Tarihte matbaayı ilk bulan ve icat eden Johannes Gutenberg, 1398'de Roma İmparatorluğu'ndaki Mainz şehrinde zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesiyle Strasburg' taşındı. Burada metaller ve değerli taşlar alanında zanaatkârlık yaptı ve basım teknikleri işiyle ilgilenmeye başladı.
Johannes Gutenberg, 1447'de hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan matbaacı ve yayıncı olarak tanınır. Bu buluş, dönemin en önemli olayı olan matbaa devriminin başlangıcını oluşturur. Johannes Gutenberg de modern matbaacılığın babası ve uygulayıcısı kabul edilir.
Johannes Gutenberg'in yapmış olduğu matbaa icadı tüm dünyada kullanılabilir hale gelir. Johannes Gutenberg, tek tek metal harfler ile baskı tekniğini oluşturur. Bu teknik, matbaanın ilk çalışma tekniğini oluşturur.
Johannes Gutenberg, iletişim tarihinin en önemli gelişmelerinden olan tipo baskı yöntemini Avrupa'ya getiren kişidir. Tipo baskı yöntemi, ilkin tahtadan sonraları bir kurşun alaşımından yapılan dökme harflerin baskıdan sonra farklı bir yazıda kullanılmak amacıyla saklandığı basım yöntemidir.
Johannes Gutenberg, kitapların ya doğrudan elle yazıldığı veyahut her sayfası için ayrı ayrı elle oyularak hazırlanan tahta bloklar kullanılarak basılan kitaplar yerine her kalıp için ayrı ayrı kalıplar hazırladı.
Bu kalıplara sıcak metal sıvı doldurulup harflerin metal örnekleri çıkarılıyordu. Böylece baskıyı yapan kişi metal harfleri istediği gibi dizebilmekte bunları basımdan sonrası için de saklayarak yeniden kullanabilmekteydi. Bunun sonucunda basım alanında büyük bir kolaylık sağlanmış oldu.
Yeni teknikle ilkin Kutsal Kitab'ın Latince Vulgata versiyonu basıldı. Bu kitap, Gutenberg İncili, 42 satırlı İncil olarak da bilinir. Daha sonra Johannes Gutenberg bir dilbilgisi kitabı, bir sözlük ile başka birçok kitap basımını gerçekleştirdi.
Johannes Gutenberg, büyük bir emek ve özveriyle yaptığı bu çalışmalardan hiçbir zaman fazla bir para kazanamadı. Aksine çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Geçimini sağlamakta bile zorlanan Gutenberg, tüm bunlara karşın dünyaya dev bir miras bırakmayı başardı.
Johannes Gutenberg'in buluşu Avrupa'da hızla yayıldı. Bu yöntemle daha çok kitabın basılabilmesi imkânı doğdu. Hem basım ucuzladı hem de kitap okuyan kişi sayısında ciddi bir artış oldu. Bu da özgür düşüncenin ortaya çıkmasını ve bilimsel çalışmaların çoğalmasını sağladı. Böylece bilgi hem daha çabuk hem daha az masrafla geniş kitlelere ulaştı. Ayrıca reformlara uygun bir ortam oluşturdu.
Son zamanlarında başkasının yardımıyla geçinen çağdaş matbaanın kurucusu Johannes Gutenberg 3 Şubat 1468'de hayata veda etti.