Son Konu

Kahve Sorular ve Cevaplar

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kahve severim ve içerim arada bir de kahve çalışmalarına bakarım. Önceden yazdığım yazıyı güncellememin sebebi yeni bir kahve araştırması: 347,077 kişilik bir çalışma Mart 2019’da yayınlanmış.

Viyana kuşatması sonrasında capucine rahiplerinin buldukları kahveyi sıcak su ile karıştırıp içtiklerinde tadını beğenmemişler. Süt ve şeker katarak içmeye başlamışlar. Capucine oradan geliyor. Capucine rahiplerinin kahvesidir.

Gene önemli bir not bizim kahve zincirlerinde tükettiğimiz kahve aslında öğretilen en düşük kaliteli kahve Güney Amerika’daki kahve üreticileri barista denilen ustalar tarafından hazırlanan daha kalitesi yüksek ve pahalı ürünler üretiyorlar. Bunu da Kolombiya’da bir kahve çiftliğinde çalışmış bir öğrencimden aldığım bilgi olarak size aktarayım.

Ama gelin biz baştan başlayalım. Bu yazıda ne bulacaksınız?

1.KAHVENİN FAYDALARI?

2.KAHVENİN ZARARLARI?

3.KAHVE KAÇ KALORİ?

4.KAHVEDE NE KADAR KAFEİN VAR?

5.GÜNDE KAÇ KAHVE?

5.EN UYGUN KAHVE SAATLERİ?

6.KAHVE KİLO VERDİRİR Mİ?

----------------------------------------------------------------------------------

1.KAHVENİN FAYDALARI?

  • Kahvedeki kafein güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar kabul edilir.

  • Kahve %10-15 kadar hayatı uzatıyor. Bu konuda ünlü dergilerde büyük çalışmalar yapılmıştır.Kahve içenler içmeyenlere göre daha uzun yaşadıkları görülmüş.

  • Günde 3-4 fincan sınır eğer bunun üzerinde içtiğinizde Kalın barsak kanseri sıklığını azaltıyor bu bulgu iki kez büyük çalışmalarda gösterilmiştir.

  • %4-8 oranında felç riskini azalttığı da söylenmektedir.

  • Alzheimer kahve içenlerde daha az görülüyor.

  • Seratonin ve dopamin düzeylerini arttırdığından depresyonda önerilir.

  • Kafeinin uyarıcı etkisi ile konsantrayon artar.

  • Karaciğer yağlanmasına iyi gelir.

  • İnsülin direncini azalttığı yönünde bazı bilgiler var.
2.KAHVENİN ZARARLARI

  • 2019 Mart ayında yayınlanan ve 347,077 kişiyi kapsayan son bir çalışma da kahve gene yüceltildi.

  • Bu çalışmada günlük kahve tüketimi için üst sınır günde 5 olarak belirlenmiş beşten sonra zararlı deniliyor. Beşten fazla kahvenin kalp damar tıkanıklığını %22 oranında ciddi bir şekilde arttırdığı gösterilmiş. Bu etki içemeyenlere ya da kafeinsiz içenler ile karşılatırıldığında bulunmuş.

  • Kan yağları üzerinde hafif olumsuz etkisi vardır.

  • Tansiyonu hafif yükseltir.

  • Kafein adenosin resptörlerin bloek ederek uykuyu kaçırır. son kahve saati 17 olarak belrilenmiş. Buna kahve için uygun saatler konusunda geri döneceğiz.

  • Kahve çarpıntı yapar mı? Kahve kalp hızını bir parça ama önemli olmayan şekilde yükseltir. Bizim korktuğumuz atrial fibrilasyon denilen çarpıntı türü ile bir ilişki bulunmamış. Eğer çarpıntı yakınmanız varsa sadece kahveden değil, çay ve kola gibi içeceklerden de uzak durunuz.
      3. KAHVEDE NE KADAR KAFEİN VAR?

Geleneksel Türk kahvesi 40 ml kadar olup daha yoğun aroma içermektedir. Bu nedende dolayı daha fazla kafein içerdiği düşünülmektedir. Bir fincan Türk kahvesinde ortalama 50 mg kafein bulunur.

Dünya doping ajansı spor performansını artırdığından günde içilen 6 fincan Türk kahvesi veya espresso’nun rapor edilmesi gerektiğini bildirmiştir.

Hazır kahvelerde 60 – 80 mg /200 ml, tanınmış kahve markalarının dükkanlarında satılan kahvelerde ise 120-200 mg / 200 ml kahve bulunmaktadır.

Hazır kahvelerde granül olanlar pek sevilmez. Neden bize gelin bizde için daha fazla para ödeyin iyi olur.

En azından üçü bir arada türü kahvelerde hem tat hem de katkı maddesi açısından berbat olduklarını söyleyebilirim. 

Kenya Guatemala ve Endonezya kahvelerinde biraz daha fazla kafein bulunur.

