Kulunu dünya âlemine gönderir iken hiç yalnız bırakmayan her an yanında olan, yardımı ile kulunu sevap ile donatan ve sevap kazanması için çeşitli imkânlar sunan Yüce Allah(c.c.) ne kadar şükür etsek hakkını veremeyiz, şükrü eda edemeyiz. Düşüne biliyor’musun, yüce Allah(c.c.) ihsanını, günah’a dalar yol ayrımına girerse tövbe kapısı açık, mübarek üç aylarda mübarek gecelerin fazileti ile kuluna sevap vermekte, Ramazan ve kadir gecesi ile cümle kullarına oluk oluk nur sevaplar kazanmasına vesile kılmakta. Cuma namazında o Cuma arasındaki günahları af etmekte… Allah’u Ekber… Say say bitmiyor, Yüce Allah’a kul olmak ne kadar güzel ve kula özel, hele birde Bediüzzaman Hazretlerinin çok güzel ifade ettiği “Kabri hem berzah âlemini hatırlatan gece vaktini nuru ile ışıklandıran namaz var ki bu kul için büyük bir nimet, Yüce Allah(c.c.) ihsanı, keremi, Lütfü’dür kuluna.
Peki, bu namaz hangisi der iseniz bu namaz “Teheccüd” namazıdır. Hem kabri, hem berzah âlemini hatırlatan gece vaktini aydınlatan bir namaz. Gece tatlı uykuda iken o güzel uykuyu bölerek kalkmak, gecenin o vaktinde uykuyu bölmek çok zordur hatta çoğu zaman mümkün bile değildir. Sımsıcak yatağında Allah rızası için kalkmak müminin işidir. Hem kabir karanlığına nur berzah karanlığına nur ve berzah âleminin baharı olan ve ayrıca birçok sevabı ile kulunu nurlandıran bir namazdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s), Sahih-i Müslim`de Ebû Hureyre (r.a)`dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte teheccüd namazının en faziletli vaktini şöyle belirtmiştir:“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir” (Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16).
Teheccüd namazı çok faziletli bir namazdır. Kur`an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde teheccüd namazı kılmaya teşvik edilmiş ve bu namazı kılanlar övülmüştür. Yüce Rabbimiz geceleyin kalkıp teheccüd namazı kılanlar hakkında şöyle buyurur:“Onların yanları yataklarından uzaklaşır (teheccüd namazı kılmak için yataklarından kalkarlar), korkarak ve umarak Rablerine dua ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır için) harcarlar. Yaptıklarına karşılık olarak onlar için gözlerini aydınlatıcı ne güzel (nimetlerin) saklandığını hiç kimse bilmez” (es-Secde, 32/16-17).
Ebû Hureyre (r.a)`dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Geceleyin kalkıp namaz kılan ve karısını uyandırarak ona da kıldıran, şayet kalkmak istemezse yüzüne su serpen erkeğe Allah rahmet eder, (günahlarını bağışlar). Yine geceleyin kalkıp namaz kılan ve kocasını uyandıran, kalkmak istemezse yüzüne su serpen kadına da Allah rahmet eder (günahını bağışlar)” (Ebû Davûd, SalâtütTatavvu, 18).
Teheccüd namazı ne zaman ve nasıl kılınır, nasıl niyet edilir?
Teheccüd namazı, yatsı namazından sonra geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra kalkılarak kılındığı için “teheccüd” denmiştir. Yorgunluk sebebiyle gece kalkamayacağından korkan kimsenin uykudan önce kılması da mümkündür. İki, dört veya sekiz rekât olarak kılınabilir. Çok faziletlidir ve ümmete sünnettir. Cenabı-ı Hak Peygamber Efendimize (S.A.V.) bu namazı şu âyetle emretmiştir:
Ey Resulüm. Gece vakti de uyanıp, sadece sana mahsus fazladan bir ibadet olarak teheccüd namazını kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına çıkarır.” (İsra, 17/79)
Resûlallah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.”
“Kişi gece uyanıp hanımını da uyandırsa ve iki rekât namaz kılsalar; Allah’ı çok zikreden erkeklerden ve çok zikreden hanımlardan yazılırlar.”
Teheccüd namazına, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya” diye niyet edilir.
Eğer gece teheccüd namazına kalkacak isek, vitir namazını geciktirip teheccüdün ardından gecenin son namazı olarak kılmamız daha faziletlidir. Vitir namazı gecenin son namazı olarak teşrî kılınmıştır. Gece kalkmak konusunda problem yaşayanlar için bu namaz gene yatmadan önceki son namaz olmalıdır. Yani teheccüdü bu namazdan önce kılmalıdır. Teheccüd ve vitir namazları geceye bırakıldığı zaman, namaz tesbihatını yatsı namazından sonra yapmak gerekir. Vitir namazından sonra ayrıca muhtelif dualar ve virdler yapılabilir.
Rabbim bizi bu nurlu namazı kılanlardan eylesin, Selam ve dua ile kardeşlerim.
Mehmet Aluç (Kul Mehmet)