Son Konu

Kadınların en üstünleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kadınların en üstünleri Kadınların en üstünleri Sual: Hazreti Rabia gibi evliya kadınlar veya Hazreti Meryem gibi Kur�anda övülen kadınlar sahabe olan hanımlarından üstün müdür? CEVAP Hiçbir evliya bayan, eshabı kiramın hanımlarının seviyesine çıkamaz Eshabı kiramın en alt derecesindeki bir sahabi, sahabi olmayan en büyük evliyadan daha üstündür Hazreti Meryem�in durumu farklıdır Ona peygamber bile diyen âlimler olmuştur Önce hadisi şeriflerle övülen erdemli kadınlardan bahsedelim: Âişei Sıddıka: Resulullah efendimizin en sevgili hanımıdır Çok akıllı, akıllı, âlime, edibe ve afife ve saliha idi Hafızası o kadar adaleli olduğu için, Eshabı kiram çoğu şeyleri ondan sorup öğrenirdi Nikahı Allahü teâlânın emri ile yapıldı Âyetlerle de övülmüştür Hadisi şeriflerde buyuruluyor ama: (Erkeklerden vezirim Zübeyr bin Avvam, kadınlardan ise Âişe�dir) Deylemi (Erkeklerden üstün çok kişi vardır Fakat kadınlardan Firavunun ailesi Âsiye, İmran kızı Meryem ve Âişe�den başka üstün kadın yoktur Âişe�nin öteki kadınlara üstünlüğü, tirid�in diğer yemeklere üstünlüğü gibidir) Buhari (Tirid, en kıymetli et yemeğidir) (En fazla Âişe�yi seviyorum, erkeklerden de babasını) Buhari, İbni Mace Resulullah, (Allahü teâlâ beni kendi nurundan yarattı Benim nurumdan da Ebu Bekri, onunkinden de, Ömer ile Âişe�yi yarattı Ömer�in nurundan, mümin erkekleri, Âişe�ninkinden de mümin kadınları yarattı) buyurup daha sonra Nur suresinin (Allah birine nur vermezse, o münevver olamaz) mealindeki 40 âyetini okudu (Lübabülelbab) Resulullahın hanımları ve kızları tüm kadınlardan üstündür İbni Abbas, Resulullahın hanımlarını kötüleyenin tevbesi kabul olmaz buyurdu Âişe validemize sövmek, Kur'anı kerimi inkâr etmek olur ancak, bunun küfür olduğunda icma vardır (Mirati Kainat) Hazreti Âişe validemize iftiradan bir müddet sonradan Resulullah efendimiz, (Müjdeler olsun sana ey Âişe! Allahü teâlâ, senin temiz olduğunu açıkladı) buyurup Nur suresinin 11 âyetinden başlayarak, on âyet okudu (Medaricünnübüvve) Fatımatüzzehra: Resulullah efendimizin en sevgili kızı idi Aklı, zekası, güzelliği, zühdü ve takvası böylece artı idi Yüzü beyaz ve parlak olduğundan Zehra denildi Hadisi şeriflerde buyuruluyor ki: (Hatice, dönemindeki kadınların en iyisidir Meryem, dönemindeki kadınların en iyisidir Fatıma, dönemindeki kadınların en iyisidir) Taberani, Bezzar (Bir melek geldi Hasan ve Hüseynin Cennet gençlerinin seyyidi, Fatıma�nın da Cennet kadınlarının seyyidesi olduğunu müjdeledi) İAsakir (Fatıma, İmran kızı Meryem, Firavunun ailesi Âsiye ve Hüveylid kızı Hatice�den sonra tüm kadınların seyyidesidir) İbni Ebi Şeybe Hazreti Ali ve çocukları, Resulullahın kutsal kanından oldukları için, Hazreti Ebu Bekir ve Hazreti Ömer�den daha üstün denilebilir ise de, bu üstünlükleri, her bakımdan avantaj çağırmak değildir Hazreti Hızır�ın, Hazreti Musa�ya birkaç şey öğretmesine aynı Kan bakımından daha yakın olan, daha üstün olsaydı, Hazreti Abbas, Hazreti Ali�den daha üstün olurdu Kan bakımından