Son Konu

İstiklal Marşının Anlamı Kısa

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İstiklal Marşının kısaca anlamını bulabileceğiniz bir yazı hazırlaıdk sizlereİstiklal marşı Turk ulusunun marşıdırMehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı

İstiklal Marşının tum kıtalarının kısaca anlamı nedir;

Korkma, sonmez bu şafaklarda yuzen al sancak;
Sonmeden yurdumun ustunde tuten en son ocak
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak

Mehmet Akif bu dizede Turk milletine cesaret aşılamak ve milli duyguları acığa cıkarmak icin şiirine korkma sozuyle başlıyor Bayrak bir milletin geleceğinin , ulkesinin ve bağımsızlığının semboludur Bayrağın kaybedilmesi Turk milletinin istiklalinin yok olmasıdır Şair ulkemizde tek bir insan kalana kadar bu vatan icin savaşcağımızı belirtiyor

Catma, kurban olayım cehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gul! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dokulen kanlarımız sonra helal…
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal!

Turk vatanının bazı toprakları işgal edilmiştir Bazı bolgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine duşman bayrakları asılmıştırBu yuzden bayrağımız kızgın ve ofkelidir Kaş catmak ofke halini ifade eder Bu hususta bir şey daha var ki edebiyatta sevgilinin kaşları daima hilal şeklinde gosterilmiştir Bayraktaki hilal de tıpkı nazlı bir sevgilinin kaşı gibi catılmıştır ı ifade ediyor

Ben ezelden beridir hur yaşadım, hur yaşarım
Hangi cılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kukremiş Sel gibiyim, bendimi ciğner, aşarım
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım

Şair ‘ben’ den kasıtı Turk milletidirTurk milleti ezelden beri hur yaşamış ve hur yaşayacaktır Onun ozgurluğunu elinden almak isteyen ancak cıldırmış olmalı,cunku boyle bir harekete kalkışanlar ağır bir şekilde cezalandırılır

Garbın afakını sarmışsa celik zırhlı duvar,
Benim iman dolu goğsum gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl boyle bir imanı boğar,
‘Medeniyet!’ dediğin tek dişi kalmış canavar?

Bu kıtada şair vatanımızı işgale calışan Avrupalılara meydan okuyor 20 asrın başında Avrupa medeniyeti 19yy deki gorkeminden oldukca uzaktır

Arkadaş! Yurduma alcakları uğratma, sakın
Siper et govdeni, dursun bu hayasızca akın
Doğacaktır sana va’dettiği gunler Hakk’ın…
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın

Şair kahraman Turk askerine hitap ediyor Turk askerine yurdunu alcaklara bırakmaması icin gerekirse canını feda etmesini soyluyor Şehitlerin gereceği siperlerin duşmana engel olmasını istiyor Mehmet Akif duşmanın cok kısa bir sure icinde bu namussuzca işgalin biteceğine Allah’ın Turk milletine soz verdiği zafer gununun olduğunu soyluyor

Bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek gecme, tanı:
Duşun altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dunyaları alsan da, bu cennet vatanı

Şair Turk ordusuna vatanın değerini anımsatıyor Toprak ile vatan arasında buyuk bir fark vardır Toprağı vatan haline getiren onu elde etmek ve korumak icin savaşanların varlığıdır diyor Toprak dunyanın her yerinde bulunur Ancak atalarımızın kanlarıyla sulanan Topraklar vatanımız uzerindedir ve bunun değerini bilmeliyiz

Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, butun varımı alsında Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dunyada cuda

Bu vatan cennet kadar kıymetlidir Şehit olanların dini inanışımıza gore doğrudan doğruya cennete gider ve şehitler bu topraklarda yattığı icin toprağında cennetten bi farkı yoktur diyor ŞairBir avuc toprağı sıksak şehitlerin kanının akacağını sanırız Canımızdan cok sevdiğimiz insanları Allah alsında yalnız yaşadığımız surece bizi vatanımızdan ayrı duşurmesin

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin goğsune namahrem eli
Bu ezanlarki şahadetleri dinin temeli
Ebedi yurdumun ustunde benim inlemeli

Şair Allah’a dua ediyor ve ibadet yerlerinine duşman elinin değmesin istiyorCamilerimizden okunan ezanlar sonsuza kadar Turk yurdunun ustunde inlemelidir Cunku bu ezanlar dinimizin temelidir

O zaman vecd ile bin secde edervarsataşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhı mucerred gibi yerden na’şım;
O zaman yukselerek arşa değer belki başım

Ezan sesleri yurdumuzun ustunde inledikce şehitlerimizin de ruhları şaad olacaktır Ezan sesi sadece yaşayanları değil, oluleri hatta onların mezar taşlarını bile etkileyen yuce bir anlam taşır Boylelikle şehit atalarımız huzur bulacaktır

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dokulen kanlarımın hepsi helal
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hur yaşamış, bayrağımın hurriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!

Şair zafer gununun heyecanını yaşıyor Şanlı bayrağımız dalgalandıkca Turk milleti yeniden bağımsızlığına kavuşur Artık onun icin yok olma korkusu kalmamıştır Bayrağımız şehitlerimizin kanlarını hak etmiştir Bağımsızlık Allah’a tapan ve doğruluktan ayırmayan Turk milletinin en doğal hakkıdır

Üst Alt