morfeus
Yeni Üye
Kitap okumak tek başına çok pahalı bir şey olsa da daha kıymetli bir kitap okuma hali kesinlikle ki mevcuttur. Güzel ve şuurlu bir kitap okuyucusu olabilmek için yapılabileceklerle alakalı bir kaç başlık çıkardık.
1. Kitap okumak için farklı bir vakit yaratmak yerine kitap okuyabildiğin bir hayat düzenle.
Bir oturuşta bir kitap bitirmek zorunda değilsin. Boş boş durduğun her vakit yanında bulunan bir kitabı okuyarak geçirebilirsin.
2. Yalnızca tek bir çeşide bağımlı kalmak sana düşündüğün kadar yararlı olmayacaktır.
Yalnızca roman ya da yalnızca tarih okumak yararlı olsa da gerçek bir kitap okuyucusu olmak için kâfi değil.
3. Her kitaptan ağır bir akıcılık bekleme, gereğince baht verirsen kimi sıkıcı kitapların o akıcı kitaplardan çok daha bedelli olduğunu görebilirsin.
Kitaplara baht vermeyi öğren.
4. Okuduğun çeşidin teorik bilgisini veren metinler okumak sana okuduğun kitapların kalitesi hakkında muhtaçlığın olan o bakış açısını verecektir.
Yani roman cinsinin ne çeşit olduğu ile alakalı bir kitap, okuduğun romanların kalitesi hakkında sana kıymetli bir bakış katacaktır.
5. Siyaset ile alakalı farklı görüşleri kapsayan kitapları kesinlikle oku. Okuduğun başka her şeyin daha fazla mana kazandığını göreceksin.
En azından okuduğun metinlerde ne kadar siyaset var, ne kadar yok onu görürsün.
6. İdeolojinin tarihi ve gelişimini asla ihmal etme, ideolojisiz bir dünya içi boş bir dünyadır.
İdeolojisiz bir okuma ise hayli eksik bir okumadır.
7. Bir kitabın sana fazla geldiğini düşünürsen onu beklet, vakitle öbür kitaplar seni o kitabın düzeyine yükseltecektir.
Birtakım kitaplar hak edilmek istenir. Onu hak edene kadar sabırla hazırlanmayı öğrenmelisiniz. O kazanım dünyanın en hoş şeylerinden biridir.
8. Okuduğun kitabın tenkitlerine göz atmanda yarar var. Bunu okuduktan sonra ya da okumadan evvel yapabilirsin.
Bu sana da vakitle eleştirel bakış açısını kazandıracaktır.
9. Okuduğun hiçbir metinden pişman olma. Okumak hiçbir vakit ziyanlı değildir.
En fazla makus bir metin olduğunu öğrenmiş olursun. Bilgi her vakit kıymetlidir.
10. Bir çeşidi başkalarından daha çok sevsen de asla öteki tiplerden uzaklaşma. Bir okuyucu asla taraftar üzere davranmamalıdır.
Sevdiğin çeşidi daha çok okumanda ziyan yok ancak ortalara öbür tiplerden kitaplar koymak, seni okuma konusunda daha uzman bir okuyucu yapacaktır.
11. Bazen bir kitabı anlayabilmek için öncesinde onlarca kitap okumuş olman gerekiyor.
Aldığın kitabın bu türlü bir kitap olduğunu hissettiğinde onlarcasını okuma işine bulaşmaktan korkma. Yeterli okuyucu için bu heyecanlı bir serüvendir.
12. Kitap almak ile yemek almak ortasında çok fark yoktur, çok açken genelde yanlış kararlar alırız.
Kitap alırken sakin ve neye muhtaçlığın olduğunu düşünerek karar ver.
13. Bitirdiğin kitabın üstüne en az bir yarım saat oturup kendinle bir kahve iç.
Kitabı ve sana kattıklarını içinde paka çek. Bu ona verdiğin vakti ve onun sana kattığı pahası sindirmende yardımcı olacaktır. Kitabın üzerindeki kalıcılığını arttıracaktır.
Bonus: "Bazı kitapların tadına bakılmalıdır, öbürleri yutulmalıdır ve çok azı da çiğnenip hazmedilmelidir." Francis Bacon