İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Ulucak mevkisinde, bölgede inşaat halinde olan yahut yeni biten projelerden mesken almak isteyip gayrimenkul danışmanlığı şirketine başvuran vatandaşların satış kontratları ellerinde kaldı.
Daireler için kimi vatandaşlar binlerce lira peşinat ödedi, kimilerinin ise cebinden milyonlar çıktı. Paralar, şirket yetkilisinin annesinin hesabına yatırıldı.
Şirket tarafından mukavele verildi, tapu süreçlerinin ise kısa müddette bitirileceği söylendi. Ama işler, vatandaşların beklediği üzere gitmedi…
Bir daire, birçok bireye satıldı
İHA’nın haberine nazaran; tapularını almak için şirket yetkilisine ulaşmaya çalışan mağdurlar, gittikleri firma ofisinin boşaltılmış olduğunu gördü. Gayrimenkul danışmanına ulaşamayan vatandaşlar, firmanın birebir daireyi birden fazla bireye sattığını öğrenince dolandırıldıklarını anladı.
“Hem paramız gitti hem de meskenimiz yok”
Danışmanlık ofisi önünde toplanan mağdurlar, haklarını alabilmek için mevzuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. İnşaat halinde olan proje için 150 bin lira peşinat verdiğini belirten Yasemin Ç., “Gayrimenkul şirketine mesken almak için gittim. Burada bir müteahhit firma tarafından yapılan inşaat alanını gösterdiler. Kasım ayında inşaatın biteceğini söylediler. 150 bin lirayı gayrimenkul danışmanının annesinin hesabına yatırdım ve kontrat imzalandı. 200 bin lirayı da anahtar teslimden sonra verecektim. Şirket yetkilisi, bizi kendisine ilişkin olduğunu söylediği öteki bir meskene yerleştirdi. ‘Anahtar teslime kadar kira ödemeyin, yalnızca fatura için 100 lira verin’ dedi. Gayrimenkul danışmanı kaçmadan evvel öğrendim ki mesken ona ilişkin bile değilmiş. Mesken sahibi olmak umuduyla yola çıktık fakat hem paramız gitti hem de meskenimiz yok.” dedi.
“Aramızda kanser hastası çocuğu olan mağdur var”
Kendisi üzere pek çok mağdur olduğunu vurgulayan Yasemin Ç., “Kimi altınlarını verdi, kimi otomobilini sattı. Ortamızda kanser hastası çocuğu olan mağdur var. Mağdurlar olarak konuştuğumuzda birebir dairenin 3 farklı bireye satıldığını öğrendik. 95 kişi toplanıp jandarmaya gittik, savcılığa başvurduk. Hukuksal olarak hakkımızı savunacağız.
“Aradığımız vakit meşgule atıyor, sonra da engelliyor”
Gayrimenkul danışmanı kayıplara karışmış. Aradığımız vakit meşgule atıyor, sonra da engelliyor. Müteahhit firma da bu olayla kendilerinin bir ilgisi olmadığını gayrimenkul şirketinin bizi dolandırdığını söylüyor.” diye konuştu.
“Sözleşme noter onaylı değildi”
Ramazan Bilgili isimli mağdur da şunları söyledi:
“Bize örnek daireler gösterdiler ve bu meskenleri kelamda satın aldık. Lakin mukavele noter onaylı değildi. Bu içimize sinmedi ve gayrimenkul danışmanına sorduk. Telaş etmememiz gerektiğini söyledi. Ben 410 bin liralık konut için 200 bin lira peşinat ödedim. Bu parayı da şahsın annesinin hesabına aktardım. Gelinen süreçte şirket yetkilisi kayıp. Ağabeyine gittiğimizde kendisinin olayla ilgisinin olmadığını söyledi fakat mağduriyetimizin giderileceğine dair birtakım vaatlerde bulundu.”
“Kendi konutumuzda kiracı durumuna düştük”
İzmir merkezindeki konutundan çıkarak kelam konusu gayrimenkul danışmanlığından konut aldığını kaydeden Veysel Özduman ise kelamlarına yer verdi.
“1 milyon 50 bin lira para verdim”
Ev almak için 1 milyon 50 bin lirayı şirket yetkilisine veren Cemal Erbağlı ise şöyle konuştu:
“20 Haziran’da mesken aldık, mukavele imzaladık. 1 ay sonra meskeni teslim edeceklerini söylediler. Tapuyu almaya geldik ancak adamlar yok. 1 milyon 50 bin lira para verdim. Birebir daireyi benden diğerine da satmışlar. Muhatap bulamıyoruz.”