Genetik bilimi bazı hastalıkların anne yada babadan veya her ikisinden herhangi bir genle çocuklara aktarıldığını açıklamıştır. Bireye ait özelliklerin kromozomlarla taşındığı ve özelliklerini yavru bireye aktarıldığı kanıtlanmış bir gerçektir. Anne veya babada görülmeyen bir kalıtsal hastalık çocuklanrında görülebilmektedir. Bunun nedeni hastalığın çekinik bir gen ile taşınmasıdr. Böyle bir durumda kromozomlarında çekinik hastalık geni bulunduran bireyler taşıyıcı olarak nitelendirilirler.
Akraba evliliklerinde taşıyıcı olan anne ve babaların bir araya gelmesi ile bu çiftlerin çocuklarında kalıtsal hastalık görülme olasılığı daha fazladır. Akraba olmayan çiftler de ise bu olasılık daha azdır. Bu yüzden uzmanlar, yakın akraba evliliklerinin doğacak çocuklar için sakıncalı olacağını vurgulamaktadır.
Akraba evliliği yapan çiftlerin çocukları doğumda sağlıklı görünse bile bazı kalıtsal hastalıklar 3-4 yaşına kadar gizli kalabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı akraba evliliğinden kaçınmalı, çevremizi bu konuda uyarmalı ve bilgilendirmeliyiz.
Orak hücreli anemi, renk körlüğü ve Down sendromu kalıtsal hastalıklardır. Orak hücreli anemide kanda bulunan alyuvarlarda şekil bozukluğu görülür. Dolayısıyla d alyuvar görevini yerine getiremez. Renk körlüğünde ise çoğunlukla kişi yeşil ve kırmızı rengi ayırt edememektedir. down sendromlu bireylerde 46 yerine fazladan bir kromozom daha taşımaları nediniyle ileri seviyede zeka geriliği görlmektedir. Bir diğer kalıtsal hastalık da hemofilidir. Hemofili hastalarının kanlarının pıhtılaşmasında sorun oluşmaktadır.