Son Konu

İşte Bitcoin (BTC) Fiyatındaki Düşüşün 3 Olası Sebebi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
grayscale-Bitcoin.jpg

Bitcoin (BTC) fiyatı son 24 saatte büyük bir darbe aldı. Yazım sırasında, %15’lik bir düşüş ile 46.000 dolar civarından işlem görüyor. İşte, bu düşüşün olası 3 nedeni:

Son birkaç gün, kripto para piyasası oldukça zorlu geçti. 20 Şubat’tan bu yana büyük kripto paralar yenildiği için toplam piyasa değeri yaklaşık 360 milyar dolar düştü. Bitcoin’in fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana neredeyse 13.000 dolar düştü. Son 24 saatte, dolar olarak değerinin yaklaşık yüzde 15’ini kaybetti. Peki, düşüşün olası sebepleri neydi? İşte, CryptoPotato’da yer alan analize göre çöküşün nedenleri

Sağlıklı düzeltme, kâr alımı


En son düzeltmelerden önce piyasanın parabolik bir durumda olduğunu belirtmek gerekir. “Sadece yukarı” kavramı kulağa çekici gelse de, bazı önemli noktalar vardır. Sonuçta, yatırımcılar bir noktada kâr almak zorundadır.

Verilere göre borsalara giren fon miktarı 23 Şubat’taki düşüşten önce %1.000’den fazla arttı. Bir başka deyişle yatırımcılar, pozisyonlarından kâr elde ediyor gibiydi.

Haber kaynağına göre bu hem doğal, hem de sağlıklı. Dahası, bu boğa koşusunun 2017’deki ile karşılaştırıldığında pek ciddi bir düzeltme görmediği de göz önünde bulundurulmalı. O sırada piyasa %30’dan fazla büyüklükte en az 6 düzeltme gördü. Şu anda biz, %30’un üzerinde bir düzeltme görmedik.

Bitcoin tarihsel olarak geleneksel finans piyasalarına kıyasla çok daha değişken olmuştur ve bir noktada %30’luk bir düzeltme uzmanlar tarafından beklenmekte. “Gerçekleşmemiş kârların”, gerçekleşmemiş kârlar olmadığını ve geçen yılın sonlarından beri gerçekleşen rallinin, Bitcoin fiyatındaki parabolik artış göz önüne alındığında, insanların masadan biraz para çekme olasılığını artırdığını hatırlamak önemlidir. Sonuçta, son düzeltmeye rağmen BTC Ekim’den bu yana %300’lük bir artış sergiledi.

Aşırı kaldıraçlı piyasa

Dikkate alınmaya değer bir diğer husus da, uzun pozisyonların aslan payını aldığı pazarın aşırı kaldıraçlı olmasıdır. Önde gelen kripto borsalarından biri olan Bitfinex’ten gelen veriler, 21 Şubat’ta BTC’nin uzun vadeli satışlarının 29.000 civarında zirveye ulaştığını gösteriyor. Grafik, daha sonra yaşananların da hikayesini anlatıyor:
btclong_bitfinex-min.jpg
Kaldıraçlı uzun pozisyonlar. Kaynak: Tradingview
Grafikte de görüldüğü gibi uzun pozisyonların %21’inden fazlasının tasfiye edildiği büyük bir “long squeeze” vardı. Fiyat, hızlandırılmış bir oranda likidasyona devam ettiğinden, bu durum kademeli bir etkiyi tetikler.

Ardından, marj pozisyonları üzerindeki fonlama oranları da tavan yaptı – umutsuz bir şekilde sıfırlanma ihtiyacı içerisindeydi. Bu da oldu. Popüler analiz kaynağı CryptoQuant’tan elde edilen veriler; son düzeltmenin fonlama oranlarını 30 gün önceye gönderdiğini gösterdi. Bunun da kaldıraçlı yatırımcılar için ileriye yönelik daha fazla nefes alma olanağı sunduğunu ortaya koydu.
fundingrates_cryptoquant-min.jpg
Fonlama oranları. Kaynak: CryptoQuant
Wall Street ve Bitcoin ilişkisi

Haber kaynağına göre küresel makroekonomik resme göz atıldığında göreli bir çöküş yaşayan tek piyasanın kripto para piyasası olmadığı ortaya çıkıyor. S&P 500 ve NASDAQ 100 gibi bazı büyük hisse senedi endekslerinin performansının daha yakından incelenmesi, geleneksel finans piyasaları ile Bitcoin’in fiyatı arasında güçlü bir korelasyon olduğunu gösteriyor.
spxnasdaqbitcoin_chart-min.jpg
S&P 500, NASDAQ 100, Bitcoin. Kaynak: TradingView
Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, üçünün de fiyatları ciddi bir korelasyon içinde hareket ediyor ve geçen hafta benzer düzeltmeler gördüler. Bununla birlikte korelasyonun her zaman nedensellik anlamına gelmediği de doğrudur. Ancak son yedi günde yaşanan olaylarda, bunların da bir ilişkisi olduğu düşünülüyor. Sonuçta Bitcoin çoğu yatırımcı için nispeten riskli bir oyun olmaya devam ediyor ve geleneksel finans piyasalarının gerilemesinin neden olduğu potansiyel kayıpları telafi etmek için bazı kârların tasfiye edilmesi fikri mantıklı gelebilir.

Ayrıca Nasdaq’ın Ekim 2020’den bu yana en büyük düşüşünü yaşadığını da belirtmek lazım. Bu durum devlet tahvili getirilerinin piyasayı sarsması ve yatırımcıların yıl boyunca daha geniş bir ekonomik iyileşmeden fayda sağlayacak şirketleri tercih etmesiyle gerçekleşti.
 
Üst Alt