Son Konu

İtfaiyecinin Hayatımızdaki Onemi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İtfaiyecinin Onemi Nedir,

İtfaiye Turkceye, sondurmek anlamına gelen Arapca kokenli itfa etmek sozcuğunden girmiştir Yangın sondurme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır Yangın sondurmekle yukumlu devlet memurlarına itfaiyeci denir Bir itfaiyeci yangınları sondurmek icin eğitilmiş ve buna gore donatılmıştır Yangınların yanında itfaiyecilerin araba kazalarına mudahale etmek, coken binalarda mahsur kalan insanlara yardım etmek gibi gorevleri de vardır Genel olarak gorevi hayat kurtarmaktır Bu yuzden itfaiye bir acil servistir ve diğer acil servislerle surekli irtibat halinde olmak zorundadır

İtfaiyecilikte uzmanlaşmak icin uzun bir eğitim ve alıştırma surecinden gecilir Zor bir meslektir İceriğinde kişinin kendi ve diğer insanların hayatı vardır Bu yuzden itfaiyeciler meslek yaşamları boyunca surekli olarak eğitim ve tatbikat yaparlar Bazı ulkelerde bu tatbikatları ayrı bir kurum duzenler ve denetler

İtfaiye personeline eğitim, İcişleri Bakanlığı, Sivil Savunma Genel Mudurluğu tarafından verilir Eğitim suresince yangınlara karşı onlemler, itfaiye arac ve gereclerinin nasıl kullanılması gerektiği, sondurme ve kurtarma bilgileri ile sabotaj kundakcılık gibi konuların tespiti hakkında bilgi verilir Aynı zamanda ilk yardım eğitimi alırlar

İtfaiyecilik meslek eğitimi akademik olarak Kocaeli, Akdeniz, İstanbul, Ege, Karabuk, Canakkale 18 Mart ve Uludağ Universitelerinde Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programı adı altında iki yıllık onlisans eğitimi sonrasında tekniker unvanıyla verilmektedir

İtfaiyenin ozdeşleştiği yangınla mucadelenin3 temel amacı vardırBunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve cevreyi korumaktır İtfaiyecinin Hayatımızdaki Onemi Cok Buyuktur Can Kurtarması En Onemli Gorevidir

Yangınla mucadelenin yolları ise; onlemek, korunmak, kurtarmak, malların korunması ve son olarak da yangının kontroludur Bunlardan sonra yangını sondurmek, ortamı havalandırmak, cevrenin bakım ve onarımı gelir Daha once de değinildiği gibi arama ve kurtarma onceliklidir ve sondurmehavalandırma ile uyum icinde yapılmalıdır İtfaiye personeli 2448 ilkesine bağlı olarak calışır yani 24 saat tam gun calışıp 2 gun dinlenirler ve bu durumun gereği olarak 3 vardiya olarak calışırlar Yarı askeri sistem gecerli olan itfaiye teşkilatı 1923 te Askeri yonetimden alınarak sivil yonetime verilmiştir Bu sebepten dolayı hiyerarşik sistem yani yarı askeri sistem hala gecerliliğini korumuştur Er, Cavuş, İctima, Koğuş, Nobet, vs bir cok sozcuk hala anlamını koruyarak uygulanmaktadır

Turkiye'de ki en duzenli ve teknolojik olarak gelişmiş en iyi itfaiye birimleri İstanbul'da bulunmaktadırİstanbul itfaiyesi dunyanın en modern itfaiyelerinden biri olup son yıllarda alınan yeni araclar ve eğitimlerin yeniden duzenlenmesi sonucu buyuk bir ivme kazanmıştır İstanbul geneline yayılmış 79 grup ve mufrezede toplamda 5066 personeli ile Kağıthane ilcesinde bulunan İtfaiye Komuta Merkezi koordinesinde hizmet vermektedirİstanbul Buyukşehir Belediyesinin hizmet alanının, sınırlarının tamamını kapsaması sonucu İstanbul'da ki butun itfaiye birimleri İstanbul Buyukşehir Belediyesine bağlanmıştırArac yaş ortalaması 3,7 ye kadar duşerek Amerika,İngiltere gibi ulkelerden hemen sonra gelmektedir

Turkiye'de telefon numarası 110'dur ve her turlu telefondan ucretsiz aranabilmektedir

Üst Alt