Son Konu

Kalça Ağrısı Nedir?

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Kalça, bacakları üst bedene bağlayan soket eklemdir. Kalça ağrısının pek çok nedeni olabilir. Çünkü bu eklem ve kemikleri çevreleyen pek çok bağ, tendon, kas ve eklem bulunur. Değerli hastalarım bu yazımda sizlere kalça ağrısına neden olan durumlardan ve kalça ağrısının nasıl tedavi edileceğinden genel hatları ile bahsetmek istiyorum.

Kalça Ağrısı Nedenleri?


Kalça ağrısı, eklemin kendisinden kaynaklı meydana gelebileceği gibi eklemi çevreleyen unsurlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Eğer ağrı şikayetine ek olarak yanma hissi, kızarıklık veya şişlik varsa iltihaplanmadan şüphelenilebilir. Sizlere genel olarak kalça ağrısına neden olan sorunlardan bahsedeceğim.

  • Kalçada kırık veya çıkık 

  • Eklem ilthabı (Bursit)

  • Tendon iltihabı (tendiniti)

  • Enflamasyon

  • Travma 

  • Sinir ucu iltihabı (Perifetik Nöropati)

  • Kasık veya femoral fıtık 

  • Atletik pubalji (Spor fıtığı)

  • Kireçlenme (Osteoartrit)

  • Kalça çıkığı sebebi ile kalça ağrısı meydana gelebilir. 
Dikkat Edin: Kalça eklemi ile ilgili sorunlarda ağrı her zaman kalça bölgesinde oluşmaz, herhangi bir taraftaki ayak üzerine basamamak; kasıkta ve uylukta ağrı, otururken zorlanmak ya da yürürken ağrı hissetmek de kalça ekleminde meydana gelen bir sorunun belirtisi olabilir. 

Çocuklarda Kalça Ağrısı 

Çocuklarda meydana gelen bacak ve kalça ağrısı oldukça ciddiye alınması gereken sorunlara işaret edebilir. Bu nedenle çocuklarda kalça ağrısı şikayeti varsa mutlaka zaman kaybetmeden bir doktora danışmanızı tavsiye ediyorum. 

Büyüme ağrısı olarak ifade ettiğimiz ağrılar çocukluk ve ergenlik döneminde oldukça sık karşılaşılan ağrılardır. Bu nedenle çocuklardaki kalça ve bacak ağrıları kolaylıkla büyüme ağrısı olarak yorumlanabilir. Ancak bazı durumlarda femur başı epifiz kayması, perthes hastalığın veya kalça eklemi toksik iltihabı gibi sorunlar kalça ağrısına neden olabilir. 

Dikkat Edin: Çocuklarda kalça ağrısı ihmal edilmemelidir, ağrıyla birlikte topallama varsa bu durumu basit bir oyun yaralaması olarak görmemeli ve hemen bir uzmana danışmalısınız. 


 

Kalça Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?


İstirahat: Eklem ağrılarında dinlenme her zaman etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle enflamasyona ve aşırı harekete bağlı olarak 

İlaç Tedavisi: Kalça ağrısında ağrının şiddetinin azaltılması ve kişinin yaşam kalitesinin arttırılması için ağrı kesici ve kas gevşetici tedavide tercih edilebilir. 

Fizik Tedavi: Kalça ağrısının neden olduğu anlaşıldıktan sonra bölgenin güçlendirilmesi için çeşitli egzersizler yapılması tavsiye edilir. Ancak fizik tedavinin her kişiye ve hastalığa göre özel olarak planlanması önemlidir. 

Enjeksiyon: Kalça ağrısına iltihaplanmanın neden olduğu durumlar varsa steroid içeren enjeksiyonlar ile tedavi uygulanabilir. Ayrıca bölgede şişlik bulunuyorsa ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa kalçadan sıvı çekilebilir. 

Ameliyat: Cerrahi müdahale eklem sorunlarında en son tercih edilen yöntem olsa da özellikle kalça protezine ihtiyaç duyulan durumlarda ameliyat ile tedavi düşünülebilir. 

Kalça Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kalça ağrısı özellikle ilerleyen yaşlarda çok sık karşılaşılan ağrı türlerinden birisidir. Bu nedenle ağrının ortaya çıkmasına engel olmak ya da bölgenin güçlenmesini sağlayacak koruyucu önlemler almak önemlidir. Değerli hastalarım sizlere kalça ağrısına iyi gelecek bazı önerilerden bahsetmek istiyorum. 

  • Yüzmek ve bisiklet çevirme hareketi gibi aerobik hareketler yapmak kalça ağrısı sorunu olan kişilerde doğrudan bölgeye baskı yapmadan, bölgenin güçlenmesine yardımcı olan sporlardır. Bu sporları düzenli olarak yapmak kalça ağrısının ortaya çıkmasına engel olabilir ya da mevcut ağrının hafiflemesinde yardımcı olur. 

  • Fizik tedavi uzmanlarından kalçaya baskı uygulamadan nasıl hareket edeceğinizi öğrenin. 

  • Fazla kilo kalça bölgesine de aşırı yük binmesine neden olacağı için mutlaka ideal kiloda olmaya dikkat edin. Kilo vermek için yapacağınız egzersizlerin genel sağlık durumunuza uygun olduğundan emin olun.

 
Üst Alt