Son Konu

Isının İletim Yolu İle Yayılması

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sabah kahvaltı yaparken annenizin ısıttığı sutun icindeki metal kaşık elinizi yakıyor Acaba bu nasıl oluyor Anneniz sutu ısıtmıştı, kaşığı değil!

Katıların tanecikleri arasında boşluk coğunlukla cok azdır Dolayısı ile sutun icindeki metal kaşığın tanecikleri ile sut tanecikleri carpışmaya başlar ve tanecikler daha hızlı hareket eder Sutten kaşığa ısı aktarılmış olur
İletim, enerji bir cisimden diğer bir cisme gectiğinde gercekleşmektedir Bu iletim sırasında tanecikler birbirine carpar Carpışan tanecikler enerjilerini birbirine aktarır Isınan katılarda bu şekilde yayılmasına iletim yoluyla yayılma denir Aşağıdaki resimde ısının iletim yolu ile yayılması ozetlenmektedir
Aslında butun maddeler tanecikli yapıda olduğu icin hepsinde ısının iletim yolu ile yayılması vardır Ancak katıların tanecikleri arasındaki boşluk sıvı ve gazlara gore daha az olduğu icin ısının iletim yolu ile yayılması katılarda daha kolay olur

Isı sıcaktan soğuğa doğru iletilir
Bir maddenin tanecikleri arasındaki boşluk ne kadar az ise o madde ısıyı o kadar iyi ve cabuk iletir Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni madde denir Isı iletken maddeler kısa zamanda cok miktarda ısı iletebilirler Bakır, aluminyum, demir, gumuş ve altın gibi maddeler ısı iletkeni maddelerdir
Bir maddenin tanecikleri arasındaki boşluk ne kadar cok ise o madde ısıyı o kadar az ve yavaş iletir Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı madde denir Isı yalıtkanı maddeler uzun zamanda az miktarda ısı iletebilir Cam yunu, plastik kopuk, saman, pamuk, hava boşluğu, plastik, bakalit ve boşluk(maddesiz ortam) ısı yalıtkanı madde ve ortamlara ornektir

Üst Alt