Allah (c.c)'un hanesi olan Kabe ile ilgili merak ettiklerinizi haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. İslam alemine nazaran çok büyük bir bedeli ve kıymeti olan Kabe'nin örtüsü ne devir değiştirilir? Kabe örtüsünün özellikleri neler? Kabe birinci sefer kim tarafında örtüldü? Kabe örtüsünün maliyeti ne kadar? 'Yasemin.com' ekibi olarak sizler için tüm bu soruların cevaplarını araştırdık. İşte kutsal mabet ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Beytullah yani (Allah'ın evi) olarak nitelendirdiğimiz Kabe-i Muazzama, İslam aleminde Müslüman kimselerin namaz ibadetini gerçekleştirirken ki birinci ve tek kıblesidir. Allah (c.c)'un Kuran-ı Kerim'deki Alak Müddetinde buyurduğu''...Secde et ve yaklaş!''ayeti namaz ibadetinin olması gereken istikametini bizlere göstermektedir. Hz. Adem (a.s) devrinden itibaren çok kıymetli ve bedelli bir mabed olduğu ve hac ibadetini gerçekleştirmekte mükellef sayılan müminler için onu haccetmenin farz olduğu Kuran-ı Kerim'deki pek çok ayette geçmektedir. Örneğin; ''Orada ibret alınacak alâmetler vardır; (aynı devranda Hazret-i) İbrâhim’in makâmı (oradadır). Kim oraya girerse, Hakk’ın gölgesinde emîn bir kişi olur. Nispetin yoluna gücü yetenlere, (Allâh isteği için) «Beytullâh»ı haccetmesi, Allâh’ın kişiler üzerinde bir hakkıdır (farzdır). İnkâr edenler de bilsinler ki, Allâh bütün âlemlerden müstağnîdir.” (Âl-i İmrân, 96-97)
HZ. ADEM (A.S)'IN BEYTULLAHI TAVAF ETMESİ
TIKLA OKU: Mekke ve Medine'deki kutsal mahaller ve mealleri
Allah'ın Hanesi'nin yani Kâbe’nin inşa edilmesi ile ilgili bilinen rivâyetlere nazaran, Hz. Adem (a.s) ile Hz. Havva validemiz, Allah (c.c) tarafından cennetten çıkarıldıkları devir yeryzüzünde bir araya gelirler ve bir arada garba gerçek yürüyüp Kâbe’nin olduğu konuma gelirler. Bu sırada Hz. Adem (a.s) şükretmek için ibadet etmek velev, cennetteyken etrafında tavaf ederek ibadet ettiği nurdan sütunun yine kendisine verilmesini temenni eder.
Hz. Adem (a.s), onun etrafında tavaf ederek Allâh’a ibadet eder. Hz. Şit (a.s) vaktinde kaybolan bu sütunun konumunda siyah taş kalır. Bunun üzerine Hz. Şit, taştan ve 4 zaviyeli bina yapıp o taşı binanın bucağına yerleştirir.Bu taşa günümüzdeHacerü-l Esved taşı denilmektedir. ( Hacerü-l Esved taşının özellikleri için tıklayın)
Daha sonra Nûh Tûfânı’nda bu bina, kumlar altında saklı kalır. Hz. İbrahim (a.s) Allah (c.c)'un buyruğuyla Kâbe’nin bulunduğu tarafa masraf, oğlu ve anasıyla birlikte orada iskân eder. Sonra Hz. İsmail (a.s), Allâh’ın buyruğu ile Kâbe’nin bulunduğu yanı kazar. Bâtın kalan bina açığa çıkar ve o temellerin üzerine Kâbe-i Muazzama’yı inşâ eder.
Hz. İbrahim (a.s), Allah'ın buyruğu ile Kabe'yi tamamlayınca şöyle dua eder:
“…Ey Rabbim! Burayı emin bir kent yap! Halkından Allâh’a ve âhiret gününe inananları çeşitli meyvelerle rızıklandır!..” (el-Bakara, 126)
'Kiswa' ismi verilen Kabe'nin örtüsünde 670 kg. saf ipek, ayetlerin nakış ipliğinde ise 120 kg. altın ve gümüş kullanılıyor. Yekunda 720 kg. boyadan ibaret olan örtünün tamamlanması için 240 emekçi 1 sene boyunca çalışıyor.
TIKLA OKU: Hac ve Umre nasıl yapılır? Arasındaki farklar...
KUTSAL MABEDİN ÖRTÜSÜ 5,8 MİLYON DOLAR
Genişliği 11 metre, uzunluğu ise 13 metre olan Kabe örtüsü 16 adet modülden oluşuyor. Kabe kapısının örtüsü için ise 5 adet kesim gerekiyor.Her sene 22 milyon pahasında maliyeti olan kutsal yapıdan artan örtüler değerli şahıslara ve müzelere kesimler halinde aktarılıyor.
KABE'NİN ÖRTÜSÜNÜ BIRINCI KİM ÖRTTÜ?
Al-Azraki dedesinin verdiği haberlere nazaran İbn Hişam, Resulallah’ın “Tubba’yı kötülemeyin, o birinci kez Kâbe’yi örttü“ hadisini bildirmiş.
Al- Askalani'ye ilişkin olan 'Fath-al-Bari' ürününde “Tubba Kâbe’yi birinci kere vasail ile örten kişidir.” Devamında ise: “Bazı alimlerimiz İsmail’in birinci kez Kâbe’yi örttüğünü söylemişlerdir” notu eklenmiştir..
Tarihi malumatlar doğrultusunda Hz. İsmail’in birinci sefer, Adnan’ın 2. kez, Tubba‘nın ise üçüncü kez Kâbe’yi örttüğünü biliniyor.
TIKLA OKU: Kutsal topraklara giderken nasıl giyinilmeli? Hac ve Umre kıyafetleri
KABE ÖRTÜSÜNÜN ÖZELLİKLERİ NELER?
Her sene Kurban Bayramı'nın birinci gününde değiştirilen Kabe örtüsü, İslamiyetten evvel kral ve halkı tarafından örtülüyordu. Kutsal mabedin örtüsü, Abbasi devrinden bugüne kadar daima siyah renk olmuştur. Halife Mehdi, örtünün zarar görmemesi için tek bir kat elbise haricinde bir şey konmamasını istemişti.
O devirden beri Kabe, Kurban Bayramının sabahında siyah ipekten yapılmış, altın ve gümüş işlemelerinden oluşan örtüyle değiştirilmektedir.