HÜKÜMET ekonomik atağın püskürtülmesinin akabinde büyümenin ve istihdamın artırılması için, başta esnaf olmak üzere gerçek kesime kredi faiz indiriminden teşvik ve hibeye kadar birçok dayanak sağlarken, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) son uygulaması pes dedirtti.
İTO idaresi 30.09.2019 tarihinde kayıt fiyatları, yıllık aidat, munzam aidat, navlun hasılatından alınacak oda hisseleri üzere 10'a yakın kalemdeki alacakları için 50 bine yakın esnafa haciz kararı çıkarttı.
Uygulama için de özel avukatlık ofisleri görevlendirildi. İTO idaresi yaşanan gelişmenin kanunların gerektirdiği bir prosedür olduğunu söz ederken, esnaf ise hükümetin takviyelerinin arttığı bir periyotta yapılan bu uygulamanın manidar olduğu görüşünde.
HER KURUM TAKVİYE OLMALI
Fatih'te market işleten A.L kendisine 300 liralık borç için 900 TL faiz, 500 TL de avukatlık fiyatı kesildiğini belirterek, "20 metrekarelik bir büfe işletiyorum. İTO'ya bu türlü bir borcum olduğunu bilmiyordum. Daha evvel esnaf ve sanatkârlar odasına ödeme yapıyorduk. Ödemelerimiz buraya devr olmuş fakat bilgimiz yok. Evvelce bir, ileti gelse ya da telefon etseler öderdik. Artık avukatlar tehditle haciz süreci yaptırıyor" dedi. Bir öteki esnaf da haciz kararının zamanlanmasında sorun olduğunu belirterek, "Ekonomide olumlu bir hava esmeye başladı. Buna her kurumun takviye olması gerekir" dedi. Bir öteki esnaf ise 2014'te işyerini kapatıp memurluğa geçiş yaptığını lakin odadaki kaydının silinmediği için kendisine de 5 yıllık üyelik borcu çıkarıldığını sav etti.
AVUKATLARDAN MAHPUS TEHDİDİ
ESNAFA ulaşan icra tebligatlarındaki sözler de dikkat alımlı. Toplam borcun 948 TL olarak göründüğü bir tebligatta "7 gün içerisinde borcun ödenmemesi ve/veya yanlış beyanda bulunması halinde cebri icra yapılacağı, yeniden bu süreçte mahpus ile cezalandırılacağınız" cümleleri esnaf tarafından reaksiyon çekmiş durumda.
İTO: KANUNLARI UYGULAMAK ZORUNDAYIZ
İSTANBUL Ticaret Odası ise mevzuyla ilgili Sabah'a yazılı bir açıklama yaptı. Kanunları uygulamak ve borçların tahsilini yapmakla yükümlü olduklarını söz eden Oda idaresi şunları söyledi:
"Kayıt fiyatları, yıllık aidat, munzam aidat, navlun hasılatından alınacak oda hisseleri ve birlik aidatı ile borsa tescil fiyatı ve bunlara ilişkin mutlaklaşan gecikme artırımları ile para cezalarının tahsiline ait olarak oda, borsa ve Birlik İdare Kurulunca verilen kararlar ilâm kararında olup, icra dairelerince yerine getirilir. Burada mühlet 5 yıldır. Bu kapsamda 30.09.2019 tarihli Oda İdare Konseyi kararı ile aidat ödemeyip vakit aşımına girmekte olan borçlu firmalara ödeme tebligatı yapıldı. Lakin verilen müddet zarfında da aidatını ödemeyenler için, bu defa takip süreci başlatıldı. Oda idaresi, kamu ziyanı doğmaması için bu süreci uygulamak zorundadır."