Siyah çay ve hatta bazı buzlu çaylarda yüksek (bir kutuda 60-80 mg Kafein) oranından filtre kahve kadar olmasa da kafein bulunur. Kahvede kafein yanında kolinerjik asit söz konusu etkilerden de sorumlu tutulmaktadır.

4. GÜNDE KAÇ KAHVE?

Daha önce bu rakam günde 3 olarak belirlenmişti. Dört kahve sınır olarak kabul ediliyordu. Sonrası zarar deniliyordu biraz da endüstrinin etkisi ile bu sayı yükseltiliyor.  Bu bana biraz zorlama geldi. 

Bahsettiğim yeni çalışmada bu sayı beşe yükseltilmiş. Bu bana çok mantıklı gelmedi. Kahve markalarının baskısı olabilir. 

Long-term coffee consumption, caffeine metabolism genetics, and risk of cardiovascular disease: a prospective analysis of up to 347,077 individuals and 8368 cases.  Ang Zhou, Elina Hyppönen. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 3, March 2019, 509–516.  

        5. EN UYGUN KAHVE SAATLERİ

Kafeinli kahve konusunda dikkat çeken saptamalardan birisi stres hormonu olarak bilinen kortizol düzeylerinin kafeinli kahveden sonra yükselmesi olmuş. Biliyorsunuz bu da hemen akla KAHVE EVET AMA NE ZAMAN? sorusunu getiriyor. Yani güne size hazırlayan ve normalde sabah saatlerinden itibaren yükselen ve sizi uyandıran kortizol hormonuna ekstra bir katkı sağlamakta. Bunu bir çeşit doping olarak kabul edebilirsiniz. Uyanık kalma durumda kortizol düzeyinin yüksekliği ile açıklanabilir. Sabah kortizol düzeyleri saat 09’dan itibaren düşer, akşam saatlerinde ise yeniden yükselir ve düşer.

Bu yüzden kahvenin tüketilmesi için en uygun saatler: sabah 10- 11 arasında, öğle 13 30- 14 30 ve saat 17-18 00 sularıdır. Kahve içerek düşen kortizol düzeylerini yükseltebilirsiniz.

Erkeklerde kahvenin sabahları 200 ml kadar içilmesi sonucunda hemen sonrasında iştah ve mide boşalması üzerinde bir farklılık görülmemiş.

     6. KAHVE ZAYIFLATIR MI?

Kan şekeri düzeylerinde ise belirgin bir değişiklik olmamış. Gün içeresinde enerji tüketiminde de önemli bir farklılık olmamış. Bunlara karşın 24 saatlik süreçte kahve tüketilmesinin daha az enerji ihtiyacına sebep olduğu görülmüş. Kısaca kahve içtikten sonraki öğünde ve ilk 24 saat içinde daha az yeme durumu gözlenmiş. Bunun nedenleri üzerinde ise henüz ciddi bir çalışma olmadığını söylemek isterim. Ama en azından bu şekilde her gün düzenli kahve içenler daha az yemek yedikleri ve iştahlarının azaldığı tezinin desteklendiği söylenebilir.

Düzenli kahve tüketildiğinde erkeklerde kilonun korunduğu ya da kilo verildiği gözlenmiştir.

Kahve zincilerindeki krema ve nişasta bazlı şekere dikkat çok büyük şeker yükü vardır. Hazır kahvelerde granül olanlar pek sevilmez. Neden çünkü kahve zincirleri yüksek kafein ve şeker açısında bizi kendilerine bağlarlar.  Bize gelin bizde için daha fazla para ödeyinve fazla akfein alın prensibine dayanırlar.

En azından üçü bir arada türü kahvelerde hem tat hem de katkı maddesi açısından berbat olduklarını söyleyebilirim. 

Özet olarak, kahvesiz kalmayın.

 Günde kaç kahve, kahve faydaları,kahve zararları,kahve diyet,diyet,beslenme,kahvenin fayda ve zararları,kahve ve sağlık,türk kahvesinin faydaları,türk kahvesi, kahve çarpıntı yapar mı, kahvekaçkalori, kahve zayıflatır mı, kahve için en uygun saatler, günde kaç kahve, Kahve,gerçek,olumlu,olumsuz,sağlıklıyaşam,sağlıklıhayat,alzemier,parkinson,demans,diyabet,kiloverme,yağyakma,spor, egzersiz, zayıflama, ,Çarpıntı,hipertansiyon,böbreküstübezi,kafein,kalp,Kahvefaydaları,kahvezararları,kahveetkileri,kahveyararları , Sağlık,sağlık,kahvenin kalorisi,kahve ne yapar,kahvenin faydası,kahvenin zararları,dr.serdar akgün,sağlık videoları,youtube,nescafe,latte,hazır kahve,filtre kahve,türk kahvesi,kahve zararları,kahvenin faydaları,kahvenin zaraları,kahve faydalı mı,kahvede ne kadar kafein var,kafeinin zararları,cola ve kafein,kahve,kahve ve sağlık,kafein,starbucks,sağlıklı yaşam,doktor,nasıl yapılır,yemek,mocha,a


 
Üst Alt