Bu namaza niyet ettim Allah rızası icin istihare namazı kılmaya diye niyet edilir
İstihare, lugatte “hayır istemek demektir Hayır, herşeyin Halık ’ı; gecmişin, şu anın ve geleceğin mutlak Hakim ’i ve Sahibi olan Allah Teala ’dan istenir Cunku bizim her halimize, herşeyimize, her işimize, her anımıza Cenabı Allah mutlak sUrette vakıftır Bizim icin hangi şeyin hayırlı olacağını, hangi şeyin şerli olacağını Cenabı Hak bizden daha iyi bilir Cenabı Hak; “Umulur ki, hoşlanmadığınız bir şeyde sizin icin hayır vardır Ve umulur ki, sevdiğiniz bir şeyde sizin icin şer vardır Allah bilir; siz bilmezsiniz1 buyuruyor
Bir iş yapmaya karar verdiğimizde Allah ’tan hayırlısını isteriz Aslında istihare budur
Bir şeyin hayırlısını isterken, iki rek ’at namaz kılmayı ve dua yapmayı ResUlullah Efendimiz (asm) tavsiye buyurmuştur Nazar ve niyet dunyevi olmamalıdır; aksi halde namazı kokten iptal eder Cunku kendisi başlı başına bir ibadet olduğundan, neticesi rızai Hak ’tır Meyvesi ve faydaları uhrevidir2 Hukmu sunnettir
Cabir b Abdullah ’tan (ra) rivayet edilen bir hadiste Peygamber Efendimiz (asm) şoyle buyurmuştur: “Sizden biriniz bir işe kalben azmettiğinde, farzın dışında iki rek ’at namaz kılsın ve şoyle dua etsin: ‘Allah ’ım! İlmine guvenerek, Senden, hakkımda hayırlısını istiyorum Kudretinle bana guc vermeni istiyorum Sonsuz lutfunla bana hayır vermeni istiyorum Allah ’ım! Senin herşeye gucun yeter; ama ben gucsuzum! Sen herşeyi bilirsin; ama ben bilmem! Sen her gizli şeyi, şuurumuzdan her uzak olan şeyi, pek yakından bilirsin, Sen Allamu ’lGuyUb ’sun Allah ’ım! İstediğim bu şey, (burada istenen şey ismen de zikrolunabilir) Senin ilminde, benim dinime, dunyama, hayatıma, geleceğime, ahiretime, sonuma hayırlı ise bunu bana takdir et ve kolaylaştır! Eğer bu iş, Senin ilminde benim dinim, hayatım, sonum, dunyam ve ahiretim icin şerli ise, onu benden, beni de ondan uzaklaştır; beni vazgecir! Her nerede hayır varsa, onu bana nasip et Benim icin hayır takdir eyle Sonra da beni o hayırdan hoşnut ve razı eyle!3 Bu duayı namazdan sonra Turkce olarak yapmak mumkundur
Bir iş hususunda kararsız kaldığımızda, işin sonucunun bizim icin hayır mı, şer mi getireceğini kestiremediğimizde, işin iyi veya kotu olacağından emin olamadığımızda, salim duşunceler ve istişareler sonucunda sağlıklı bir karara ulaşamadığımızda, Cenabı Hakk ’ın kalbimizi hayırlı olana yonlendirmesini ve kalbimizi yatıştırmasını istemek ve Allah Teala ’dan hayır dilemek icin istihare namazı kılarız Bediuzzaman Hazretlerinin, dua ve ibadette tesbit ettiği temel prensipler cercevesinde soylemek gerekirse4; Cenabı Hak ’tan “hayır istemeye ihtiyac duyduğumuz anlar,—gece veya gunduz fark etmez—istihare namazının hususi vakitleridir
Fakat salim duşunceyi ve istişareyi ciğneyip gecmemelidir Bir işin bize hayır mışer mi getireceğini az cok sezgilerimizle, salim aklımızla, sağlıklı duşuncelerimizle; bu olmadığında bilenlere danışarak, buyuklerle veya uzmanlarla ya da guvendiğimiz kimselerle istişare ederek bilmemiz ve sonucunu tahmin etmemiz mumkundur Bu yollar oncelikle denenmelidir İstihare namazını, haşa, fala bakar gibi kılmak veya fal gibi kabul etmek caiz değildir Sonuc vermez
İstihare namazını kıldıktan sonra, kalbimizde bir yatkınlık, kararımızda bir ferahlık ve rahatlık, icimizde işin hayırlı olabileceğine dair bir genişlik ve umit doğarsa, Allah ’a guvenerek o işe “Bismillah der ve ilk adımı atarız Eğer icimizden sıkıntı ve darlık gecmez ise, kararsızlık hali devam ederse, hayırlı olacağından emin olmama durumu surerse, gonlumuz hala yatışmamışsa, istihare namazını tekrar kılar ve Allah ’a tekrar dua ederiz Boylece yedi defaya kadar istihare namazının kılınabileceğine dair Peygamber Efendimizden (asm) rivayet vardır5 İc sıkıntımız yine de gecmez ise, bu işin olumsuz ve hayırsız olacağına yorumlarız
İstihare namazında okunan ozel bir sUre rivayet edilmemiştir Allah rızası icin istihare namazı kılmaya niyet edilir, her hangi iki rek ’atli bir namaz gibi kılınır ve dua yapılır İbni Omer ’in, Peygamber Efendimiz ’in (asm) “dunya ve icindekilerden daha hayırlı bulduğu sabah namazının sunnetinde genellikle “Kul ya eyyuhe ’lkafirUn sUresi ile “Kul huve ’llahu ehad sUrelerini okuduğunu rivayet etmesi uzerine; başta İmamı Gazali olmak uzere alimler istihare namazında da bu sUrelerin okunmasının daha faziletli olacağına hukmetmişlerdir6
İstihare namazı kılındıktan sonra uykuya yatılacak ve ruya beklenecek diye bir şart yoktur Bunlar daha sonra ilave edilmiş ve soz gelişi ruyada beyaz veya yeşil gorulurse hayra; siyah veya kırmızı gorulurse şerre işaret sayılmıştır
Ancak Peygamber Efendimiz (sav), bilhassa, “Namazdan sonra kalpten gecen mananın ve oluşan kararlığın hayra yorumlama acısından onemli olduğunu beyan buyurmuştur