Son Konu

İstiklal Marşının Hikayesi ozet

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İstiklal Marşının Yazılış Hikayesi

İstiklal Marşının Ortaya Cıkış Hikayesi

Turk Kurtuluş Savaşının en cetin doneminde, bir milli marşa duyulan gereksinmeyi goz onune alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bunun icin bir şiir yarışması duzenledi Yarışmaya 724 şiir gonderildi Kazanacak şiire para odulu konduğu icin başlangıcta Mehmet Akif katılmak istemedi Ama milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (TANRIOVER) ısrarı uzerine, odulsuz olmak şartıyla o da şiirini gonderdi

Yapılan secim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı Kahraman Ordumuzasungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 gunu buyuk coğunlukla TBMM'nce İstiklal Marşı kabul edildi Aynı yıl bir de beste yarışması acıldı, ama kesin bir sonuc alınamadı Bunun uzerine Milli Eğitim Bakanlığınca Ali Rıfat CAĞATAYın (1867–1935) bestesi uygun gorulerek okullara duyuruldu 1924'ten 1930'a kadar marş bu beste ile calındı O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki UNGOR'un 1922'de hazırladığı bugunku beste aldı

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşında, Kurtuluş Savaşının kazanılacağına olan inancını, Turk askerinin yurekliliğine ve ozverisine guvenini, Turk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir Şiirin butunu, dortlukler halinde yazılmış kırk bir dizedir Sonuncu boluk beş dize

alıntı

Üst Alt