Yazılı iş sözleşmesi yoksa işveren yazılı belge verilmek zorunda | Ekmek ve Gül. Yazılı iş sözleşmesi yapılmayan işçiye işveren en geç ay 2 içinde çalışma koşulları, hak ve ücretleriyle ilgili yazılı belge vermek zorundadır.
İş sözleşmesi imzalarken nelere dikkat edilmeli?
İş Sözleşmesi düzenlerken dikkat edilmesi gerekenler; İşçi- İşveren Bilgileri, Sözleşme Geçerlilik Süresi, Deneme Süresi, Maaş Bilgisi, Fazla Çalışma Durumu, Sözleşmenin Fesih Ve Tazminat Hükümleri gibi hükümler açık ve kesin olmalıdır.
İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih neleri kapsar?
İşçinin Haklı Nedenle Feshi
İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü, işveren yahut başka bir işçi, bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
Imza atmadan işten çıkış olur mu?
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.
İş sözleşmesi yapılması zorunlu mu?
İşverenin işçi ile iş sözleşmesi yapma zorunluluğu vardır. İşverenin bu husustan kaçınması halinde yine İş Kanunu'nun 99. Maddesi'nin c bendine göre idari para cezası uygulanır.
Sözleşme yenilenmezse ne olur?
Bu anlatımlar çerçevesinde ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı doğrultusunda, belirli süreli iş akdinin birkaç defa yenilenmesi sonrasında artık yenilenmemesi durumunda, işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı açıktır.
İş akdinin feshi kaç gün?
Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
İş sözleşmesinin taraflara yüklediği sorumluluklar nelerdir?
Bu yazımızda size işveren İş Kanunu ile yüklenen sorumluluklara ek olarak Borçlar Kanunu tarafından yüklenmiş sorumlulukları aktarmaya çalışacağız.