Son Konu

İşletim Sistemi Nedir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yonetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını calıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır Diğer tum yazılımların belleğe, girdicıktı aygıtlarına ve kutuk sistemine erişimini sağlar Birden cok program aynı anda calışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile cakışmamalarını sağlamaktan da sorumludurişletim sistemi
Gunumuzde yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinden UNIX, akademik cevrelerde ve sunucu olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaustunde tercih edilmektedir Masaustu bilgisayarlarında Windows, diğer işletim sistemlerinden cok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve ceşitli araştırmalar Windows'un masaustunde pazar payının %90 ile %98 arasında olduğunu gostermektedir Linux sunucularda yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve ofis masaustlerine de yavaş yavaş girmektedir UNIX'in temel yapısından yararlanan Mac OS ve onun onculleri ise daha cok masaustu yayıncılıkta kullanılmaktadır

İşletim sistemi, butun diğer yazılımların belleğe, girdicıktı aygıtlarına ve kutuk sistemine erişimini sağlar Birden cok program aynı anda calışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile cakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur

2005 yılı itibari ile, en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki ana grupta toplanabilir: Microsoft Windows grubu ve UNIX benzeri işletim sistemlerini iceren grup (bu grup icinde pek cok Unix versiyonu, Linux ve Mac OS sayılabilir)UNIX, akademik cevrelerde ve sunucu olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaustunde tercih edilmektedir

Üst Alt