıl Çalışır?​

IPTV (İnternet Protokol Televizyonu) çalışma sistemi genel interneti, özel bir yerel alan ağını (LA) veya geniş alan ağını (WAN) çevirmesidir. IPTV, IP özellikli bir TV'ye, cep telefonuna, tablete, dizüstü bilgisayara veya PC'ye hizmet edilebilir ve isteğe bağlı bir video çözümüne kolayca dahil edilebilir. Yani sistemi tıpkı Turkcell TV+ ve Tivibu gibi yayın platformlarının internet üzerinden veri aktarmasına dayanmaktadır.

Geleneksel televizyon programları radyo dalgalarına dönüştürülerek önce antene gönderir. Anten bu radyo dalgalarını yeniden elektrik sinyallerine dönüştürür. Daha sonra TV sistemi sesi ve görüntüyü oluşturarak izleyiciye yayını aktarır. Uydu TV'de aynı şekilde çalışmaktadır ancak kablo Tv'de olduğu gibi sinyali radyosuz doğrudan evinize göndermez. Tüm bunların yanında IP TV (Internet Protocol TV) video, ses ve görüntü verilerini internet üzerinden sağlamaktadır.

IPTV Nedir​


IPTV'nin çalışma mimarisi, merkez birimin uydulardan ve yerel antenlerden gelen yayın içeriğini almasıyla başlamaktadır. Bu birim, canlı televizyon kanallarının ve AV kanallarının şifrelendiği, kodlandığı ve birçok yere yayın akışı biçiminde iletildiği noktadır. IPTV yayıncıları, fiber optik ve uplink (Bir telekomünikasyon ağındaki bağlantının veri iletimi amacıyla uyduya veya vericiye gönderilmesindeki bağlantı kanalı) dağıtım aracı üzerinden istenilen video ve TV yayınlarını izleyiciye ulaştırır. İzleyiciler bu sinyali geniş bant, fiber optik, DSL vb. yerel ya da tercih ettiği internet servis sağlayıcısı aracılığıyla almaktadır.

IPTV Çeşitleri Nelerdir?​

IPTV üç farklı formata sahiptir. Bunlar İsteğe Bağlı Video (VOD), Canlı TV ve Zaman Kaydırmalı TV olarak sınıflandırılmaktadır.

VOD (Video on demand) Nedir?​

İsteğe Bağlı Video olarak tanımlanan VOD, tıpkı OTT (servis sağlayıcısının Pay Tv operatörlerine ihtiyaç duymadan internet üzerinden abonelik tabanlı video modeldir) sağlayıcılarıyla aynı sistemde çalışmaktadır. Bunu daha anlaşılır kılacak olursak VOD, sisteme bir abonelik ücreti ödenerek karşılığında istediğiniz zaman istediğiniz yerden izleyebileceğiniz geniş bir video arşivi sunmaktadır. Bu sistemin günümüzdeki en büyük örnekleri arasında Netflix, Hulu, Exxen ve Amazon Prime Video yer almaktadır.

Canlı IPTV Nedir?​

IP simülasyon yayınları olarak da bilinen Canlı IPTV, kullanıcıların geleneksel TV'ye benzer şekilde gerçek zamanlı olarak televizyon yayınlarını canlı yayınlamasına olanak tanımlanmaktadır. Canlı TV çoğunlukla spor etkinlikleri, konserler, festivaller ve konferanslar vb. gibi canlı etkinlikleri yayınlamada sıklıkla kullanılmaktadır. Bu teknoloji günümüzde hemen herkes tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Zaman Kaydırmalı IPTV Nedir?​

Zaman kaydırmalı TV, aynı zamanda televizyon izleme olarak da tanımlanmaktadır. Sistem, kullanıcıların önceden yayınlanan TV programlarını daha sonraki bir tarihte izlemesine olanak sağlar. Yani zaman kaydırmalı IPTV, daha önce izlemediğiniz ancak müsait olduğunuz bir vakit izlemek istediğiniz herhangi bir televizyon yayınına yeniden erişme imkanı sunar. İsteğe Bağlı Video (VOD) ile sıklıkla karıştırılan Zaman Kaydırmalı IPTV, kullanıcılara eski içeriği yalnızca sınırlı bir süre içinde yeniden izleme seçeneği sunmaktadır. Yayınlar kaybolmadan önce birkaç gün boyunca kullanılabilir ve daha eski yayınlar VOD olarak kabul edilir.

