Kalça Kireçlenmesi
Kalça eklemi kireçlenmesi, 65 yaş üstü bireylerin % 4 ‘ünde görülen, ilerlediği takdirde sakat bırakabilen önemli bir sağlık sorunudur. Kalça kireçlenmesi en çok görülen kalça ağrısı sebebidir. Yaşandığı dönemde farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları ya da çok sorun yaratmadığı için belirti vermeden gözden kaçan kalça eklemindeki yapısal bozukluklar ileri yaşlarda kalça kireçlenmesine (koksartroza) zemin hazırlar.
Kireçlenmeye sebep en sık nedenler:
Yaş ;En önemli ve en sık gördüğümüz sebep yaşlanmadır.
Travma;Kalça üzerine düşme ya da benzeri travmalardan yıllar sonra o taraf kalça ekleminde bozulma, yani kireçlenme gelişebilir.
Doğuştan ya da sonradan gelişen kalça çıkıkları ;Kalça kemiğinin tam olarak yuvasında olmaması ya da zamanla yuvasından çıkması nedeniyle kalça çıkıkları oluşabilir. Zamanında tedavi edilmez ise öncelikle ve genellikle çıkık olan tarafta ; sonrasında ise sağlam tarafta da kireçlenme gelişebilmektedir.
Bölgesel kemik erimesi ( Avazküler Nekroz ) ;Bazı hastalarda kortizon kullanmaya bağlı , bazılarında ise nedeni tam anlaşılamayan sebeplerden dolayı kalça eklem kemiğinde erime olabilmektedir. Bu erime ilerlediği takdirde eklemde bozulmaya neden olur.
Kalça Kireçlenmesi Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar
Kalça eklemi kireçlenmesi genelde 60 yaşından sonra görülse de özellikle doğumsal kalça çıkığı ve çocukluk çağında geçirilen kalça eklemi hastalıkları sonrasında çok erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kalça eklemi kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrı ve kalça eklem hareketlerinde kısıtlanmadır. Ağrı özellikle kasık bölgesinde hissedilir ve dize doğru yayılan tarzda kendini gösterir.
Kalça Eklemi Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Konur?
Hastanın şikayetlerinin kalça ekleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığının anlaşılması için öncelikle dikkatli bir muayene gereklidir. Ardından genellikle röntgen filmi çektirilerek teşhis konulur. Bazı özel durumlarda manyetik rezonans (MR) ve bilgisayaralı tomografi incelemesi gerekebilir.
Kalça eklem kireçlenmesi tedavisinde uygulanan cerrahi dışı yöntemler :
Baston kullanarak yükü azaltma:Baston kullanımı durumunda kireçlenmiş kalça daha az yük alacağından ağrı şikayetinin daha az olması mantığı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Fizik Tedavi ve egzersiz:Temel mantık kalça çevresi kasların kuvvetlendirilerek ağrının azaltılması konusunda fayda sağlamasıdır.
KORTİZON (Kalça eklemi enjeksiyonu):Kortizon ve türevleri ile uygulanan bir tedavi yöntemidir, bu tür bir tedavi planlandığında ilgili enjeksiyon mutlaka ortopedi uzmanınca skopi görüntüleme yöntemi ile birlikte gerçekleştirilmeli ve kortizonun oluşabilecek yan etkilerinden dolayı uygulanacak bölgeye titizlikle uygulanmalıdır. Yılda ikiden fazla uygulanması önerilmemektedir.
PRP (Kalça eklemi enjeksiyonu) :Temel mantık trombosit açısından zengin plazma, veya otolog koşullandırılmış plazma (ACP) sayesinde kıkırdağı, tendonları, ligamentleri, kasları ve hatta kemiğini onarmak için kanın doğal iyileştirici özelliklerinden faydalanmaktır. Uygulama Hastanın kendine ait kandan hazırlandığı için yan etkisi bulunmamaktadır. Uygulama birer hafta ara ile en az iki seans olmak üzere hastanın ağrı şikayetlerine göre 3 yada 5 defa uygulanarak gerçekleştirilir. Doğru teşhis ve titiz uygulama ile kalça ağrılarının tedavisinde çok başarılı ve net sonuçlar görülür.
Radyofrenaks Uygulamaları:Kalça Ekleminin sinirlerine yönelik radyofrekans ile sinir yakma tedavisidir. Böylece kalça eklemi kaynaklı ağrı hissi olmayacaktır.
SODYUM HYALURİNAT (Kalça eklemi enjeksiyonu) :Sodyum Hyalurinat (halk arasında bilinen adıyla horoz ibiği) iğneleri özellikle kalça kireçlenmelerinde uygulanabilinecek bir tedavi yöntemi olmakla birlikte uygulanacak hasta seçimi ve teşhisi tedavinin başarısında önemi büyüktür. Yılda bir defadan fazla uygulama önerilmemektedir.
Kalça eklem kireçlenmesi tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler :
Kalça Protezi uygulaması:Kalça eklem protezi, bozuk eklem yüzeyinin yapay materyallerle değiştirilerek ekleme tekrar fonksiyon ile stabilite kazandırılmasını ve mevcut ağrıların ortadan kaldırılmasını sağlayan ortopedik cerrahi bir işlemdir.
Genellikle orta yaşın üzerinde olan kişilerde karşılaşılan kalça kireçlenmesi zamanla büyüyerek sorun haline geleceği için gerekli muayeneler ve tedavilerin yapılması gerekmektedir.
Eğer sizlerde bu gibi sorunlardan şüphe duyuyorsanız kesinlikle zaman kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.