Non-fungible Token ya da Türkçesiyle Nitelikli Fikri Tapu manasına gelen NFT teknolojisi sayesinde, dijital ortamdaki bir varlık tıpkı gerçek hayattaki üzere bir şahsa ilişkin olabiliyor. Bu teknoloji günümüzün en tanınan akımlarından çağdaş sanatla buluşunca, yapıtların yalnızca gerçek hayatta değil dijital ortam da da pahalanması sağlanıyor. Elbette NFT deyince akla 5,1 milyon dolara satış yapan Refik Anadol geliyor.
Ancak bu alanda, Türkiye’yi temsil eden bir isim daha var: İrfan Önürmen. Tül kumaşıyla katmanlar halinde çağdaş sanat yapıtları üreten Ressam Önürmen’in yapıtları, bu sebeple alışılagelmiş yapıtlardan epeyce farklı duruyor. Ressamın günümüz tanınan kültüründen semboller; bilhassa de toplumsal medya alışkanlıklarımızdan ve dijital ortamdaki davranışlarımızdan izler taşıyan, NFTulle isimli koleksiyonu, New York’ta sergilenecek.
Sanatçının 12 Mayıs’ta New York’ta sergilenmeye başlanacak NFTulle projesinde yalnızca 150 adet özgün NFT sanat yapıtı yer alacak:
New York C24 Gallery’de dünyanın dört bir yanından sanatseverin ziyaret etmesi beklenen stantta NFT eserler 0,6 ETH üzerinden satışa sunulacak. Satılacak bu NFT’ler, projeinin devamında gelecek yeni NFT’ler ortasında en pahalı tokenlar olarak süreç görecek. Yani bir öbür deyişle standa özel yapıtların NFT karşılıklarının daha yüksek olması bekleniyor.
İrfan Önürmen’in düzenlediği öbür stantlar, NFTulle’ye olan beklentileri yükseltiyor:
İnsanın bilinçaltına odaklandığı fotoğraflarıyla dikkat çeken Önürmen, bügüne kadar heykel ve portre yapıtlarının de sanatseverlere sunulduğu birkaç uluslararası sergi gerçekleştirdi. 2012’de Dubai’de Armory Show, 2013’te ve 2017 yeniden New York’ta sırasıyla gerçekleştirilen PULSE ve Volta NY stantları bunlardan yalnızca birkaçı.
Kültürel ve toplumsal değişimlerin beşerler üzerindeki tesirlerini irdeleyen ve postmodern anlayış benimseyen İrfan Önürmen tül, kot kumaşı, danteller, gömlek yakaları ve gazete kağıdı üzere gündelik objeleri kullanarak yapıtlarına hayat veriyor. Kendisi ayrıyeten ressamlık dışında grafik tasarım ve duvar resmi çalışmalarını da sürdürüyor.
Eğer İrfan Önürmen’in yapıtlarını görmek için New York’taki NFTulle standını ziyaret edemiyorsanız, farklı yapıtlarını İstanbul Çağdaş Müzesi, Selanik Çağdaş Sanatlar Müzesi, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde de görebilirsiniz.
NFTulle projesiyle hayata geçen, tüllerden üretilen yapıtlardan kimileri şu biçimde:
()
()
()
()
()
()
()