bilgiliadam
Yeni Üye
İsmi Azam Duası ismi azam duası ismi azam duası anlamı rüyada okumak duasının anlamı hz alinin bildirdigi İSMİ AZAM Lâ ilâhe illâ ente yâ hannân, yâ mennân, yâ bedias semâvâti vel ardı yâ zel celâli vel ikrâm Dua kitaplarında “Cuma günü hangi vakitte bu dua okunarak duada bulunulursa, maşrıkla mağrib aralarında ne istenirse istensin, duası kabul olunur denilmektedir ÖTEKI İSMİ AZAM DUALARI Bismillâhirrahmânirrahîm Allâhumme innî es’eluke bienne lekel hamdu lâ ilâhe illâ entel mennânu yâ hannân * yâ mennân * yâ bedîus semâvâti vel ardi yâ zel celâli vel ikrâm * yâ hayyu yâ kayyûmu, lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimin * allâhumme innî es’eluke biennî eşhedu enneke entallâhu lâ ilâhe illâ entel ehadus samedullezî lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehû kufuven ehad * elif lâm mîm * allâhu lâ ilâhe illâ huvel hayyul kayyûm * ve ilâhukum ilâhun vâhidun lâ ilâhe illâ huver rahmânur rahîm * yâ zel celâli vel ikrâm * yâ erhamer râhimîne, allâhumme innî es’eluke bienneke entallâhu lâ ilâhe illâ entel vahidul ehadul ferdus samedullezi lem yelid ve lem yuled ve lem yekun lehû kufuven ehad, lâ ilâhe illâhu * vahdehû lâ şerîke lehû * lehul mulku ve lehul hamdu ve huve alâ kulli şey’in kadîr * lâ ilâhe illallâhu ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm * es’eluke bismikel eazzul ecellul ekrem * rabbî rabbî rabbî yâ rabbî yâ rabbi yâ rabbî lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh * lehul mulku ve lehul hamdu ve huve alâ kulli şey’in kadîr * el hamdu lillâhi ve subhânallâhi vel hamdu lillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm İsmi a'zam, Kur'anı kerimdedir Hangi âyetler olduğu emin değildir Hadisi şerifte buyuruldu fakat: (İsmi a'zam ile edilen dua kabul olur ve dileği yerine kazanç) İMace (Allahü teâlânın Esmai hüsnası ile dua edilirse, kabul olur) Şir’a (İsmi a'zam şu üç surededir: Bekara, Âli İmrân ve Tâhâ) İMace Peygamber efendimiz ismi a'zam hakkında bazı işaretler bildirmiştir: (“Ya bedi'assemâvâti vel erdı, ya zelcelâli velikram diye dua edenin duası kabul olur) Tirmizi (Başına tasa ve bela gelen, Yunus Peygamberin duasını La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzâlimin okusun! Allahü teâlâ, onu belirlenmiş kurtarır) Tirmizi (İsmi azam, Ve ilahüküm ilahün vahid, la ilahe illa hüverrahmanürrahimâyeti ile Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyumâyeti içindedir) Tirmizi Bekara 162 ve Ali İmran 2 âyetleridir (“Allahümme bismikel a'zam ve rıdvânikel ekber duasına devam edin; çünkü bu, esmai hüsnadandır) Taberani (Ya Rabbi, ya Rabbi diyene Allahü teâlâ, “İste kulum, istediğini vereyim buyurur) Deylemi (Kabul olması için duayı ihlas ile yapmalı, yiyip içtiği ve giydiği helalden olmalı, odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz) Tergibüssalât Peygamber efendimiz dua ederken, “Ya hayyu ya kayyum derdi (Tirmizi) (Allahümme inni es'elüke bienne