Kalp kapağı ameliyatı olacak kişilerin yaşam tarzında önemli değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Özellikle kalp organın ve kalp damarlarının sağlığını koruyacak şekilde beslenme programlarına ve egzersiz programlarına uymaları önerilmektedir.
Kalp kapağı ameliyatı sonrasında hastaların enfeksiyonlara karşı maksimum düzeyde önlem almaları gerekmektedir. Bu nedenle aşılar ve antibiyotikler ile enfeksiyonlara karşı doktor kontrolünde korunabilmektedir.
Kalp Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalp kapak ameliyatı deforme olan ya da doğuştan problemli olan kalp kapaklarının çeşitli yöntemler ile tamir edilmesi disiplinine dayanmaktadır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ameliyat öncesinde doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Kalp kapağı ameliyatında günümüzde kalp kapağının korunması sağlanmaktadır. Ancak bazı hastalarda korum yöntemi uygulanamayacak kadar problem yaşanabilmektedir. Bu durumda ise homogreft ya da bioprotez adı verilen kapaklar yerleştirilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağını hastanın total sağlık durumu ve gelecekte bebek sahibi olup olmama isteğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Kalp Hastalıklarında Ne Zaman Ameliyat Gerekir?
Kalp içerisinde kanın bulunduğu dört adet odacık bulunmaktadır. Bunlardan ikisi sağ ve diğer ikisi ise sol kalp yarımında bulunmaktadır. Kalbe gelen kan ilk önce sağ atriuma(9) gelir ve buradan trikuspit(15) kapak aracılığı ile sağ ventriküle(10) geçer. Sağ ventrikülden pulmoner kapak(17) vasıtasıyla oksijenlenmesi amacıyla akciğerlere geçiş yapar. Oksijenden zenginleşen kan, kalbin sol tarafında bulunan sol atrium(11) bölümüne gelir ve mitral kapaktan(16) geçerek sol ventriküle(13) dökülür. En son olarak kalbin her kasılmasıyla aort kapaktan geçerek vücudumuza gönderilir.
Kapaklar kanın ileri doğru gönderilip geri kaçmasına engel olan yapılardır. Kanın ileri doğru gitmesini engelleyen veya geri kaçmasına neden olan durumlarda ise kalp üzerine yük binmekte, hem kalp hem de kana ihtiyacı olan organlarda sorunlar çıkmaya başlamaktadır.
Kalp Kapak Ameliyatında Dikkat!
Kalp kapak problemleri insan yaşamını önemli derecede etkilemektedir ve aynı zamanda insan yaşamını tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Kalp kapaklarında teşhis edilen hastalıklar günümüzde genellikle cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Kalp kapak ameliyatları gerek açık kalp ameliyatı gerekse de kapalı kalp ameliyatı yöntemleri ile gerçekleştirilebilmektedir. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi kalp kapak ameliyatları öncesinde planlama büyük önem taşımaktadır. Hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesinin yanı sıra ameliyat sürecinde herhangi bir komplikasyon yaşanmaması adına dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar ve alınması gereken birtakım önlemler bulunmaktadır.
Kalp Kapak Ameliyatı Öncesi
Kalp kapak ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken noktalar ve uygulanması gereken testler şu şekilde sıralanabilmektedir.
Kalp anjiyosu ile kalp kapakçıklarının durumu değerlendirilmektedir.
Kan testleri ile özellikle böbrek, karaciğer ve kalp sağlığı ile ilgili nitelikli bilgiler edinilmektedir.
Kalp EKO testi ile kalbin pompalama gücü ve kalp kapakçıklarının durumu değerlendirilmektedir.
Radyolojik testler ile özellikle akciğerin durumu değerlendirilmektedir.
Diş kontrollerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Herhangi bir enfeksiyon oluşumu kalp kapak ameliyatında büyük risk oluşturmaktadır.
Solunum testleri ile hastanın genel sağlık durumu ve akciğerlerin durumu değerlendirilmektedir.
EKG ile kalp ritmi ile ilgiili bilgiler elde edilmektedir.
Gerekli oranda kan temin edilmesi ve kullanıma hazırlanması gerekmektedir.
Kalp Kapak Ameliyatı Sonrası
Kapak ameliyatları için kalp cerrahları kalbi durdurmak ve ameliyat sahasını daha iyi görebilmek için bir takım araçlardan yararlanırlar. Bunlardan en önemlisi, kalp ve akciğer dolaşımını durdurmak amacıyla kullanılan kalp-akciğer makinesidir. Kalp ve akciğer makinesi, çeşitli tipleri olmakla beraber kendi çevresinde dönen pompalar, kanın dolaşımını sağlayan özel tüp ve boru sistemlerinden oluşur. Buna bağlı olarak kan bu sistemlerden geçerken bir takım değişikliklere uğrarlar. Çoğu geçici olmakla beraber ameliyat sonrasında kansızlık, ateş, yorgunluk oluşabilir. Ameliyat sonrasında geçici ruh hali değişiklikleri görülebilir. Enfeksiyon kapak ameliyatlarından sonra çok nadir görülen ama çok ciddi etkileri olan bir durumdur. Yara yerlerinde kızarıklık, akıntı, yara yeri ve genel vücut ağrıları olabilir. Kapak ameliyatlarından sonra geçici veya kalıcı ritm problemleri olabilir. Tüm bahsedilen yan etkiler genelde geçici olup, tedavisi mümkündür.
Kalp Kapağı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalp kapak ameliyatı sonrası erken dönem iyileşme sürecinde hastanın özel bakıma ihtiyacı bulunmaktadır. Sağlıklı beslenmesi, stresten uzak kalması, enfeksiyondan kaçınması gerekmektedir. Aynı zamanda hasta ziyaretlerinin erken dönemde kabul edilmemesi de önerilenler arasındadır. Uzun dönemde hastanın yaşam kalitesini arttıracak bu cerrahi yöntemde hasta periyodik olarak kontrol altında tutulması gerekemektedir.