fazla yakın olan Ebu Leheb�de ise, müminlerin en aşağısında bulunan şeref ve üstünlük hiç yoktur Kan bakımından yakın olduğu için, Hazreti Fatıma, Resulullahın hanımlarından daha üstündür Lakin, bu bir bakımdan avantaj, her bakımdan üstün olmayı göstermez Hadicetülkübra: Resulullah efendimizin ilk hanımıdır Fazla varlıklı ve âlime ve zeki idi Bütün malını Resulullaha bağışladı 24 yıl mükemmel hizmet etti bir kere incitmedi Ilk imana gelen özgür kadındır Resulullah efendimiz, vefatına kadar, daima kendisini överdi Hatta bir gün, evde överken, Âişe validemiz dayanamayıp Cenabı Yargı size ondan daha iyisini verdidedi (Hayır, herkes bana yalancı dediği günlerde, o bana inandı Herkes bana ızdırap ederken, o bana yâr oldu) buyurdu Bir hadisi şerif meali şöyledir: (Cennet kadınların en üstünü Hüveylid�in kızı Hatice, Muhammed�in kızı Fatıma, İmran�ın kızı Meryem ve Müzahim�in kızı Âsiye�dir) İAhmed, Taberani, Hakim İmran kızı Meryem: İsa aleyhisselamın annesidir Davud aleyhisselam soyundan olan İmran ile Hunnenin kızı idi Allahü teâlâ, buna babasız olarak İsa aleyhisselamı verdi Bir hadisi şerif meali şöyledir: (Allahü teâlâ beni Cennette İmran kızı Meryem ve Müzahim kızı Âsiye ile nikahladı) İSünni Kur�lahzaı kerimde mealen buyuruluyor oysa: (Rabbi Meryem�e hüsnü kabul gösterdi; onu güzel bir bitki gibi yetiştirdi Zekeriya�yı da onun bakımı ile görevlendirdi Zekeriya, onun yanına, mâbede her girişinde orada bir rızık bulur ve �Ey Meryem, bu sana nereden geliyor?� der; o da: Bu, Allah tarafındandır Allah, dilediğine sayısız rızık verir, dedi) Ali İmran 37 ( dediler ama: Ey Meryem! Allah seni seçti; seni tertemiz yarattı ve seni bütün dünya kadınlarına seçim etti, hepsinden üstün tuttu) Ali İmran 42 (İffetini korumuş olan Meryem�e ruhumuzdan üfledik; onu ve oğlunu tümce âlem için bir ibret kıldık) Enbiya 91 (İmran kızı Meryem, gönülden itaat edenlerdendi) Tahrim 12 Bazı âlimler de, Hazreti Meryem'in bütün kadınların en üstünü olduğunu bildirmişlerdir Bu da bir bakımdan üstünlüktür Hadisi şeriflerde buyuruluyor ama: (Cennet kadınlarının seyyideleri İmran kızı Meryem�den daha sonra Fatıma, Hatice ve Firavunun ailesi Âsiye�dir) Taberani, Hakim (Fatıma, İmran kızı Meryem hariç Cennet kadınlarının üstünüdür) Hakim Müzahim kızı Âsiye: En üstün kadınlardan biridir Bir âyet meali şöyledir: (Allah, inananlara Firavunun karısını Âsiye�yi misal gösterir: O, �Rabbim, katından bana Cennette bir konut yap; beni Firavundan ve onun kötü işlerinden koru; beni zalim milletten kurtar� demişti) Tahrim 11 İmamı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: Ehli sünnet âlimleri buyurdu fakat: İlimde ve ictihadda Hazreti Âişe, Hazreti Fatıma�dan üstündür İlimde ve ictihadda Hazreti Âişe, zühd ve dünyadan kesilmekte ise, Hazreti Fatıma daha ileridir Bunun içindir ki, Hazreti Fatıma�ya Betül yani çok pak demişlerdir Hazreti Âişe Eshabı kirama İslamiyet�i öğretirdi (267) Resulullah efendimizin torunlarından Seyyid Abdülkadiri Geylani hazretleri ise, (Âişe, validemiz, bütün kadınlardan daha üstündür) buyurdu (Gunye  

Üst Alt