Son Konu

Kalp Durması -Ani Kalp Durması

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
kalp durmasının belirtileri,Kalp Durması ilk yardım,Kalp Durmasında ilk yardım Ani Kalp Durmasında ilk yardım,Kalp Durması nedir neden olur,Kalp Durunca neler yapılmalı

Kalbin kasılıp gevşeme şeklindeki calışmasının, dolayısıyla vucuttaki kan dolaşımının yapılamamasına kalp durma*sı denir Elektrik carpması, bazı hastalıklar vb durumlarda gercekleşen kalp durmasını anlamanın yolu, kalp seslerini dinle*mektir

Bunun icin hastanın sol goğsu uzerine kulağımız değdirilerek kalbin atıp atmadığı dinlenir Ayrıca, boynun yan taraflarında bulunan şah damarları ya da el bileklerindeki ana damarlardan nabız kontrol edilerek de kalp durması anlaşıla*bilir Kalp atışı durduğu zaman; hasta bilincini yitirir, deri kul rengini alır, bilekte, boyunda nabız hissedilmez, goz bebekle*rinde aşırı buyume olur

kalp durması

Kalp atışının durması halinde uygulanacak ilk yardım, kapalı kalp masajıyla kalbin yeniden calıştırılmasıdır

Kapalı kalp masajının (dışarıdan kalp masajı) uygulanması, sırasıyla şoyle yapılır:

* Hasta sert bir zemine sırtustu yatırılır Vucudunu sıkan kemer vb gevşetilir, duğmeleri acılır

* Hasta ile yuz yuze bakılacak şekilde, hastanın yanına diz cokulur

* Hastanın goğus kemiğinin (iman tahtası) alt ucu belirlenir

* İki goğusun tam ortasına, yani goğus kemiğinin alt ucuna bir elin avuc icinin bileğe yakın kısmı yerleştirilir Diğer el de caprazlama olarak bu elin uzerine bastırılır

* Dirsekleri bukmeden omuz gucuyle goğus uzerine kısa sureli ba*sınc yapılır Bu basınc, goğsun 34 cm cokmesini sağlayacak kadar olmalı*dır Bu işlem arka arkaya dakikada 80100 kez tekrarlanır Uygulamalar, hastanın kalbi atmaya başlayıncaya kadar surdurulur

* Bir yandan bu işlemler yapılırken diğer yandan en yakın sağlık ku*ruluşuna haber verilir Kalp atışı başlayan hasta, sağlık gorevlileri gelinceye kadar hareket ettirmeden dinlendirilir

* Kapalı kalp masajı cocuklarda tek elle, az bir kuvvetle ve daha hız*lı (dakikada 100120 kez) yapılmalıdır Cocuklara masaj yapılırken goğus kafesinin 1 cm kadar cokmesi yeterlidir

* Kalp masajı, yapay solunum da gerekiyorsa bu ikisi aynı anda ya*pılmalıdır Uygulama, once yapay solunumla başlanarak 1 kez yapay solu*num, 5 kez kalp masajı şeklinde sırayla yapılmalıdır Bu iki uygulama, tek ya da iki ilk yardımcı tarafından yapılabilir (Şekil 73)

Ucaklarda, ambulanslarda ve evlerde, son yıllarda geliştirilen pratik kalp masajı cihazları kullanılabilir

Üst Alt