lekelhamdü la ilahe illâ ente ya hannân ya mennân ya zelcelâli velikrâm) diye dua eden zata da buyurdu ancak: (Allah’ın ismi a'zamı ile dua ettin Böyle dua edilince, Allahü teâlâ o duayı kabul eder) Nesai Hz Âişe validemiz anlatır: (Resulullah, duanın kabul olmasına sebep olan ismi a'zamı biliyor musun?) buyurdu Ben de bilmediğimi söyleyince, (Ya Âişe onu bilgi vermek ve onunla dünya için bir şey istemek yerinde olmaz) buyurdu Kalkıp abdest alıp iki rekat namaz kılarak, (Allahümme inni edukellah ve edukerrahman ve edukelberrerrahim ve eduke biesmaikelhusna külleha ma âlimetü minha ve ma lem âlem entağfireli ve terhameni) duasını okudum Gülümseyerek (İsmi azam, okuduğun duanın içindedir) buyurdu (İbni Mace) (Ya zelcelali velikram) diyen birine, (Allah’tan ne istersen iste, kabul olur) buyurdu (Tirmizi) (“La ilahe illallahü vallahü ekber, la ilahe illallahü vahdehü lâ şerike leh, lehül mülkü velehül hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadir, la ilahe illallahü velâ havle velâ kuvvete illâ billah diye dua eden, her dileğine kavuşur) Taberani (Allahümme inni es’elüke bienni eşhedü enneke entellahü lâilâhe illâ entelahadüssamadüllezi lem yelid ve lem yuled ve lem yeküllehü küfüven ehad) diye dua eden bir zata, Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Allah’ın ismi a’zamı ile dua ettin Böyle dua edilince, Allahü teâlâ kabul eder) Tirmizi İsmi Azam Allah’ın en büyük, yüce ismidir Allah’ın pekçok ismi vardır Dualarımızı yaparken O’nun kutsal isimleriyle yönelmemiz hem adaptandır keza de dualarımızın kabulünde önemli bir vesiledir, esastır Hz Büreyde anlatıyor: Adamın birisi Allahu la ilahe illa ile dua etti Bunu duyan Resûlullah buyurdular:Nefsimi kudret elinde tutan zat’a ant ederim oysa bu adam Allah’tan ismi azam namına talepte bulundu Şunu bilin ki kim ismi azamla dua ederse Allah ona icabet eder Kim onunla talepte bulunursa (Allah dilediğini) verir(52) Oysa bu rivayet olmasına karşın ismi azam duasının ne olduğu hususunda belirli bir açıklama yoktur Hz Ayşe’den gelen bir rivayette, Peygamber Efendimiz, Ulu Allah’a ismi azam duasını kendisine bildirmesini istemiş Rabbimiz de O’na bildirmiştir Hz Ayşe’nin ismi azamı kendisine bildirmesini ısrarla istemiş ama O, bunu söylemeyip bazı işaretler sunmuştur(53) Kaynaklarda yer alan ifadelere göre şu lafızların ismi azam olması kuvvetle muhtemeldir: Allah, La ilahe illallah, Zül celali vel ikram, elHayyül Kayyüm, erRahmanü’r Rahim, Allahü’r Rahmanü’r Rahim, Allahu la ilahe illa hüvel Hayyül Kayyüm, Rabb, elHannanü’l Mennanü Bediüs semevati vel ardi zül celali vel ikram, Allah’u la ilahe illa huvel Ahadüs Samedüllezi lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehu küfüven Ahad İsmi Azam’ın değişik sözler olabileceğine dair bambaşka rivayetler için şu kaynaklara bakılabilir(54) Keza Ebu Davut ve Tirmizi’nin söylenti ettiği bir hadisi şerife kadar (55) şu iki ayetin de ismi azam duası olması muhtemeldir: “İlahınız tek olan ilahtır O’ndan diğer ilah yoktur O Rahman ve Rahim’dir(56) “Elif lam mim O Allah oysa ondan diğer ilah yoktur O Hay ve Kayyum’dur (57) İsmi Azam Duası'nın Açıklaması İsmi a'zâm duâsı, muhakkak belirlenmiş değildir Peygamber efendimiz, ismi a'zâm duâsı hakkında bir takım işaretler bildirmiştir Hz Âişe vâlidemiz anlatır: Resûlullah, duânın kabul olmasına sebep olan ismi a'zâmı bilip bilmediğimi sordu Bilmediğimi söyleyince, “Yâ Âişe onu öğretmek, onunla dünya için birşey istemek yerinde olmaz buyurdu Kalkıp abdest aldım ve iki rek'at namaz kılıp, “Allahümme innî ed'ûkellah ve ed'ûkerrahmân ve ed'ûkelberrerrahîm ve ed'ûke biesmaikelhusnâ külleha mâ alimetü minhâ ve mâ lem a'lem entagfirelî ve terhamenî (671) duâsını okudum Gülümsiyerek “İsmi a'zâm, okuduğun duânın içindedir buyurdu Peygamber efendimiz, “Allahümme innî eselüke bienne lekelhamde lâ ilâhe illâ ente yâ hannân, yâ mennân, yâ bedîassemâvâti vel erdı, yâ zelcelâli velikrâm (671) okuyan kişiye buyurdu ama: “İsmi a'zâmla dilekte bulundun, bununla duâ edilince, o duâ kabûl olur ve bu duâ ile bir dilekte bulununca, dileği yerine gelir Başka bir zaman da, İsmi a'zâm, Ve ilâhüküm ilâhün vahid, lâ ilâhe illâ hüverrahmânürrahîmâyeti ile Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûmâyeti içindedir (671) buyurdu Hazreti Ali’nin bildirdiği ismi a’zam duâsı var “Bu duâya sıkıca sarılın Çünkü o Arşı a'zamın hazinelerinden bir hazinedir buyurduğu duâ şöyle: Allahümme innî es'elüke yâ âlimel hafiyye, ve yâ menissemâu bikudretihi mebniyye, ve yâ menilerdu biizzetihi mudhıyye, ve yâ menmeslekşemsü velkameru binûri celâlihi müşrika ve mudıyye ve yâ mukbilen alâ külli nefsin mü'minetin zekiyye ve yâ müsekkine ra'belhâifîne ve ehlettakıyye, yâ men havaiculhalki indehü makdıyye, yâ men necâ Yûsüfe min rıkkilubûdiyye, yâ men leyse lehü bevvâbün yûnâdî velâ sâhibun yağşa ve lâ vezîrun yu'tî ve lâ gayruhu rabbün yud'a ve lâ yezdadu alâ kesretilhavaici illâ keremen ve cûden ve sallallahu alâ Muhammedin ve âlihi ve a'tini süâli inneke alâ külli şey'in kadîr(671) Duâya, e'ûzü besmele, Allahü teâlâya hamdü senâ ve Resûlüne salâtü selâm ile başlamalıdır! Peygamber efendimiz, duâya başlarken, “Sübhâne Rabbiyel aliyyil a'lel vehhâb derdi Allahü teâlâ, salevâtı şerîfeyi kabûl eder Duânın başı ve sonu kabûl olunca ortasının kabûl olmaması düşünülmez Peygamber efendimiz, “Allahü teâlâya günah işlemiyen dil ile duâ edin buyurdu Böyle bir dilin nasıl bulunacağı suâl edilince, “Birbirinize duâ edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir buyurdu Yeniden buyurdu ki: Duânın kabûl olması için iki şey lâzımdır Duâyı ihlâs ile yapmalıdır Yediği ve giydiği helâldan olmalıdır “ Allah'ım! Ben sana Allah (isminle) dua ediyorum Sana Rahman (isminle) dua ediyorum Sana Berr ve Rahîm (isminle) dua ediyorum Sana bildiğim ve bilmediğim tüm güzel isimlerinle dua ediyorum Allah'ım, yapmış olduğu adaletsiz uygulamalarla