Bu konuda çokça merak edilen istihare nedir konusuna ve ne için yapıldığı hakkında bilgiler vereceğiz. Sözlükte “istihare kelimesi hayırlı olanı, doğru olanı aramak” anlamına gelmektedir.
İstihare Nedir?
Geniş anlamı ise bir kulun niyetlendiği veya merak ettiği, herhangi bir işin hakkından hayır mı, hayırsız mı olduğunu anlayabilmek için yapılan bir amel ve duadır. İstihare yapabilmeniz için önce abdest almalısınız ve Mevla rızası için 2 rekat istihare namazını kılmalısınız. Daha sonra samimiyet ile dua etmelisiniz. Ardından rüya görmek için uykuya yatmalısınız. Gördüğünüz rüya üzerinden murat ettiğiniz işin hayırlı mı, hayırsız mı olduğunu anlamaya bilirsiniz.
İstihare Namazı ve Renklerin Önemi
İstiharede renkler çok büyük önem arz etmektedir. Zira renklerden yola çıkarak görülen rüyaya yorum yapılmaktadır. Bu konu ile alakalı olan İstihare Namazı ve Duası Nasıl Olmalıdır? başlıklı konuya da başvurmanızda fayda vardır.
Büyük İslam alimlerinden biri olan İmam-ı Gazali hazretleri istihare konusuna bir sözünde şöyle değinmiştir. Bu amelin önemini şu şekilde ortaya koymuştur. Şu 4 maddeyi yapan kimse şu 4 şeyden Allah’ın izni ile mahrum kalmaz:
1- Tövbe eden bir kimse , tövbesinin kabulden.
2- Şükür eden bir kimse, kendisine verilen nimetlerin artmasından.
3- İstihareye yatan bir kimse, Allah’tan gelecek bir hayırdan.
4- İstişare eden (işlerinin başkalarına danışan) bir kimse, doğruyu bulmaktan ve hakikate ulaşmaktan mahrum kalmaz.
İstihare Neden Yapılır?
Örneğin bir işe başlamak istediğiniz olduğu vakit yapabilirsiniz. Çalışmakta olduğunuz iş yerinden çıkmak istediğiniz vakit yapabilirsiniz. Bunun için Allah rızası niyetiyle iki rekat nafile (istihare) namazı kılınır ve duası yapılır. Nedenine gelince pek çok nedeni olabilir.
İş
Evlenmek
Ev almak
Benzeri herhangi bir konuda
Özetle, kişinin maruzatının olduğu bir konuda Mevlasından hayrı istemesidir. Bu isteğin kendi hakkında hayırlı mı, hayırsız mı olduğunu anlaması için yapılmaktadır. Örneğin bir kimsenin evlenmeye niyeti vardır, böyle bir kimse evlenmeden önce de, istihareye yatması, Allah’u Tealaya sığınması ve nefislerin ve iyi niyetli olmayan insanların araya girmemesi içinde bu ameli yapmakta fayda vardır.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: (Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir.)
İstihare eden kimse mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz. İktisat eden darlık çekmez. [Taberani]