Bilgisayarın günümüz hayatında önemi ve hayatımızdaki işlemi oldukça fazladır. Bilgisayar kullanırken pek çok yeni kavram ya da uygulama ile karşılaşmaktayız. Bazı programların çalışması için bilgisayar yüklenmesi gereken özel dosyalar vardır. Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız JAR işini bilgisayarda halletmeye çalışan kişilerin sorunu haline gelmektedir.
Bilgisayar kullanıcıların bilmediği dosya türleri arasında yer alan JAR oldukça popülerdir. ''Java Arşivi''nin kısaltması olan JAR bir arşiv dosyasıdır. Günümüzde oldukça sık kullanılmaktadır ve bilgisayar kullanıcıları tarafından bazı sorunlara neden olmaktadır. Özellikle JAR dosyası ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişiler JAR' da problemlerle karşılaşmaktadır. Daha net bir şekilde JAR depolama alanını azaltmak için paketlenmiş ve diğer dosyaları içeren tek bir dosya şeklinde nitelendirilebilir. JAR dosyaları Java Runtime Environment tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve ZIP dosyası ile benzer özellikler taşımaktadır. JAR dosyasını çalıştırmak için asıl uygulamayı çalıştırmalısınız ve ardından Java Runtime Environment'ı yüklemeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızda olsa dahi en son sürümü çalıştırmak için resmi siteden tekrar indirmeniz daha yararlı olacaktır. Bu işlemlerin ardından Jarx adında hafif bir yardımcı program indirmeniz gerekecektir. Jarx programının da yüklenip kurulmasıyla JAR dosyasını Komut isteminden çalıştırabilirsiniz. Ayrıca JAR dosyanızı çift tıklayarak da açma imkanına sahipsiniz.
JAR Dosyasını Bilgisayarda Açma Nasıl Yapılır?
JAR, Java paket dosyasıdır ve Java bir programlama dili olarak karşımıza çıkmaktadır. 90'lı yıllarda Oracle tarafından icat edilen Java ile günümüzde sıklıkla karşılaşmaktayız. Java dosyalarını bilgisayarında çalıştırmak isteyenler Java Runtime Environment (JRE)'yi yüklemesi gerekir. Java dosyalarının çalışması için küçük paketlerin olması gerekir. Java güvenlik sorunları içermektedir. Ancak JAR dosyalarını açmak için kullanılan Java Runtime Environment'da böyle bir sorun yoktur. JAR'ı açmak için JRE'yi doğrudan Java'dan indirmeniz gerekir ve ardından JAR dosyanızı seçip çift tıklamanız yeterlidir. Windows 10 kullanıcıları farklı şekillerde uygulamayı açma imkanına sahiptir.
JAR Dosyası Nasıl Oluşturulur?
Bilgisayarınızda bir JAR dosyası oluşturmak için öncelikle masaüstünüzde yeni bir klasör oluşturmanız gerekir. Klasörünüze isim vermelisiniz ve verdiğiniz isim için Java'da iki kaynak kodu yaratın. Ardından bulunduğunuz klasörde ''bin'' isimli başka bir klasör oluşturun, bu klasöre derlenmiş class dosyalarını koyacaksınız. Daha sonra CMD klasörüne gidin kodu girin. Kodu girdiğinizde karşınıza oluşturmuş olduğunuz JAR dosyası çıkacaktır. JAR dosyasını bilgisayara indirme, JAR dosyası oluşturma gibi alanlarda özellikle YouTube üzerinden pek çok video izleme şansınız vardır. İzlemiş olduğunuz videolar sayesinde kolaylıkla JAR dosyası içeriği oluşturabilirsiniz. Ayrıca birçok online eğitim kanalı da JAR ile ilgili eğitim imkanları sunmaktadır. BTK Akademi'nin vermiş olduğu JAR eğitimleri ücretsiz ve E-Devlet'ten sorgulanabilir sertifika vermektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü ve diğer özel eğitimlerle de JAR ya da Java kullanımını öğrenmeniz oldukça kolaydır. Üniversite onaylı eğitimler de son yıllarda yaygınlığını arttırmıştır.