bilgiliadam
Yeni Üye
istiklal marşı nasıl,kim tarafından, nicin, kac yılında yazıldı
Cevap: istiklal marşı nasıl,kim tarafından, nicin, kac yılında yazıldı
İstiklal Marşımız , Turkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin milli marşına verilen isimdir Marşın sozlerini
Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini
Zeki Ungor yapmıştır
Turk Kurtuluş Savaşı'nın en cetin doneminde, bir milli marşa duyulan gereksinmeyi goz onune alan
Milli Eğitim Bakanlığı,
1921 yılında bunun icin bir şiir yarışması duzenledi Yarışmaya 724 şiir gonderildi Kazanacak şiire para odulu konduğu icin başlangıcta Mehmet Akif katılmak istemedi Ama milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıover) ısrarı uzerine, odulsuz olmak şartıyla o da şiirini gonderdi
Yapılan secim sonunda, Mehmet Akif'in Kahraman Ordumuzasungusunu taşıyan şiiri
TBMM'ce İstiklal Marşı kabul edildi Aynı yıl bir de beste yarışması acıldı, ama kesin bir sonuc alınamadı Bunun uzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nca
Ali Rıfat Cağatay'ın bestesi uygun gorulerek okullara duyuruldu
1930'a kadar marş bu beste ile calındı O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki Ungor'un
1922'de hazırladığı bugunku beste aldı
Şiirin bestelenmesi icin acılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış,
1924 yılında Ankara'da toplanan secici kurul,
Ali Rıfat Cağatay'ın bestesini kabul etmiştir Bu beste 1930 yılına kadar calındıysa da
1930'da değiştirilerek, donemin
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi
Osman Zeki Ungor'un
1922'de hazırladığı bugunku beste yururluğe konmuş, toplamda dokuz dortluk ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando duzenlemesini de İhsan Servet Kuncer yapmıştır Protokol gereği, sadece ilk iki dortluk beste eşliğinde İstiklal Marşı olarak soylenebilmektedir
Cevap: istiklal marşı nasıl,kim tarafından, nicin, kac yılında yazıldı
İstiklal Marşımız , Turkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nin milli marşına verilen isimdir Marşın sozlerini
Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini
Zeki Ungor yapmıştır
Turk Kurtuluş Savaşı'nın en cetin doneminde, bir milli marşa duyulan gereksinmeyi goz onune alan
Milli Eğitim Bakanlığı,
1921 yılında bunun icin bir şiir yarışması duzenledi Yarışmaya 724 şiir gonderildi Kazanacak şiire para odulu konduğu icin başlangıcta Mehmet Akif katılmak istemedi Ama milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıover) ısrarı uzerine, odulsuz olmak şartıyla o da şiirini gonderdi
Yapılan secim sonunda, Mehmet Akif'in Kahraman Ordumuzasungusunu taşıyan şiiri
TBMM'ce İstiklal Marşı kabul edildi Aynı yıl bir de beste yarışması acıldı, ama kesin bir sonuc alınamadı Bunun uzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nca
Ali Rıfat Cağatay'ın bestesi uygun gorulerek okullara duyuruldu
1930'a kadar marş bu beste ile calındı O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki Ungor'un
1922'de hazırladığı bugunku beste aldı
Şiirin bestelenmesi icin acılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış,
1924 yılında Ankara'da toplanan secici kurul,
Ali Rıfat Cağatay'ın bestesini kabul etmiştir Bu beste 1930 yılına kadar calındıysa da
1930'da değiştirilerek, donemin
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi
Osman Zeki Ungor'un
1922'de hazırladığı bugunku beste yururluğe konmuş, toplamda dokuz dortluk ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando duzenlemesini de İhsan Servet Kuncer yapmıştır Protokol gereği, sadece ilk iki dortluk beste eşliğinde İstiklal Marşı olarak soylenebilmektedir