Doç. Dr. Murat Yalçın, kalp çarpıntısının da hipertansiyonun belirtisi olabileceğini vurgulayarak, “Türkiye’de yaklaşık olarak her üç kişiden biri hipertansiyon hastası. Kalp hastalığı, inme (felç) gibi ciddi ve kronik hastalıklara yol açan hipertansiyonun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmayalım.” dedi.
Stres, heyecan, hızlı hareket etme, aşırı alkol, kafein ve sigara tüketimi, düzensiz beslenme gibi birçok sebebi olan kalp çarpıntısının aynı zamanda hipertansiyonun da belirtisi olabileceğini belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı, Doç. Dr. Murat Yalçın, “ Kalp çarpıntısı normal atan ve ritmi düzgün bir kalbin gündelik yaşamdaki fizyolojik bir cevabı olabileceği gibi, vücuttaki bir sorunun da belirtisi olabilir, bunlardan biri de hipertansiyon olabilir.” dedi.
Hipertansiyonun dünyada ve ülkemizde görülme oranının yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Murat Yalçın, “Ülkemizde yetişkin nüfusun yaklaşık %32’si hipertansiyon hastası. Kadınlarda görülme oranı %36, erkekler de görülme oranı ise %30. Hipertansiyonu olan hastaların ancak yüzde 55'i tansiyonunun yüksek olduğunu biliyor, yani her 100 hipertansiyonlu vatandaşımızın 45'i tansiyonunun yüksek olduğunun farkında dahi değil.” dedi.
Hipertansiyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın, “Hipertansiyonu basit bir tanımla kanın damarlarda dolaşırken oluşturduğu basınçtaki yükselme olarak ifade edebiliriz. Kan, kalpten pompalanır ve damarlarda dolaşırken damarlara bir basınç uygular. Tansiyon olarak tanımlanan kan basıncı değeri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Damarlarda meydana gelen bu yüksek basınç damarların iç yüzeyinde hasara yol açıp, tıkanmaya, genişlemeye hatta yırtılmaya neden olabilir. Ayrıca kan akışında meydana gelen bozulma da vücutta organ yetmezliği gibi ciddi sorunlar yaratabilir.” dedi.
Uzun süre belirti göstermeyen bir tabloya sahip olan hipertansiyonun kalp, böbrek, beyin gibi hayati organlarda da ciddi hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Murat Yalçın, hipertansiyonun mutlaka uzman hekimlerce takip edilmesi gerektiğini söyleyerek belirtilerini şöyle sıraladı:
Yüksek kan basıncına bağlı olarak;
Çarpıntı
Göğüs ağrısı,
Nefes darlığı,
Baş ağrısı, baş dönmesi,
Ani bayılma,
Görme bozukluğu
Halsizlik
Yorgunluk
Burun Kanaması
Kulak çınlaması
yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma sayılabilir. Bu semptomlardan bir veya bir kaçı aynı anda hissedildiğinde mutlaka uzman bir hekime başvurmanın hipertansiyonun erken dönemde kontrol altına alınması için çok önemli olduğunu vurgulayan Medicana Çamlıca Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı, Doç. Dr. Murat Yalçın, “Hipertansiyonun görülme nedenleri arasında fazla tuz tüketimi, stres, düzensiz beslenme ve obezite, diyabet, hareketsiz yaşam, aile de tansiyon öyküsü, genetik bozukluklar, tiroit hastalıkları sayılabilir. Ayrıca doğum kontrol hapları, bazı ağrı kesici türleri de kan basıncını yükseltip, hipertansiyona neden olabilir. Bu sebeple nedeni belirlenemese de yüksek kan basıncı mutlaka kontrol altına alınmalı ve hipertansiyon nedenleri iyi araştırılmalıdır.” dedi.