Son Konu

İran, ABD’ye rağmen araştırma uydusunu fırlattı!

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
iran-abdye-ragmen-arastirma-uydusunu-firlatti01.jpg



İran yerel basınında çıkan haberlere göre Tahran, Perşembe günü içerisinde 3 farklı cihazın olduğu, uzaya uydu taşıyan bir roket fırlattı. ABD ile devam eden müzakerelerin ortasında yapılan bu eylemin Washington’u kızdıracağı söyleniyor. Çünkü, birkaç başarısız girişim de dahil olmak üzere önceki roket fırlatmaları ABD’den ağır eleştiriler aldı.

İran uzay yarışından çekilmediğini gösterdi


İran Savunma Bakanlığı sözcüsü Ahmed Hosseini devlet televizyonuna verdiği demeçte şunları söyledi:

Uydu taşıyan Simorgh roketi başarıyla üç cihazı uzaya fırlattı. İlk kez, saniyede 7.350 metre hızla 470 kilometre (292 mil) mesafeye aynı anda üç cihaz fırlatıldı.
iran-abdye-ragmen-arastirma-uydusunu-firlatti3.jpg
İslam Cumhuriyeti’nin sivil uzay programı tarafından başarılı bir şekilde fırlatılması İran savunma bakanlığı tarafından doğrulanırken, roketin yörüngeye ulaşıp ulaşmadığı belirsizliğini koruyor. Ayrıca, ülkenin son derece etkili ve güçlü paramiliter Devrim Muhafızları, paralel uzay programlarının bir parçası olarak geçen yıl yörüngeye başarılı bir uydu fırlatma gerçekleştirdi.

Fakat bu seferki düzenlenen roket fırlatması, İran nükleer anlaşmasını canlandırma olasılığı konusunda Viyana’da devam eden müzakereler sırasında geldi. Bunun üzerine, etkinliği zaten zorlu geçen müzakerelerin ortasında gerçekleştirme kararının, Tahran’daki katı hükümetin tipik bir örneği olduğu söylendi.
iran-abdye-ragmen-arastirma-uydusunu-firlatti4.jpg
2021’in başında daha ılımlı olan Hasan Ruhani’nin yerine geçen Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, Ayetullah Ali Hamaney’e daha yakın, ABD’ye ve diğer batılı güçlere karşıysa daha güvensiz görülüyor. Resmi kaynaklarda Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen nükleer anlaşma, ilk olarak 2015 yılında İran ve ABD’nin yanı sıra AB, Çin ve Rusya tarafından da imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre Tahran, yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul etmişti. Fakat Eski ABD Başkanı Donald Trump ise tek taraflı olarak anlaşmadan çekilerek sert yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu. O zamandan beri İran, uranyum zenginleştirme konusunda JCPOA’da belirlenen sınırların ötesine geçtiği belirtiliyor.

Mevcut Biden yönetimiyse anlaşmaya geri dönmeye çalışıyor. Ancak kısmen de olsa, ABD’nin anlaşmayı birkaç yıl içinde tekrar terk etmeyeceğine dair güvence isteyen ve selefinden daha katı olan Tahran’daki hükümet nedeniyle çabaların şu ana kadar sonuçsuz kaldığı söyleniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
 
Üst Alt