Salgından kurtuluşun reçetesi olan aşılama kampanyalarına bakıldığında ülkeler ortasında büyük farklılıklar gözlemleniyor.
Aşılanmaya büyük bir sürat verilmesini isteyen Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10'unu aşılaması daveti yaptı.
Euronews Türkçe'nin aktardığına göre DSÖ, aşı tedariğinde yaşanan külfetlerden ötürü her 10 Afrika ülkesinden 9'unun bu amaca ulaşamayacağını öngörüyor.
Türkiye'de 14 Haziran 2021 itibariyle 34 milyon doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak Çin, ABD, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.
Nüfusu yüz binlerle tabir edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları üzere küçük devlet ve idare üniteleri halkın çoğunluğunu aşılayanlar listesinde başı çekiyor. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise Bahreyn, Hindistan, İsrail, İngiltere, ABD, Moğolistan, Macaristan, Kanada, Şili ve Almanya bu listede üst sıralarda yer alıyor.
Nüfusu yüksek ülkeler ortasındaysa Endonezya'da yapılan aşı çalışmaları başka ülkelere göre biraz daha yavaş ilerliyor. Çin'de yaklaşık 500 milyon şahsa koronavirüs aşısı yapıldı.
Şu anda dünyada İsrail, İngiltere, Macaristan, Moğolistan, ABD, Şili, Kanada ve Bahreyn üzere nüfusu milyonları aşan ülkeler, halkın yüzde 50'sinden birçoklarını aşılayarak büyük bir muvaffakiyete imza attı.
Geçtiğimiz aylarda nüfusa nazaran sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya, Polonya, Macaristan, İspanya ve İtalya'nın büyük yükselişi göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 30'undan fazlası birinci doz aşıyı yaptırmış durumda.
Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 60'a ulaştı geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.
Aşıların birinci partisi, ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Fakat aşı tedariğinde muahedenin gerisinde kalındı.
Üstteki listede, bilgilerin paylaşılmamasından ötürü Çin, Suudi Arabistan ve BAE bulunmuyor.
Aşı konusunda ülkeler ortasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Birtakım ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, güçlü ülkelerin gereksiniminden fazla aşı sipariş etmesiyle fakir ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek.
Türkiye'de bugüne kadar kaç kişi aşı yaptı?
Koronavirüsle gayrette Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında ülke genelinde yapılan aşı sayısı 34 milyona ulaştı.
Sıhhat Bakanlığının "Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu"nda yer alan anlık datalara nazaran, 20 milyon 277 bin 304 bireye aşının birinci dozu uygulanırken, 13 milyon 729 bin 597 kişinin ikinci dozları da tamamlandı. Böylelikle yapılan toplam aşı sayısı 34 milyonu aştı.
Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor.
Birinci dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu tabip tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu denetim edilebiliyor yahut değiştirilebiliyor.