IPTV Nasıl İzlenir? Kurulum Nasıl Yapılır?​

IPTV nasıl kullanılır diye merak edenler için bilgisayar ve geniş bant internet bağlantısı olan herkesin iptv hizmetinden yararlanabilir. Yani iptv kullanabilmek için evinizde veya iş yerinizde internet altyapısı bulunması gerekmektedir. Günümüzde birçok IPTV kullanıcısı tv yayınları bilgisayarlardan izlemek yerine doğrudan televizyon üzerinden izlemeyi tercih etmektedir. Bu işlem için IPTV desteği sağlayan kutuya ihtiyacınız olacaktır. Bu kutu yeni aboneliklere özel ilgili firma tarafından verilebileceği gibi aynı zamanda kişisel olarak da satın alınabilmektedir. IPTV kurulum işlemi için HDMI kablosunu cihazınıza takarak kanal listelerinin aktarımını yapmanız gerekmektedir.

IPTV kullanabilmek için aktif bir internet bağlantısının yanında aynı zamanda Smart TV özellikli bir televizyonun olması gerekmektedir. Ayrıca IPTV kutusunun ya da uydu alıcılarının wi-fi destekli veya Ethernet bağlantısının bulunması önemlidir. Smart tv özelliğine sahip olmayan cihazlar üzerinden smart iptv izlenmesi mümkün değildir. Son olarak kurulum için anlaşma yaptığınız IPTV firmasının m308 uzantılı linkine tıklayarak kanal listesine ulaşabilirsiniz. IPTV kutusunda yer alan mac adresi sayesinde kanallara erişim sağlanabilmektedir. Smart TV'ye sahip kişiler, herhangi bir uydu alıcısına ihtiyaç duymadan doğrudan uygulamalar aracılığıyla IPTV kullanabilir. Çünkü iptv, herhangi bir anten veya uydu sinyali olmaksızın televizyonlarınızın kablosuz ya da kablolu olarak yayın akışını sağlamasını içermektedir.

IPTV Kutusu Nedir?​

Bir IPTV kutusu veya iptv box ya da set üstü kutu, internet protokolü aracılığıyla alınan akış sinyallerini TV'nin okuyabileceği ve yeniden üretebileceği bir biçime dönüştürmek için kullanılan bir cihazdır. Başka bir deyişle, set üstü kutular internet protokolünün dilini çevirir . Bu kutular genellikle TV'ye HDMI veya AV kablolarıyla hatta daha yeni modeller için Wi-Fi bağlantısıyla bağlanır. Eğerki IPTV hizmetini bilgisayarlarınız üzerinden almak isterseniz, herhangi bir kutuya ihtiyacınız olmayacaktır. Çünkü bilgisayarlar internet protokolü üzerinden alınan verileri okuyabilmektedir.

IPTV Avantajları Nelerdir?​

IPTV hizmetlerinden yararlanmak için tek ihtiyacınız olan şey iptv box satın alarak bunu televizyonunuza bağlamak olacaktır. Ayrıca yeni modellerin sahip olduğu wi-fi bağlantısı bu süreci önemli ölçüde basitleştirir.
Dünya, gelişen teknolojiyle beraberinde her geçen gün geçtikçe daha dijital odaklı hale geliyor, bu nedenle dijital TV'ye geçiş, gelecek ve yeni teknoloji için mükemmel bir temel oluşturuyor.
IPTV hizmetleri, kullanıcıların aynı anda farklı cihazlar üzerinden hizmet almasına olanak sağlamaktadır.
IPTV, hemen her izleyicinin zevkine uygun çok sayıda yayın olanağı sunmaktadır.
IPTV, internet veya televizyon yayınlarında sıklıkla karşımıza çıkan ve izleyicinin yayın esansında tüm dikkatini dağıtan reklamları hızlıca atlama imkanı sağlar.
IPTV Yasal mı?
Birçok kullanıcı IPTV'nin yasal olup olmadığını merak ederken bir suç işleyip işlemediği konusunda endişe duymaktadır. Peki öyleyse iptv kullanmak suç mu? Hayır. IPTV'den ne izlediğinize bağlı eğer ki iptv yayıncısının kendi rızası dahilinde herkese açık şifresiz bir kanal izliyorsanız, bu durum herhangi bir suç durumu doğurmamaktadır. Yani IPTV'de yayıncı izni dahilinde paylaşılan kanalları izlediğiniz de olası bir yasal durum bulunmamaktadır.
 
Üst Alt