çalışanların vazife yapma aşkını şevkini kıran, onları hizmetten küstüren idarecileri, çalışmayanlara, hizmeti aksatanlara göz yuman, hizmeti hakkıyla yapanlara da hakkını vermeyip onlara zulmeden, adaletsizlik yapan idarecileri sana havale ediyorum Onlara fırsat verme ya Rabbi İlahi! Kusursuz olan Allah, Ehad, Bedi' ve Kadir isimlerini şefaatçı kılıp niyazla Senden istiyorum! Kadri koskocaman olan ismin hürmetine Senden niyaz ediyorum Ya Hayy, ya Kayyum! Allah, Ehad, Bedi' ve Kolay isimlerini şefaatçı yaparak ve ümitle Sana yalvarıyorum Ey yaratma mertebelerinin en yükseğinde bulunan Allah'ım! Sabit ve Cebbar isimlerinin hakki, uyumaz sıfatın ve ateşleri söndüren Halim ismin hürmeti için! Ey ivedi imdada koşan Rabbim! Allah, Ehad isimlerinin ve dualara çabucak yanıt veren Bedi' isminin hürmetine Sana yalvarıyorum Kayyum ismin hürmetine dualarımı kabul et Sen her türlü noksandan münezzehsin, ey yaratma ve her an yoktan çoklukla var etme mertebesinin en yükseğinde yer alan ve ölüleri en kerimane tarzda dirilten Allah'ım! Bir araya getirilmiş hece harflerinin hakkı için, Yüce İsmi A'zamın ve Kur'an'ın her tarafı kuşatan nuruyla irademe yerleştirilen harflerin sırrı hürmetine dualarımı kabul buyur Ne olur ismi Cebbar'ınla, bana bir ihtişam ve celal giydir ve düşmanlarımın ellerini benden çektir Kadri Ulu, Selam, Aziz ve Celil ismi şeriflerinin hürmetine beni her türlü düşman ve hasetçiden koru! Bunu Celal, Rauf, Münezzeh, Kuddüs ve kendisiyle karanlıkların dağıldığı Rahim isimlerinin nuruyla lütfet! Ey Rabbim! O nur ile ihtiyaçlarımı gider Selamlama ve Hayy ismi şeriflerinle hacetimi suratle yerine getir Ma'bud, Hu, Samed ve Şehid isimlerinin hürmetine ey Ulu! Kâfi isminle işlerimi kolaylaştır! Ey celal sahibi! Ve ey Halim! Senin yardımınla açılacak bir ilmin sırlarıyla bana bir ikram lutfeyle! Sırları kesin ve inkişaf etmiş Kur'anı Hakim'in nurani ve açık ifadeleriyle beni her türlü nefret edilen şey ve sıkıntıdan kurtar Ey celâl sahibi ve ey kırık gönülleri üzüntüden kurtarıp saran! Kün olfiilinin Kâfi hürmetine beni koru! Tehlikeler deryasında beni güvende kıl ve o deryadan en hayırlı bir selâmet sahiline çıkmayı ihsan eyle Sensin benim sığınağım Sıkıntılar ancak Seninle ortadan kalkar Rahmet olan yağmurun sağnak hâli gibi üzerime rızık yağdır Her ne kadar günahta aşırı da gitseler âlemlerin ümidi yalnız Sensin! Ey Celâl Sahibi! Basîr ismi şerifin hürmetine düşmanlarımızı sağır, dilsiz, kör ve konuşamaz eyle! Ey Hakiki Ma'bûd, yâ Hû ve yâ Hayre'lHâhkîn! Ve ey bizim için rızıklar cömertliğinden coşup gelen! Her yönden gelen düşmanı Senin yardımınla defederiz Sen de isminle onlara uzak atar ve onları dağıtırsın Ey Celâl Sahibi! Çöl kelerinin, yanına koşarak gelip şikâyetini talep ettiği Zât'ın (Hz Muhammed'in) şanı hürmetine onları yüzüstü ve yardımsız bırak! Yâ İlâhî! Benim ümidim ve seyyidim yalnız Sensin Beni tahkir etmek isteyen ordunun düzenini Belli yeminlerin (Yeminle