Son Konu

İş dünyası şirket borçlarını yapılandıracak yeni kanundan memnun

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ITO%2DBaskani%2DAvdagic%2DTurkiye%2DABD%2Dnin%2Danlayacagi%2Ddilden%2Dkonusacak%2D208537%2Ejpg

İktisat alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek maddeleşti.

Kanunla şirketlere "İstanbul Yaklaşımı" gibisi sistemle borçlarını yine yapılandırma imkanı getiriliyor. Buna nazaran, finansal zahmet içinde bulunan firmalara geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak gayesiyle yapılacak Çerçeve Muahede kapsamında kimi teşvikler verilecek ve borçlarının yine yapılandırılmasına imkan sağlanacak.

Kanun, Varlık Barışı mühletini de yıl sonuna kadar uzatıyor. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul değer ve öbür sermaye piyasası araçlarını 31 Aralık 2019'a kadar Türkiye'deki banka yahut aracı kuruma bildiren gerçek ve hukuksal bireyler, bunları serbestçe tasarruf edebilecek.



Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile başka finansal kuruluşlarla kredi ilgisinde bulunan ve BDDK'ca çıkarılan yönetmeliğe nazaran hazırlanan Çerçeve Muahedelerde belirlenen borçlular, bu kuruluşlar tarafından kullandırılmış olan kredilere ait olarak alınacak önlemlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak gayesiyle dahil oldukları risk kümesindeki başka borçlularla bir bütün olarak yahut kısmen yine yapılandırmaya tabi tutulabilecek.

"Planın gerçek dalın tekrar ayağa kalkmasına yer hazırlayacak"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç, bahse ait, şirket borçlarının yapılandırılması planının pürüzleri temizleyecek yeni bir sayfa açacağını söyledi.

En değerli ve süratli tesirin, kredi kanallarının tekrar sağlıklı biçimde işlemesi, şirketlerin ve bankaların bilançolarının uygunlaşması formunda olacağını belirten Avdagiç, "Bu da üretim ve refah artışını sağlar. Lakin bunun için iktisadın tüm aktörlerinin elini taşın altına koyması gerekiyor. Meclis'ten geçen tekrar yapılandırma kanunu bu manada çok değerli. Biz buna bir 'finansal onarım planı' diyoruz. Zira daha evvelki borç yapılandırma programlarından çok daha esaslı düzenlemelerin devreye gireceğini görüyoruz. Bu plan, muhakkak bir 'şirket kurtarma' operasyonu değildir, olmamalıdır. Meclis'ten geçen yasa da içerdiği unsurlarla bunu net bir formda ortaya koyuyor. Buradaki en değerli konu ise bir borç ötelemeden fazla, finans kesiti ve gerçek kesitin bilançolarının güçlendirilmesi yaklaşımının kelam konusu olmasıdır." formunda konuştu.

Avdagiç, planın gerçek bölümün üretim ve hizmet süreçlerinden kopmadan, istihdam ve katma paha oluşturacak halde yine ayağa kalkmasına yer hazırlayacağını, tıpkı vakitte finans kesiminin etkin kalitesinin de düzgünleştirilmiş olacağını tabir etti.

Doğal olarak kelam konusu iyileşmelerin bir yandan da kamunun vergi toplama potansiyelinin artmasına olumlu katkı yapacağını vurgulayan Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:



"Planda epeyce kritik düzenlemeler var. Mesela, firmaların borçlarının yine yapılandırılması sonucunda 'borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağına kanaat getirilmesi' koşulu aranacak. Bu noktada değerlendirmeyi bağımsız kuruluşlar yapabilecek. Burada şirket varlıklarının değerlemesinin adil ve hakkaniyetli bir halde yapılması da son derece değerli. Ayrıyeten, hazırlanacak Çerçeve Anlaşması'nın borçlu ve alacaklının hak ve yükümlülüklerini adil olarak belirleyeceğine inanıyoruz.

Ayrıyeten, bu yapılandırma sırasında tüm finansal araç ve formüller masada olacak. Yani teminat azaltmak, pay evresi, bankalarla firmalar ortasında bir paydaşlık alakası kurmak üzere farklı yollara da başvurulacak. Bunun borçlarını çevirmekte problem yaşayan firmalar için kıymetli bir çıkış yolu olduğuna inanıyoruz. Zira her firma için farklı bir reçete yazılacak. Bu noktada, yapılandırma kapsamına alınan şirketin uzun periyotta varlığını sürdürebilmesi için gerekmesi halinde ek finansman ile desteklenmesine fırsat tanınması çok kıymetli."
 
Üst Alt