Son Konu

İşletim Sistemleri Nelerdir

iltasyazilim

Yeni Üye
Tepkime
1
Credits
-2
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İşletim sistemleri hakkında bilgi, işletim sistemi nedir, başlıca işletim sistemleri

İşletim sistemi, bilgisayar donanımının aracısız olarak denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve başvuru formu programlarını çalıştırmaktan sorumluluk sahibi olan sistem yazılımıdır

İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların belleğe, girdiçıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlar Birden fazla program benzer anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa tatmin edici sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur

2005 yılı itibari ile, en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki esas grupta toplanabilir: Microsoft Windows grubu ve UNIX benzeri işletim sistemlerini taşıyan grup (bu grup içinde o kadar fazla Unix versiyonu, Linux ve Mac OS sayılabilir)

UNIX, akademik çevrelerde ve spiker olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaüstünde tercih edilmektedir Masaüstü bilgisayarlarında Windows, öteki işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve farklı alanlara yönlendirilmiş incelemeler Windows'un masaüstünde pazar payının %90 ile %98 aralarında olduğunu göstermektedir Linux sunucularda yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve büro masaüstlerine de yavaşça girmektedir UNIX'in esas kısımlarından yararlanan Mac OS ve onun öncülleri ise daha fazla masaüstü yayıncılıkta kullanılmaktadır

Başlıca işletim sistemleri
GNULinux
Mac OS
Windows
UNIX
Vista *

Üst Alt