başladığın Kur'ân sûre ve âyetleri) ve muhtevaları hürmetine, tüm zararlıların tuzaklarını benden defet! Adalet ismi şerifin hürmetine duamı kabul buyur, benim yanımda ol, düşmanlarıma aleyhinde bana kâfi gel, çünkü bundan böyle onlar fazla ileri gittiler Ey Rab ve Rahman olan Allah'ım! Hiç kuşkusuz Sen yargı ma'bûdsun! Ey adaleli mededkârım! Şiddetli fırtınalar peş peşe kopmaktadır Kâfirlerden korunmak ve düşmana şiddetle hücum etmek ama Senin yardımınladır Senin ulu kapına gelip sığınan kimsenin karanlığı dağılır Tâ Hâ, Yâ Sîn, Tâ Sîn ve Tâ Sîn Mîm (Kasas ve Şuara Sûreleri hürmetine bize yönelip gelen bir saadete ermek için bizim yardımcımız ol! Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd (Meryem) Sûresi ile, bizi dört bir yandan kuşatan kem gözlere aleyhinde korunuruz ve bu bize yeter Hâ Mîm Ayn Sîn Kaf (Şûra) Sûresi bizi koruyan sığınağımız olsun; onun karşısında dağlar bile sarsılır Kâf, Nûn ve Hâ Mîm Sûreleri hürmetine bu himayeyi gerçekleştir Duhân Sûresinde de muhkem kılınmış bir sır vardır Elif Lâm ile başlayan sûreler, Nisa Sûresi, Mâide Sûresi, En'âm Sûresi ve nurlu kılınmış Nûr Sûresi hürmetine Amme, Abese, Nâziat, Tank, Ve'sSemâi Zâti'lBUrûci ve Zilzâl sûreleri hürmetine Tebâreke, Nûn, Seele Sâilün, Tehmîz (Hümeze), İze'şŞemsü Küvvirat Sûreleri hakkı için Zâriyât, Necm ve Kamer Sûreleri hürmetine dualarımı kabul buyur Hizb hizb, âyet âyet, okuyucuların okudukları ve inmiş olanlar adedince Kur'ân Sûreleri hakkı için Ey Mevlâm! Kendilerine kitab indirdiğin her peygambere ihsanda bulunan fazlını diliyorum Âyetü'lKübrâ hürmetine dualarımı kabul buyur O harfler Merih yıldızı gibi yüksek ve âlîdir Asâyı Musa ismiyle karanlıklar dağılır Bunların sırrını kendime şefaatçi ederek Senden niyazda bulunuyorum Bana itaat eden tezgâhtar bir hizmetçi gönder Onunla sıkıntım ortadan kalksın Ümmü'lKitâp olan Fatiha Sûresi ve arkasında gelen sûreler hürmetine bu konuda bana itaat edecek bir hizmetçi musahhar kıl Ey Mevlâm! Kendisiyle çağrıldığında bütün işlerin kolaylaştığı isminle (İsmi A'zam) Sana yalvarıyorum İlâhî! Peygamberlerin Sana manen yaklaşmak için kendilerine şefaatçi kıldıkları kelimeler hürmetine güçsüzlüğüme merhamet et Günahlarımı bağışla Ey Yaratıcım ve Seyyidim (Efendim)! İhtiyacımı yerine getir! İşlerimi Sana havale ediyorum Ya Rabbi! Hz Muhammed'i (asm) ve burada toplanan güzel isimlerini şefaatçi ederek Senden niyaz ediyorum! O seçilmiş Muhammed'e (asm) ve tüm Âline yeryüzünün bitkileri ve kıyamete kadar esen rüzgâr adedince salât eyle! Parıldayan şimşeklerle birlikte bulutlardan dökülen yağmurlar adedince ve yeri göğü dolduracak kadar salât eyle! Kişisel Olarak Hz Allah'ın ve meleklerinin ona salât ve selâm getirmesi (Onun büyüklüğünü göstermesi bakımından) sana yeter O halde sen de, yıllar ve günler sürdükçe ve güneş ışık saçmaya devam ettikçe, sürekli olarak ve şefaatini dileyerek ona salât getir Âli Hâşim'den (Haşim Oğullarından) o paklara, hacılar