İstanbul ve 4. Levent denildiğinde akla birinci olarak süper hoşluktaki mozaikler ve açık hava müzesini andıran atmosfer geliyor. İşte sizler için hazırladığımız 4. Levent mozaik rehberi...
Kaynak: @Seda_Ozen
İmaline 1947’de başlanmış Levent Mahallesi, ismini Osmanlı Dönemi’nde, 18.yy da bu yörede bulunan Levend Çiftliği’nden alıyor.
galeri3.arkitera.com
Örnek bir Cumhuriyet mahallesi olarak tasarlanan Levent, 1930'lu yıllardan itibaren çağdaşlaşıp, 1950'lerde bu çağdaşlaşma ağır olarak devam etti.
Levent mahallesinde kendini gösteren bir milliyetçilik yer alsa da iki Dünya savaşının akabinde dünya dinamiklerinin değişmesi ile bir arada süratle değişti.
Türkiye’nin politik, ekonomik ve ayrıyeten mimari üretimi üzerinde olan tesirleri de göz önünde bulundurulunca bilhassa mimari dinamikleri değişikliği Levent mahallesinde rahatlıkla göze çarpabiliyor.
Bu devirde çağdaş usulde mimarinin kendini ülke içerisinde göstermesi dünya modeli aracılığı ile ağırlaşıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarından biri olan Kemal Ahmet Aru ve Rebii Gorbon tarafından tasarlanan mahalle, periyodun değerli sanatkarlarının mozaik yapıtlarının bulunduğu bir mahalle olarak, Türkiye’de çağdaş periyottaki birinci kamusal sanat örnekleri barındırır.
Bedri Rahmi’nin İstanbul’daki 2. mozaik duvar pano serisi 4. Levent’te yer alır.
Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ilişkin bir başka mozaik, tekrar 4. Levent mahallesinde...
Nurullah Berk, Sabri Berkel, Eren Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ercüment Kalmık ve Ferruh Başağa, 4. Levent mahallesinde yapıtları olan sanatkarlardan sırf birkaçı.
Bu sanatsal süreçlerin 4. Levent Mahallesi konutlarının cephelerinde işlenmesi ve sergilenmesi, kamusal sanat bağlamı içerisinde Türkiye içerisinde olan geniş ölçekli uygulamaların birincisidir.
4. Levent Mahallesi, rasyonel ve işlevsel mimari üslubu ve sadeliği ile bahsedilen mozaik panoları ön plana çıkarabilecek seviyede bir görünüşe sahip olmasına karşın, 2000'li yıllardaki mimari değişim rüzgarları, ne yazık ki birden fazla mozaiğin sonunu âlâ sonlandırmadı.
2000'li yıllarla beraber mahalledeki yapıların sadeliğini büsbütün bozan reklam panoları ve işyerleri tabelaları, yapıların cephe özelliklerinin önüne geçti.
Kent hafızasında yer bırakması gereken sanatkarların duvar fotoğrafları ve mozaikleri, kamusal sanatı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ortaya konulan çağdaş mimari üslup ile birlikte mahalle ölçeğine taşıyan yegane işlerdir.
Günümüzde 4. Levent mozaikleri etrafında yer alan pek çok manzara kirliliğine maruz kalsa da dernek ve belediyeler tarafından yapılan çalışmalarla bu mozaikler yaşatılmaya devam ediyor.
İşte 4. Levent Mahallesinde yer alan birtakım mozaikler