Son Konu

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?​



Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür? Sorusu arama motorlarında araştırtırılıyor. Obeziteden strese kalp krizi bir çok kişi de olabiliyor. Kalp krizi en çok kimlerde görülür? Tüm faktörleri sizin için listeledik.

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?

Kalp Krizi Riski Kimlerde Görülür? Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?​

Kalp Krizi Risk Faktörleri Nelerdir?​

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?
Yaş Faktörü: 45 yaş ve üzeri erkekler ve 55 yaş ve üzeri kadınlarda kalp krizi geçirme ihtimali, gençlere göre daha yüksektir.

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?
Tütün içenler
Tütün içenler: Buna sigara içmek ve pasif içiciliğe uzun süre maruz kalmak dahildir.

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?
Obezite Olanlar
Obezite Olanlar: Obezite, yüksek kan kolesterol seviyeleri, yüksek trigliserit seviyeleri, yüksek tansiyon ve diyabet ile bağlantılıdır. Risk faktörlerinin bir kısmını içine alan obezite, sadece %10 zayıflasanız bile kalp krizi riskinizi azaltır.



Yüksek Kan Basıncı: Yüksek tansiyon gün geçtikçe kalbinize giden arterlere zarar verebiliyor. Obezite, yüksek kolesterol veya diyabet gibi hastalıklarla birlikte ortaya çıkan yüksek tansiyon, kalp riskinizi daha da artırır.

Yüksek Kan Kolesterolü veya Trigliserit Seviyeleri: Yüksek düzeyde düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol (“kötü” kolesterol) ün arterleri daraltma ihtimali yüksektir. Diyetinizle ilgili bir tür kan yağı olan yüksek trigliserit seviyesi de kalp krizi riskinizi artırır.

Şeker Hastalığı Olanlar: Pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunu yeterince üretmemesi veya insüline gerektiği gibi yanıt vermemesi, vücudunuzun kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olarak kalp krizi riskini arttırıyor.

Metabolik Sendrom: Bu sendrom, obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeriniz olduğunda ortaya çıkıyor. Metabolik sendroma sahip olan kişilerde kalp hastalığının gelişimini iki kat oranda arttırmaktadır.

Ailede Kalp Krizi Öyküsü Olması: Kardeşleriniz, ebeveynleriniz veya büyükanne veya dedeniz erken yaşta kalp krizi geçirmişse (erkekler için 55 yaşına kadar ve kadınlar için 65 yaşına kadar), sizinde kalp krizi riskiniz yüksektir.

Hareketsizlik: Yapılan araştırmalara göre hareketsiz olmak, yüksek kan kolesterol düzeylerine ve obeziteye sebep oluyor. Düzenli zersiz yapan kişilerde, daha düşük kan basıncı ve daha iyi kalp sağlığı görülüyor.

Yasadışı Maddeler: Kokain veya amfetamin gibi uyarıcı ilaçların kullanılması, koroner arterlerinizin kalp krizine neden olabilecek bir spazmını tetikleyebilir.

Kalp Krizi En Çok Kimlerde Görülür?
Stres
Stres: Stres, kalp krizi ve felç için risk oluşturabilen yüksek tansiyona neden olabiliyor. Ayrıca sigara içme, aşırı yeme ve fiziksel aktivite eksikliği gibi kardiyovasküler hastalık risklerine davetiye çıkarıyor.

Preeklampsi öyküsü: Bu durum hamilelik sırasında yüksek tansiyona neden olur ve yaşam boyu kalp hastalığı riskini artırır.

Otoimmün Bir Durum: Romatoid artrit veya lupus gibi bir duruma sahip olmak kalp krizi geçirme riskinizi artırabilir.

COVID-19 enfeksiyonu kalbinize kalp krizi ile sonuçlanacak şekilde zarar verebiliyor

Kalp Krizi Nasıl Olur?​

Kalbe giden kan akışı engellendiğinde kalp krizi meydana geliyor. Tıkanıklık çoğu zaman kalbi besleyen arterlerde (koroner arterler) bir plak oluşturan yağ, kolesterol ve diğer maddelerin birikmesi ile oluşur.Plak yırtılmalarında kan akışını engelleyen bir pıhtı oluşabilir.

