Son Konu

Kalp ritim bozukluğu nasıl önlenir? Neler yapılmalı?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kalbimiz bir pompa olarak bir ömür boyunca durmadan çalışan ve sürekli devri-daim yapan bir organ… Bu organın bir anlık sekteye uğraması kalp krizine ve dolayısıyla ölüme yol açabilir. Görüldüğü bir bir kalp atımı ömrümüz var. Kalp ritim bozuklukları da bu bağlamda önemlidir. Önceden alınabilir önlemlerle kalp ritim bozuklukları giderilebilir. Bu yazıda amaç bu önlemler hakkında okurları bilgilendirmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaktır.
Kalp Ritim Bozukluğu Spora Engel midir?
Kalp ritmi bozuk olan insanlar, genellikle spor yapmaya yanaşmazlar. Ama uzmanlar egzersizin kalp için çok değerli olduğunu sürekli vurguluyorlar. Bu konuda tıbbi bir uzman size çok daha ayrıntılı bilgi verebilir. Doktorunuz önce ritim bozukluğuna neden olan faktörleri ortaya çıkarmak isteyecektir. Birçok aritmi türü için farklı egzersizler önerilir. Birçok ritim bozukluğu hastası için mutlaka egzersiz önerilmektedir.
24 Saatlik Kalp Monitörü

Bir hastanede 24 saat boyunca kalbinizi izlemeye aldırmakla işe başlayabilirsiniz. Bu işlem ritim bozukluğunu anlamak için çok yararlı bir işlemdir.
Koşu Bandına Çıkın
Kalp sorunlarının teşhisinde, genellikle doktorlar son aşamalarda kalbinizin durumunu görmek için koşu bandına çıkmanızı önerebilir. Kalp testi bu aşamada detaylı bilgiler verir. Kalp arterlerinde tıkanma varsa ya da aritmi kötüleşiyorsa durum daha kolay ortaya çıkarılabilir.
Obez İseniz Derhal Kilo Verin

Bu hayati bir konudur, Obezite insanı hemen öldürmez ama uzun bir süreçte yaşamsal konforunu eksilterek yavaş yavaş öldürür. Kalp pompasının, bu kadar yoğun yaşlı bir vücudu taşıması onun yükünü arttırır. Kilo verdiğinizde ise bu yük kalkar. Kalbiniz, eskisinden daha sağlam olarak ve rahat bir şekilde çalışır. Bu bakımdan Obezite sizin için bir fırsat bile olabilir. Obezite olduğunuza üzülmeyin, kilolardan hızla kurtulup daha sağlıklı olacağınıza sevinin.
Ağır Sporlardan Kaçının
Aritmi varsa ağır sporlara gerek yoktur. Bunun yerine zevk alacağınız yüzme hafif tempolu koşu ya da yürüyüş kır gezileri sizin için daha yararlıdır.
Yoga Yararlı Olabilir mi?

Genellikle ruhsal gelişim için teknikler barındıran Yoga egzersizlerinin bazıları fiziksel sağlığı da korur. Bhakti yoga egzersizleri vücudu çok yormadan kan akışının her noktaya ulaşmasını sağlar, adeta damar yollarını açar. Kalbiniz daha iyi bir pompa haline dönüşür çünkü kan gönderme ve alma yolları açıktır.
Çalışmalarınıza Yavaş Başlayın
Birden bire ağır tempoda koşarak kendinize daha çok zarar verirsiniz. O yüzden egzersizlerinize ağırdan başlayın. Günde 10 dakika ile başlayın ve 3 aylık süreçte bu süreyi 30 dakikaya çıkarın. Bazı uzmanlara göre, ilk 45 dakikada tek bir gram yağ bile harcanmaz. Ondan sonraki zamanlarda taksimetre gibi hızla yağlar yakılmaya başlar. O yüzden sabırlı olmak gerekli…
Ara Ara Yoğunluğu Arttırın

Yapılan araştırmalara göre, egzersizi yaparken arada bir sertleştirdiğinizde, yani yürürken arada bir koşup tekrar yürüme moduna geçtiğinizde, kardiyovasküler sağlığınız daha iyiye gider. Atriyal fibrilasyon oranı da düşer. Yani ritminiz düzelir. 5 dakika ısınma hareketleri yapıp 1 dakika yürümek, ya da 10 dakika yürürken 1 dakika koşmak gibi ara hızlandırıcı aktiviteler kalp ritim bozukluğunu giderebilir.
Esnekliği Arttıran Egzersizler
Vücudunuz ne kadar esnek ise o kadar sağlıklısınız demektir. Esnekliği sağlamak kan akış yollarını açmak demektir. O halde esnekliği arttıracak egzersizler yapın. Otururken germe egzersizleri yapın zorlamaya gerek olmadan yavaş yavaş volümü yükseltin.
  • Egzersiz Yaparken Şunlara Dikkat Edin
  • Baş dönmesi olursa hemen bırakın
  • Çarpıntı olursa egzersizi bırakıp dinlenin
  • Nefes darlığı oluşursa hemen egzersizi kesin.
  • Bilinç kaybı ya da göğüs ağrısı olursa hemen bırakın.
 
Üst Alt