Kakaolu Pandispanya Yumuşacık Dokusuyla Nişastasız Tanımı İçin Malzemeler
- 5 adet oda sıcaklığında yumurta (Sarısı ve beyazı farklı çırpılacak, yumurta beyazına 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz ek edin )
- 1 çay bardağı tozşeker
- 1 paket vanilin
- 1/2 (yarım) çay bardağı kaynar su
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı un ( ben 1,5 kattım biraz fazla geldi )
- 2 dolu yemek kaşığı kakao
- 1 çimdik tuz
- 1 paket kabartma tozu
Kakaolu Pandispanya Yumuşacık Dokusuyla Nişastasız Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle oda sıcaklığında olan yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıyoruz.
- Yumurta beyazın çırpma kasesi katiyetle tertemiz ve kup kuru olması gerekiyor çünkü yumurta akı kabarmayacaktır. Tabiiki yumurtanın bir damla sarısı da akına karışmamasına itina gösterin.
- Yumurta akına 1/2 çay kaşığı tuz ek edin.
- Yumurta sarısına da tozşekeri ve vanilyayı ,yumurta akları yüksek periyotta çırpalım ( çırpma telinin de tertemiz ve kuru olması gerekiyor )
- Aklar traş köpüğü üzere köpürdüyse yumurta sarılarını da 5-6 dakika çırpalım ( bembeyaz olana kadar ) ve çırpma esnasında kaynar suyu da ek edelim.
- Bembeyaz olan yumurta sarılarına artık de elekten geçirdiğimiz kuru materyalleri ek edelim ve dikkatlice yedirelim.
- Yumurta akını da bir spatula ile kek harcına yedirelim ( fazla sönmemesine dikkat edin )
- Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin ( ben çember kullandım )
- Kenarlarını yağlamamanız gerekiyor yoksa kekiniz muhakkak kabarmaz.
- 180 derece alt/üst ayarda evvelden ısıtılmış fırında pandispanyayı 35-40 dakika kadar pişirelim. Lütfen fırın kapağını 35 dakikadan evvel açmayın yoksa kek söner. 35 dakika sonra bir kürdan testi yapabilirsiniz. Şayet kürdanda kek harcı yapışmıyorsa pandispanyanız pişmiş demektir.
- Pandispanyayı fırından çıkartın ve soğuyana kadar ellemeyin.
- Soğuduktan sonra ikiye yahut üçe bölebilirsiniz. Kesinlikle yaş pastanızda bu tanımı deneyin derim.