Bitcoin (BTC), traderların hala düşüşün etkisini sindirdiği yeni bir haftaya başlıyor. Piyasaları bir dejà vu duygusu kaplarken, bu hafta BTC’yi neler bekliyor? İşte piyasayı etkileyebilecek 5 faktör…
Bullish bir 2022 mi göreceğiz?
Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere bu hafta sonu 50.000 dolara yaklaştıktan sonra 48.000 dolara düşen BTC için fiyat tahminleri kurudukça, dikkatler 2022’de yeniden canlanmaya odaklanıyor. William Clemente bir Twitter tartışmasında, “Bence konsolide etmemiz/aralık vermemiz, 1.çeyrek yükselişinden önce karışık negatif fonlama oranları/prim rejimi oluşturmamız gerek” dedi.
Fiyat toparlanmasının sürdürülebilirliğine odaklanılması, kademeli pozisyon tasfiyelerinin ardından türev piyasaları olacaktır. Cuma günkü olaylar, Bitcoin vadeli işlemlerindeki açık pozisyonu, Eylül ayında görülen seviyelere bir şekilde “sıfırlamayı” başardı.
Yeni TÜFE verileri, yeni enflasyon sıkıntıları
Makro piyasalar zaten bıçak sırtında, ancak uzmanlara göre, bu hafta taze tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri piyasaya etki edebilir. Kasım ayı için gelen ABD TÜFE verileri, Ekim ayındaki yıllık yüzde 6,2’lik şoku bile geride bırakıyor olabilir. Ekonomistlerin tahminleri, finansal yorumcu ve Lyn Alden Investment Strategy’nin kurucusu Lyn Alden tarafından not edildi. Bitcoin, bu tarz gelişmelere tepki veriyor.
Öte yandan enflasyon, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın “geçiciliğin” artık onun için uygun bir tanım olmadığını ima etmesinin ardından geçen hafta tekrar manşetlere çıktı. Kripto para biriminin, son dalgalanmaya rağmen, satın alma gücü koruması için mümkün olan en iyi geçici çözüm olduğu tartışılıyor.
Vadeli işlem boşluğuna dikkat!
Michaël van de Poppe, Bitcoin’in bu hafta “dev” bir vadeli işlem boşluğu ile karşı karşıya olduğunu, bu boşluğun kapanamayabilecek büyüklükte olduğunu söyledi. Yatırımcıların bunu unutmaması gerektiğini belirtti. CME vadeli işlemleri Cuma gününü 53.545 dolardan kapattı – bu, yazının yazıldığı sıradaki spot fiyat seviyelerinden tam 5.000 dolar daha yüksek.
Uzmanlara göre BTC/USD bu boşluğu “doldurmak” için yükselebilir, en azından 50.000 dolarlık bir geri ödemenin; desteğin ve hatta muhtemelen 1 trilyon dolarlık piyasa değerinin yolunu açabilir. Van de Poppe, Pazar günü yaptığı tahminde, “Bugün 53,5 bin dolara kadar büyük bir CME boşluğu olacak. Haftalık açılış gerçekleştiğinde ve ABD vadeli işlemleri yeniden başladığında gerçek volatilitenin başlamasını bekliyorum,” ifadelerini kullandı.
Bitcoin piyasalarında Mart 2020 yankısı
Eylül ayındaki fiyat dalgalanmasından aylar sonra gerçekleşmesine rağmen, geçen haftaki kargaşa, Mart 2020 olaylarıyla oldukça sık bir şekilde karşılaştırılıyor. O sırada koronavirüs paniği istikrarsız bir zemin oluşturmuş, Bitcoin de bir haftalık dilimde yüzde 60 düşmüştü. Bu sefer, düşüşler o kadar yüksek değildi. Önemli bir fark, piyasa kompozisyonunda yatmakta: 18 ay önce, kaldıraçlı traderlar ve piyasalar üzerindeki etkileri çok daha küçük bir olguydu.
CoinCorner borsasının CEO’su Danny Scott Cumartesi günü bir dizi tweet’te “Bu Bitcoin düşüşü duygu tarafından yönlendirilmedi. Kaldıraç kullanan ve tasfiye olan kumarbazlar tarafından yönlendirildi,” ifadelerini kullandı. Scott, duyarlılık bozulmadan kalırken, zamanlamanın olumlu havayı yükselttiğini ve 2021’in bir düşüş yerine bir patlama ile biteceğini savunuyor. Bu arada, Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, 16/100 puan ile hem “aşırı korku” hem de Temmuz’dan bu yana en düşük puanı gösteriyor.
Bitcoin hashrate’i yükselişte
Spot traderlar ve çeşitli medya kuruluşlar arasındaki panik, Bitcoin’in ana ağ faaliyetinde engel oluşturmamış gibi görünüyor. 42.000 dolara düşüş bile performanstan ödün vermek için yeterli değildi ve ağa ayrılmış bilgi işlem gücünün bir ölçüsü olan hashrate tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın civarlarda seyretti.