Kâbeyi ziyaret edip onu selâmlamaları adedince selâm eyle! Yâ İlâhî! Hz Ebû Bekir ve Ömer, Hz Osman ve sarsılmaz Haydar hürmetine (Allah'ın Arslanı Hz Ali'den) razı ol! Aynı şekilde tüm Âl ve Ashabın, evliya ve salihler ve bunlara tâbi herkesten hürmetine dualarımı kabul buyur İSMİ AZAM DUASINA AİT BİR ÖYKÜ Yaşanmış bir hadise olup sevgili peygamber efendimiz bu olayı yorumlamıştır '' Peygamber efendimizin döneminde bir tüccar varmışBu tüccar tekrar tekrar kimsesiz mekkeden medineye devesine eşyalarını yükleyip gider hiç bir süre kervana katılmaz defalarca kendi başına gidermişYine günlerden bir gün kimsesiz işini gerçekleştirmek için yola koyulur ve çölün ortasında azıcık duraklar soluklanmak için tüccar soluklanırken arkasından birinin geldiğini hisseder ve döndüğü gibi atın üzerinde siyahlara bürünmüş bir adam görür ve adama şöyle der tüm mallarımı al sadece canımı bağışla? adam; malların zaten benim ben senin canını alacağım! tüccar; o vakit bana müsade et bari son kere namaz kılayım! adam; pek ala kıl bakalım nasılsa bu son kılışın olacak der ve bekler tüccar kamaet alır ve namaza durur namazı kılar uygun bir şekilde ve namazda dua bölümünde en son olarak ismi azam duasını okur '' YA VEDUDU YA VEDUDU YA ZEL ARŞİL MECİDİ YA MUDDİU YA MUİYDU YA FEALUN LİMA YURİT ES ELUKE Bİ NURİ VECHİKELLEZİ MELEE ERKANE ARŞİKE VE ES ELUKE Bİ KUDRATİKELLETİ VE KADDERTE BİHA ALA HALKİKE VE Bİ RAHMETİKELLETİ VESİAT KULLE ŞEYİN KADİR LA İLAHE İLLA ENTE YA MUĞİYSU EĞİSNİ YA MUĞİYSU EĞİSNİ YA MUĞİYSU EĞİSNİ'' Bu duayı tam 3 kere tekrarlar ve kalkar ama ilginç bişey olur bütün karşıda aynı simsiyah bir atın üstünde simsiyah bir adam belirir ve hırsız tüccarı bırakıp ona yönelir hırsız atı çok seri sürer siyah atın üstüne diğer adam tek bir hareketle hırsızı yere düşürürdaha sonra tüccarın yanına getirir ve tüccara şöyle der; öldür onu? tüccar; ben hayatımda hiç kimseyi öldürmedim bunuda öldürmek istemem! ve siyah atın üstünde fakat adam kendisi hırsızı öldürür tüccar sorar; sen kimsin ben 3 katta ama meleklerden biriyim tüccar; nasıl geldin buraya der melek; sen ilkinde duayı okudun biz dedik allah içindir sen ikinci kez okuduğunda bizde dedik aşşağıda galiba bişeyler oluyor sen üçüncü defa okduğunda gökteki kapılar öylesine bir çalındıki biz dedik aşşağıda çok mühim bişiler oluyor ve bende hemen Allaha dua ettim yalvardım seni kurtarmak için ve Allahta duamı kabul etti ben de geldim seni kurtardım ve tüccar hemencecik şükür secdesine kapandı ve meleğe de çok teşekkür etti Tüccar büyüyen olayı daha ardından ise peygamber efendimize nakletti ve peygamber efendimizde şöyle buyurdu; '' Hiç tereddüd yokturki Allahü teala sana ismi azam duasını öneri etti Kimki duasından önce ismi azam duasını okursa ve daha sonra duasını yaparsa Allah belli onun duasını kabul edecektir çünkü Allah'ın isimlerinin içinde en yüce si ismi azam duasıdır'' buyurdu Allah'ın rahmetti ve bereketi üzerinizde olsun arkadaşlar