Kan akışı kesildiğinde, kalp kasının bir kısmı zarar görebilir. Miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılan kalp krizi ölümcül olabiliyor. Ancak son yıllarda kalp krizi tedavilerinde önemli ölçüde gelişmeler gerçekleşti.

Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız acilen 112’i aramanız ve tıbbi yardım almanız gerekir.
Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız acilen 112’i aramanız ve tıbbi yardım almanız gerekir.

Bazı kalp krizi risk faktörleri, vücudunuzdaki atardamarları daraltan istenmeyen yağ birikintileri (ateroskleroz) oluşumuna sebep oluyor. İlk veya başka bir kalp krizi geçirme şansınızı azaltmak için bu risk faktörlerinin çoğunu iyileştirebilir veya tersine çevirebilirsiniz.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?​



En çok görülen kalp krizi belirtileri ve semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Göğüste, kollarda, boynunuza, çenenize veya sırtınıza yayılan basınç ağrı veya sıkışma hissi.
  • Mide bulantısı, hazımsızlık, mide ekşimesi veya karın ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Soğuk terleme
  • Tükenmişlik, Halsizlik
  • Baş dönmesi veya aniden baş dönmesi

Kalp Krizi Belirtileri Kişiye Göre Değişkenlik Gösterebiliyor​

Kalp krizi geçiren herkesin semptomları aynı olmuyor. Bazı kişilerde hafif ağrı ile başlayan kalp krizi belirtisi, bazılarında ise daha şiddetli oluyor. Bazı kişilerde hiçbir semptom görülmüyor. Bazı kişilerde ise ilk işaret ani kalp durması olabiliyor. Bununla birlikte, ne kadar çok belirti ve semptomunuz varsa, kalp krizi geçirme şansınız o kadar artıyor.

Bazı kalp krizleri aniden ortaya çıkıyor, ancak birçok insanın belirtileri ve semptomları saatler, günler veya haftalar öncesinden ortaya çıkabiliyor. En erken uyarı olarak, tekrarlayan göğüs ağrısı veya hareket anında tetiklenen göğüste ağrı, sıkışma ve baskı hissi (anjina) olabiliyor. Angina, kalbe giden kan akışının geçici bir süreliğine azalmasından kaynaklanmaktadır.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekiyor?​

Bazı insanlar önemli olan bu belirti ve semptomları bilmedikleri için doktora gitmeyi ertelerler. Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız aşağıdaki adımları uygulayın:

112yi Arayın

Kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız, hiç tereddüt etmeden Hemen 112’i arayın. 112 ye ulaşma imkanınız yoksa, birinin sizi en yakın hastaneye götürmesini isteyin.

Otomobil Sürmeyin

Otomobil sürmek zorunda kalmadığınız sürece Otomobil sürmeyin. Durumunuz daha da kötüleşebileceğinden, araba kullanmak sizi ve başkalarını daha çok riske atabilir.

Doktor tarafından reçete edilmişse nitrogliserin alabilirsiniz. Ambulansı beklerken 112 nin anlattığı şekilde uygulayın. Tavsiye edildiği takdirde aspirin alabilirsiniz. Kalp krizi esnasın da aspirin almak, kanımızın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca ve kalp hasarını azaltabilir.

Aspirin diğer ilaçlarla etkileşime girme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle doktor veya acil sağlık personeli tavsiye etmediği sürece aspirin almayın.112 yi aramadan önce aspirin bulmaya çalışmayın. Önceğiniz her zaman 112’yi aramak olsun.

Kalp Krizi Geçiren Birine Ne Yapılır?​

Bilinci yerinde olmayan birini görürseniz ve kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, önce acil 112yi yardımı arayın. Ardından kişinin nefes alıp almadığını ve nabzı olup olmadığını kontrol edin. Kişi nefes almıyorsa veya nabzı yok ise, suni teneffüs tedavisine uygulanır.

