Son Konu

İşletmenizi Siber Saldırılardan Nasıl Korumalısınız?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Gelişen teknoloji, günlük yaşam pratiklerinde fayda sağlayacak birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojik yenilikler, bankacılık işlemlerinden devlet hizmetleri erişimine, sosyal medya kullanımından veri depolamaya kadar birçok önemli ve popüler işlemi kapsıyor.



Bu durumun artılarının yanı sıra ortaya çıkarabileceği en önemli sorunların başında elektronik ortamda yaşanabilecek olası güvenlik problemleri geliyor. Bilinen en önemli elektronik güvenlik problemlerinden olan siber saldırılar; günümüzde bireyler ve küçük orta ya da büyük fark etmeksizin tüm şirketlerin önlem alması gereken tehditlerin başında geliyor. Yalnızca web sitelerine yapılmakla kalmayan bu siber saldırılar, şirketlerin kendi ağları ve sunucularına yapıldığında ciddi zararlara ve kayıplara sebep olabiliyor.

Herhangi bir virüs, şirketten yalnızca bir kişinin bilgisayarına sızmış olsa bile şirket için ağ ya da sunucu vasıtasıyla aynı ağda yer alan tüm bilgisayarlara bulaşabiliyor. Bu durumda bireylerin ya da şirketlerin önemli verileri farklı bir bilgisayarda olsa dahi ağa yapılan saldırı sonucu kolaylıkla ele geçirilebiliyor.

En Sık Karşılaşılan Siber Saldırı Virüsleri
Artık çoğunlukla elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlere erişim, bilgisayarlar ve diğer mobil cihazlar vasıtasıyla dünyanın her yerinde mümkün hale geliyor. Böyle geniş bir sanal dünyada ortaya çıkabilecek sorunlar ise birçok farklı virüsten kaynaklanabiliyor. Dünyada oldukça fazla şirketin üretiminin durmasına ve tüm sistemlerinin çökmesine sebep olan bu virüsler, bilişim dünyasını derinden etkiliyor.

En sık karşılaşılan ve sızdığı sistemlere ciddi zararlar veren virüsler listesinde WannaCry isimli virüs yer alıyor. Bilgisayarda kullanılan işletim sistemi vasıtasıyla bulaşan bu virüs türü, sistemde yer alan bazı açıklardan yararlanarak bilgisayarı neredeyse devre dışı bırakıyor. Şimdiye kadar yüzlerce ülkede yüz binin üzerinde bilgisayara bulaştığı iddia edilen WannaCry virüsünün etkilediği bilgisayar kullanıcılarından ciddi miktarlarda fidye istediği de biliniyor.

İnternet aleminde kullanıcıların kâbusu haline gelen virüslerden bir diğeri de CryptoLocker. PDF dosyaları içine gömülerek yayılması sağlanan bu virüs türü, mail yoluyla bilgisayarlara yayılarak güçlü bir algoritma ile şifreleniyor. Verilerin şifrelenme işlemi bittikten sonra virüs, kullanıcıların önüne bir ekran getiriyor ve yüksek miktarlarda para ödemesi talebinde bulunuyor. Bunların dışında Bredolab Trojan, Net Sky-D ve MyDoom gibi virüsler, yıllardır kullanıcıların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

KOBİ'ler Hangi Tedbirleri Alabilir
Sanal dünyada gerçekleştirilen önemli işlemleri güvence altına almak ve siber saldırılardan korunmak için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Bireysel bazda alınacak önlemlerin başında şifre güvenliği geliyor. Basit bir sosyal medya hesabından önemli dosyalama ve kullanıcı hesaplarına kadar birçok noktada ilk güvenlik önlemi olarak kuvvetli ve kolay çözülemeyecek bir şifre belirlemek geliyor. Basit algoritmalar ile belirlenmiş şifreler brute force adı verilen sürekli deneme yöntemiyle kırılabiliyor. Bu sebeple yüksek güvenlikli algoritmada şifreler tercih edilmesi kullanıcıyı hackerlara karşı bir adım öne geçiriyor.

Siber saldırıları önlemek adına alınabilecek profesyonel desteklerden biri ise antivirüs program desteği. Antivirüs programları, virüsleri temizlemek ve virüs bulaşmış bilgisayarları kurtarmak amacıyla görev yapıyor. Çeşitli kapsam ve türlerde antivirüs programları, ağınızı ve bilgisayarınızı koruyarak verilerinize erişimi engelliyor. Antivirüs programları virüsleri bulmak, karantina altına almak/silmek için çeşitli yöntemler izliyor. İzlenen bu yöntemler ise programların çalışma hızını ve prensiplerini belirliyor.

Antivirüs programlarına ek olarak şirketler, veri güvenliğini sağlamak adına Firewall adı verilen güvenlik duvarlarını kullanıyor. Yerel ağ ile dışarıdaki ağ arasındaki geçişi kontrol etmeye yarayan Firewall sistemleri, bilgi trafiğini kontrol altına almayı sağlıyor. İyi bir Firewall cihazı kullanmak önemli verilerinizi güvenli bir ortamda tutmak için alınacak en önemli önlemler arasında yer alıyor.

Tamamen yerli ve uzman AR-GE ekibi tarafından siber güvenlik ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen Berqnet Firewall cihazı, küçük ve orta ölçekli işletmelere sanal güvenlik desteği veriyor. Şirketteki gelen ve giden ağ trafiğini denetleyerek istenmeyen, yetkisiz kişilerin ağa erişimini engelleyen cihaz, siber güvenliğin temel fonksiyonunu oluşturuyor. Web filtreleme özelliği ile zararlı yazılım içeren siteleri engelleyen sistem, sızabilecek zararlı virüslerin de önüne geçmiş oluyor. Şirket ağına gelebilecek atakların engellemesi ile olası bir aksama ya da veri kaybı yaşanmaması sağlanıyor.
 
Üst Alt