Son Konu

Kadınlarda kısırlık belirtileri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bayan Marazları Veladet ve Tüp Bebek Bilirkişisi Op. Dr. Betül Görgen, hatunlarda kısırlık belirtileri ve ne hengam doktora gidilmesi gerektiği bahislerinde değerli haberler verdi.


kadinlarda-kisirlik.jpg

Seks sırasında ağrı, uzun yahut ağrılı regl devirleri, 1 yıllık gebe kalma denemesine karşın hamileliğin gerçekleşmemesi üzere durumlar hatunlarda kısırlık belirtileri olabilir. Hatun Illetleri ve Tevellüt Bilirkişisi Op. Dr. Betül Görgen kadınlarda kısırlık belirtisi olarak nitelenebilecek durumları Pudra.com okuyucuları için sıraladı.

1. Gebe kalamamak: 

Kısırlığın birincil belirtisi, belli bir müddet denedikten sonra gebe kalamamaktır. Bir bayan, erkeğin çok az sperm üretmesi yada hiç sperm üretmemesi yahut sperm tahlilinde anomali üzere bir sorunu olmamasına karşın 1 yıl boyunca gebe kalma denemesi sonucunda gebe kalmıyorsa, hekim kısırlık cihetinde teşhis koyabilir. Başkaca, bir bayan 35 yaşın üzerindeyse ve 6 aylık denemeden sonra gebe kalmamışsa da kısırlık teşhisi konulabilir.

2. Seks sırasında ağrı 

Seks sırasında ağrı yahut disparoniya (cinsel alaka sırasında ağrı duyumu), bir hatunun doğurganlığını etkileyebilecek altta yatan bir sıhhat sıkıntısının işareti olabilir. Bu cins sıhhat problemlerine örnek olarak enfeksiyonlar, endometriozis ve fibroidler verilebilir.

3. Ağır, uzun yahut ağrılı âdet devirleri

Ağır yahut ağrılı geçen regl periyotları doğurganlığı etkileyen altta yatan bir duruma işaret edebilir. Birtakım hatunlar regl devrinde birkaç günlük olağan kanama yaşarken, sairleri tertipli olarak ağır ve ağrılı kramplar yaşar. Çok ağır, ağrılı regl periyotları yaşayan bayanlarda, karın altı nahiyesinde rahmin dış kısmında, rahim mukozasına benzeri bir doku oluşup, (rahim, karın zarı, yumurta kanalları, yumurtalıklar, mesane, bağırsaklar gibi) çeşitli organlara yayılan endemetriozis olabilir. Endometriozis kısırlık için bir risk faktörüdür.

4. Koyu yahut donuk âdet kanı

Şayet adet kanı sıradandan daha soluksa, bu telaş kaynağı olabilir. Adet kanı umumiyetle bir kişinin periyodunun başında parlak kırmızıdır ve sonraki günlerde yoğunlaşabilir.
Regl periyodunun başlangıcında koyu ve donuk kan endometriozis belirtisi olabilir.

5. Sistemsiz âdet döngüsü

Âdet döngüsünün ne kadar uzun sürdüğü şahıslar arasında ve devir içinde değişiklik gösterir. Bununla birlikte, birçok bayanın nizamlı bir döngüsü vardır, yani her periyot arasındaki devir kabaca birebirdir. Eksik periyotlar de dahil olmak üzere sistemsiz bir döngüye sahip olmak, bir hatunun tertipli olarak yumurtlamayabileceği manasına gelir, kısırlığa ekte bulunabilir. Yumurtlama, yumurtalığın bir yumurta bırakmasıdır. Sistemsiz yumurtlama, polikistik over sendromu, obezite, düşük kilolu olma ve tiroid sıkıntıları üzere birçok meseleden kaynaklanabilir.

İlgili haberimiz: 6. Hormonal değişiklikler

Hormonal değişikliklerin belirtileri spesifik olmayabilir ve bir kişi bunları fark etmeyebilir yahut altta yatan nedeni bilemeyebilir. Ama bir tabip kimi hormonal problemleri testle ortaya çıkarabilir.

İlgili haberimiz: 7. Obezite

Obezite üreme sıhhatini olumsuz etkileyebilir. Obez hatunların gebe kalma mümkünlüğü daha düşüktür ve hamilelik sırasında kilo sorunu olmayanlara nazaran daha yüksek risk altında bulunurlar.

İlgili haberimiz:
 
Üst Alt