Oldukça hızlı bir ritimde kişinin göğsüne sert ve hızlı bir şekilde bastırın – dakikada yaklaşık 100 ila 120 kompresyon yapmanız gerekmektedir. Eğer CPR konusunda eğitim almadıysanız yalnızca göğüs kompresyonu yapın. CPR konusunda eğitim aldıysanız, hava yolunu açmaya ve solunumu kurtarmaya devam edebilirsiniz.

Kalp Krizi Neden Olur?​

Bir veya daha fazla koroner arter tıkandığında kalp krizi meydana geliyor. Kolesterol de dahil olmak üzere yağ birikintilerinin birikmesi, arterlerin daralmasına neden olan (ateroskleroz) plak adı verilen maddeler oluşturuyor. Koroner arter hastalığı olarak adlandırılan bu durum çoğu zaman kalp krizine neden olur. Koroner arter hastalığı en yüksek ölümlü kalp hastalıklarından birisidir.

Kalp krizi sırasında, bir plak yırtılabilir ve kolesterol ve diğer maddeleri de kan dolaşımına ekleyebiliyor. Yırtılma bölgesinde bir kan pıhtısı oluşuyor. Pıhtı büyükse, koroner arterden kan akışını engelleyebiliyor ve kalbi oksijen ve besinlerden mahrum bırakabilir (iskemi).

Koroner arterde tam veya kısmi tıkanıklık olabilir. Tam tıkanıklık, ST yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) geçirdiğiniz anlamına gelir. Kısmi tıkanıklık, ST yükselmeli olmayan bir miyokard enfarktüsü (NSTEMI) geçirdiğiniz anlamına gelir.

Tanı ve tedavi, sahip olduğunuz türe bağlı olarak farklı olabiliyor. Kalp krizinin diğer bir nedeni de kalp kasının bir kısmına kan akışını durduran bir koroner arter spazmıdır. Tütün ve kokain gibi yasa dışı uyuşturucuların kullanılması yaşamı tehdit eden bir spazma neden olabiliyor.

COVID-19 enfeksiyonu da kalbinize kalp krizi ile sonuçlanacak şekilde zarar verebiliyor.

Kalp Krizi Komplikasyonları Nelerdir?​

Kalp krizi sırasında kalbinizde hasar oluşabiliyor. Kalp krizi komplikasyonları da şunlara yol açabilir:

Anormal kalp ritimleri (aritmiler). Bazı kişilerde ciddi olabilen ve ölüme yol açabilen anormal kalp ritimleri olabiliyor.

Kalp Yetmezliği: Kalp krizinin kalp dokusuna verdiği zararlardan dolayı kalp kası kalbinizden yeterince kan pompalayamaz. Bu nedenle kalp yetmezliği oluşabiliyor.

Ani Kalp Durması: Anormal kalp ritmine (aritmi) neden olan bir elektriksel bozukluk nedeniyle kalbimiz uyarı vermeden durabiliyor. Kalp krizleri, ölüme neden olabilen ani kalp durması riskini de artırmaktadır.

Kalp Krizini Önleme Yolları

Kalp Krizini Önleme Yolları​

Kalp krizini önlemek için adım atmak asla geç değildir – zaten geçirmiş olsanız bile. İşte kalp krizini önlemenin yolları.

İlaçlar

İlaç almak, sonraki kalp krizi riskinizi azaltabilir ve hasarlı kalbinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Doktorunuzun verdiği ilaçları almaya devam edin ve ne sıklıkla kontrole gitmeniz gerektiğini doktorunuza sorun.

Yaşam Tarzı Faktörleri: Doktorların tavsiye ettiği gibi Kalbe iyi gelen sağlıklı bir diyetle kilonuzu koruyun, sigara içmeyin, düzenli olarak egzersiz yapın, stresi yönetin ve yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi kalp krizine yol açabilecek koşullar varsa tekrar gözden geçirin.

Memorial Hastanesinin kalp krizi ile alakalı makalesini okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
 
Üst Alt